Αμετανόητος ο Αμβρόσιος: Όλοι οι ομοφυλόφιλοι είναι αρρώστια και απόβλητοι

Κρεσέντο ομοφοβίας και μισανθρωπιάς από μητροπολίτες στη δίκη του Αμβρόσιου

1170667 1

«Αν μιλήσω για τη φυματίωση, θίγω πρόσωπα; Οι ομοφυλόφιλοι είναι αρρώστια, είναι απόβλητοι από το κοινωνικό σύνολο. Οι πολιτικοί τούς βάζουν και τους αναδεικνύουν». Αυτά τα λόγια επέλεξε ο μητροπολίτης Αμβρόσιος για να υπερασπιστεί τον εαυτό του στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αιγίου, όπου εκδικάζεται σε δεύτερο βαθμό για πρόκληση σε διακρίσεις, μίσος ή βία και για κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος. 

Ο Αμβρόσιος βρίσκεται αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη λόγω ενός ακραία επιθετικού και ομοφοβικού κειμένου που είχε γράψει.

Όπως αναφέρει η Εφημερίδα των Συντακτών, κατά τη χθεσινή δίκη, ο ίδιος ζήτησε να παρέμβει προς το τέλος της χθεσινής δίκης, διαμαρτυρόμενος ότι οι ερωτήσεις προς τους μάρτυρες πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης μετατοπίζουν το θέμα. 

Ακούγοντας τη συγκεκριμένη αποστροφή, οι δικηγόροι της Πολιτικής Αγωγής δήλωσαν ότι «αν το έλεγε αυτό ο κατηγορούμενος από την αρχή, θα είχαμε γλιτώσει τόσες ώρες δίκη».

Η Πολιτική Αγωγή πρόσθεσε ότι τα έγγραφα που προσκόμισε η υπεράσπιση τόσο στον πρώτο βαθμό όσο και στη χθεσινή δίκη αφορούν όλα την ομοφυλοφιλία και τους ομοφυλόφιλους και ότι αυτό το νόημα έδωσε στο επίδικο κείμενο το σύνολο του Τύπου, αλλά και ιεράρχες που το σχολίασαν.

Σύμφωνα με το thefact.gr, τη Δεύτερα αναμένεται η απολογία του κατηγορούμενου μητροπολίτη, καθώς και οι αγορεύσεις πολιτικής αγωγής και συνηγόρων υπεράσπισης.

Αναφερόμενος στους ομοφυλόφιλους ο Αμβρόσιος δήλωσε πως «είναι απόβλητοι. Εννοώ όλοι, όχι συγκεκριμένα πρόσωπα, ο Γιάννης, ο Χρήστος…». Ο Αμβρόσιος παραδέχτηκε ότι το κείμενό του στρεφόταν εναντίον των ομοφυλόφιλων κι όχι μόνο των πολιτικών, όπως ανέφερε η πρωτόδικη απόφαση του μονομελούς Πλημμελειοδικείου.

Αίσθηση ωστόσο έχει προκαλέσει τόσο η κατάθεση του μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ και τα όσα είπε στο δικαστήριο εναντίον των ομοφυλοφίλων, όσο και η στάση των συνηγόρων υπεράσπισης απέναντι στους μάρτυρες της πολιτικής αγωγής. Μάλιστα ο ειρωνικός τρόπος και οι ερωτήσεις όπως διατυπώνονταν, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Πολιτικής Αγωγής, η οποία ζήτησε από το δικαστήριο να προστατεύσει την τιμή των μαρτύρων, όπως αρμόζει σ’ ένα δικαστήριο και δη ευρωπαϊκό.

Ερωτήσεις όπως «κουνιέστε στον δρόμο;» ή «πώς πολλαπλασιάζονται οι ομοφυλόφιλοι αφού δεν γεννάνε;» είναι από τις πιο χαρακτηριστικές.

Νωρίτερα, ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ περιέγραψε την ομοφυλοφιλία ως ανατροπή της ανθρώπινης οντολογίας από την παραφθορά των σωματικών οργάνων που δημιουργεί ασθένειες

Ο Πειραιώς δήλωσε ότι αν συναντούσε ένα ομόφυλο ζευγάρι στον δρόμο θα αντιδρούσε «με προσευχή». 

Στο κρεσέντο μισανθρωπιάς συμμετείχαν και οι μητροπολίτες Ηλείας και Γόρτυνος – Μεγαλουπόλεως με τις καταθέσεις τους. «Οι ομοφυλόφιλοι είναι μιαροί», είπε και ο μητροπολίτης Ηλείας συμπληρώνοντας ότι τους αντιμετωπίζει με αγάπη.

Από την πλευρά του, ο Γόρτυνος – Μεγαλουπόλεως αναφέρθηκε σε αποσπάσματα της Αγίας Γραφής που αποκαλούν τους αμαρτωλούς «σκυλιά», «γαϊδούρια», «γεννήματα εχίδνων».

«Οταν επαίρονται οι ομοφυλόφιλοι ότι είναι πιο γλυκό από το φυσιολογικό, όταν τους βλέπουμε να βάζουν εικονίσματα στα γεννητικά τους όργανα, δεν μπορούμε να μην αγανακτήσουμε, να μη φωνάξουμε. Εγινε νόμος η ομοφυλοφιλία –ε, όχι δα! Επρεπε να είμαι κι εγώ στο εδώλιο, έχω πει χειρότερα από τον Αμβρόσιο», παραδέχτηκε.

Καταθέσεις από καθηγητές εκ μέρους της Πολιτικής Αγωγής 

Από την πλευρά των μαρτύρων της πολιτικής αγωγής, ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος σημείωσε ότι το επίδικο κείμενο ξεπερνά τα όρια της ελευθερίας της έκφρασης.

«Είναι θεμιτή η θέση της Εκκλησίας ότι η ομοφυλοφιλία είναι αμαρτία και έχουν δικαίωμα να τη διατυπώνουν οι ιεράρχες. Το να λέει όμως ένας μητροπολίτης στο ποίμνιό του “φτύστε τους” είναι περίπου άμεση πρόκληση, που δημιουργεί άμεσα αποτελέσματα. Θέτει σε κίνδυνο όχι απλώς την ελευθερία τους, αλλά τη σωματική τους ακεραιότητα», σημείωσε. Είπε ότι θα ήταν διαφορετικά αν τα έλεγε ο μητροπολίτης σε ένα βιβλίο, που το επιλέγει και το αγοράζει ο αναγνώστης, ή σε ένα ξωκλήσι ενώπιον δέκα πιστών, και διαφορετικά στο διαδίκτυο και στον Τύπο.

Ο καθηγητής Χριστόφορος Αργυρόπουλος σημείωσε ότι οι προτροπές του μητροπολίτη είναι πρόσφορες να προκαλέσουν διακρίσεις και εχθροπάθεια.

«Ο εμπτυσμός είναι μια από τις βαρύτερες προσβολές της τιμής και της προσωπικότητας. Επιπλέον, είναι πολύ εύκολο να συμβεί», είπε και τόνισε ότι διασαλεύεται η δημόσια τάξη, η οποία στο κράτος δικαίου νοείται μόνο ως απόλαυση ίσων δικαιωμάτων.

Στο δικαστήριο βρίσκονταν για να παρακολουθήσουν την δίκη και μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Η Αστυνομία είχε λάβει αυξημένα μέτρα ασφαλείας, μέσα και έξω από το δικαστικό μέγαρο Αιγίου.

Με πληροφορίες από Εφημερίδα των Συντακτών και thefact.gr

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Κυριακή

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Στη μήνυση, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star παρουσιάζεται ένα άγνωστο στοιχείο, αφού…

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

5619840

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

Το πτώμα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Κορίνθου, ενώ το Λιμεναρχείο Κορίνθου διενεργεί προανάκριση για την…

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

nigiria 768x512 1

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

Πρόκειται για την Λίντια που «διασώθηκε μαζί με τα τρία παιδιά της» κοντά στην πόλη…