Το προκλητικό νομοσχέδιο για τους αιγιαλούς κινητοποιεί τους πολίτες που λένε "όχι στην καταστροφή τους"

Τη μαζική και οργανωμένη αντίδραση της κοινωνίας προκαλεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τον αιγιαλό και την παραλία. Το…

aigialos 1

Τη μαζική και οργανωμένη αντίδραση της κοινωνίας προκαλεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τον αιγιαλό και την παραλία. Το επίμαχο θέμα αφορούσε και τη συζήτηση που διοργάνωσε η κοινωνική πρωτοβουλία «ΣΤΟΠ στην καταστροφή των ελληνικών αιγιαλών», όπου πήραν μέρος μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων και ομάδων πολιτών.

«Τα κοινόχρηστα πράγματα, όπως τα νερά, ο αιγιαλός, οι παραλίες, οι πλατείες, οι δρόμοι, τα λιμάνια και άλλα προστατεύονται από τον αστικό κώδικα και αν ο πολίτης αποκλείεται από τη χρήση τους, μπορεί να ασκήσει αγωγή για προσβολή της προσωπικότητας» επισήμανε ο Ανδρέας Πετρόπουλος, αντιπρόεδρος της Εταιρείας Δικαίου του Περιβάλλοντος, τονίζοντας ότι το νομοσχέδιο είναι αντισυνταγματικό. Μάλιστα, το νομοσχέδιο παραχωρεί «ακόμα και περιοχές Natura, αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και επιτρέπει την ολοκληρωτική κατάληψη παραλιών από επιχειρηματικές εκμεταλλεύσεις».

Η Μαργαρίτα Καραβασίλη, από το Παρατηρητήριο Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη (CISD) και πρώην γενική γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ξεκαθάρισε πως η μετατροπή προστατευόμενων περιοχών σε οικόπεδα αποτελεί βιασμό του περιβάλλοντος και του φυσικού πλούτου. Εξέφρασε την ικανοποίησή της για την άμεση ανταπόκριση χιλιάδων ανθρώπων στις δυο δημόσιες πλατφόρμες για συλλογή υπογραφών και τη γενική κατακραυγή που ξεσήκωσε το «καταστροφικό αυτό νομοσχέδιο», όπως το χαρακτήρισε, και συνέχισε ότι «δεν επιδέχεται διορθώσεις, αλλά πρέπει να αποσυρθεί».

«Πίσω από το υπουργείο Οικονομικών κρύβεται το υπουργείο Τουρισμού, που πιέζει για μεγάλες τουριστικές εγκαταστάσεις, σύνθετα καταλύματα και τεράστιες επενδύσεις σε πολλά μέρη της Ελλάδας, όπως η Κρήτη, η Αταλάντη, η Ιθάκη και αλλού» επισήμανε η Θεοδότα Νάντσου, επικεφαλής Περιβαλλοντικής Πολιτικής της WWF Ελλάς. «Πριν την κρίση δεν τολμούσαν, τώρα με αυτό το πρόσχημα προχωρούν και θέλουν να ισοπεδώσουν τα πάντα, ένα μοντέλο που άλλες χώρες, όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Γαλλία, εφάρμοσαν τις προηγούμενες δεκαετίες και πια εγκατέλειψαν ως εξαιρετικά ζημιογόνο. Στην Ισπανία παραμένουν δεκάδες χιλιάδες απούλητες παραθεριστικές κατοικίες, αφού δεν υπάρχει αγοραστικό κοινό» τόνισε η κ. Νάντσου. Πέρα από το οικολογικό, τίθεται και το κοινωνικό ζήτημα, όπου οι άνθρωποι δε θα έχουν πια πρόσβαση στις παραλίες, πρόσθεσε η κ. Νάντσου.

Στην πλούσια, αλλά εύθραυστη βιοποικιλότητα των παράκτιων περιοχών αναφέρθηκαν ο Χρήστος Αναγνώστου, διευθυντής Ερευνών του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και ο Βαγγέλης Παράβας, πρόεδρος της Εταιρείας για τη Μελέτη και την Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας (Mom). Ο κ. Παράβας μίλησε για την καλή ποιότητα του φυσικού περιβάλλοντος και των ακτών της Ελλάδας, όπου έχει βρει καταφύγιο το 90% του απειλούμενου πληθυσμού από όλο τον κόσμο της μεσογειακής φώκιας. Σε άλλες χώρες εξαφανίστηκε, επειδή οι κυβερνήσεις ακολούθησαν τη στρατηγική της καταστροφής της ακτογραμμής και του φυσικού περιβάλλοντος, περιέγραψε ο κ. Παράβας.

Από την πλευρά του, ο Φώτης Κοκοτός, διευθύνων σύμβουλος της Elounda Real Estate Development, έκανε λόγο για ένα «κακογραμμένο, εισπρακτικού χαρακτήρα νομοσχέδιο που δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς του τίτλου, δηλαδή, οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία αιγιαλού και παραλίας». Ζήτησε και αυτός από τη μεριά του την απόσυρση του νομοσχεδίου, και, μιλώντας ως επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στον χώρο του τουρισμού, ανέφερε πως και από αυτή τη σκοπιά, ο τουρισμός πλήττεται, αφού οι επισκέπτες έρχονται να δουν μια χώρα με παρθένα φύση και ομορφιές που σε άλλες χώρες έχουν εκλείψει. «Αυτό είναι το τουριστικό μας προϊόν» τόνισε ο κ. Κοκοτός.

Έκτακτο ΚΥΣΕΑ για την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή – Έκκληση για αυτοσυγκράτηση

a maksimou hd

Έκτακτο ΚΥΣΕΑ για την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή – Έκκληση για αυτοσυγκράτηση

«Η Ελλάδα, πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, υπογραμμίζει την ανάγκη αυτοσυγκράτησης από όλες τις…

Πάπας Φραγκίσκος για Μέση Ανατολή: Όχι άλλος πόλεμος, όχι άλλες επιθέσεις, όχι άλλη βία!

papas fragkiskos a

Πάπας Φραγκίσκος για Μέση Ανατολή: Όχι άλλος πόλεμος, όχι άλλες επιθέσεις, όχι άλλη βία!

Ο ποντίφικας απηύθυνε θερμή έκκληση να σταματήσει το σπιράλ της βίας στην περιοχή, το οποίο…

ΚΚΕ: Παρουσίασε τους υποψήφιους ευρωβουλευτές – «Πίσω από όλα τα μεγάλα προβλήματα του λαού βρίσκεται η ΕΕ»

kke 1

ΚΚΕ: Παρουσίασε τους υποψήφιους ευρωβουλευτές – «Πίσω από όλα τα μεγάλα προβλήματα του λαού βρίσκεται η ΕΕ»

Κατά τη διάρκεια της σημερινής ομιλίας του στην εκδήλωση παρουσίασης του ευρωψηφοδελτίου του ΚΚΕ, ο…