Newsroom

Newsroom

Προκλητική απόφαση Τραμπ «δίνει» στο Ισραήλ τα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν ύστερα από 52 χρόνια

Άμεση ήταν η αντίδραση της Συρίας που υπογράμμισε ότι η ενέργεια αυτή του Τραμπ καθιστά τις ΗΠΑ ως «τον κύριο εχθρό» των Αράβων.

https cdn.cnn .com cnnnext dam assets 190321160654 golan heights

Όπως είχε προαναγγείλει, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έβαλε την υπογραφή του στο διάταγμα που αναγνωρίζει ισραηλινή κυριαρχία στα Υψώματα του Γκολάν.

Όπως αναφέρει η efsyn.gr ο διάταγμα αυτό ανατρέπει τις (εδώ και περίπου μισό αιώνα) πάγιες θέσεις της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής στο εν λόγω ζήτημα και παραβιάζει τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ και του Διεθνές Δικαίου, καθώς τα Υψώματα του Γκολάν θεωρούνται ως «κατεχόμενη περιοχή». 

Η υπογραφή του Τραμπ έγινε υπό την παρουσία του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος επισκέπτεται τις ΗΠΑ.

Άμεση ήταν η αντίδραση της Συρίας, η οποία υπογράμμισε ότι η ενέργεια αυτή του Τραμπ καθιστά τις ΗΠΑ ως «τον κύριο εχθρό» των Αράβων.

Υπενθυμίζεται ότι τα Υψώματα (ή Υψίπεδα) του Γκολάν αποτελεί μία στρατηγικής σημασίας περιοχή, την οποία κατέλαβαν οι Ισραηλινοί στον «πόλεμο των 6 ημερών» το 1967. Έκτοτε η Συρία εμμένει στη θέση πως οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ, θα πρέπει να περιλαμβάνει την επιστροφή των Υψωμάτων του Γκολάν.

Κωνσταντοπούλου: Αυτοί είναι οι 33 υποψήφιοι για τις Ευρωεκλογές – Μέσα Στόκας και Σαββιδάκης (photos)

6200347

Κωνσταντοπούλου: Αυτοί είναι οι 33 υποψήφιοι για τις Ευρωεκλογές – Μέσα Στόκας και Σαββιδάκης (photos)

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ανακοίνωσε το ευρωψηφοδέλτιο της «Πλεύσης Ελευθερίας», στο οποίο συμμετέχουν και «γνωστά ονόματα»