Προκαταρκτική εξέταση για το κύκλωμα διαφθοράς στην αστυνομία

Εντολή για Έκτακτη Προκαταρκτική Διοικητική Εξέταση σχετικά με πρόσφατα δημοσιεύματα περί εμπλοκής και συμμετοχής αστυνομικών σε κύκλωμα διαφθοράς. έδωσε την Πέμπτη ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας

NewsRoom 25/06/2020 | 23:51

Παράλληλα, έχει υποβληθεί έγγραφο αίτημα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, προκειμένου να περιέλθουν στην αρμόδια Διεύθυνση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας αντίγραφα της συναφούς ποινικής δικογραφίας.

Η  υπόθεση στην οποία αναφέρονται τα επίμαχα δημοσιεύματα εμπλέκει δεκαέξι απόστρατους και εν ενεργεία αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., έξι δικηγόρους, άτομα με βεβαρυμένο ποινικό παρελθόν, έναν δημοσιογράφο, έναν πρώην βουλευτή, αλλά και άλλα άτομα που για πρώτη φορά απασχολούν τις αρχές, που σύμφωνα με το κατηγορητήριο  φέρονται να διακινούσαν τεράστια χρηματικά ποσά από προστασία καταστημάτων και παράνομων δραστηριοτήτων για ένα διάστημα τουλάχιστον τεσσάρων ετών.

Στην εσωτερική έρευνα η οποία διεξήχθη την περίοδο 2017-17 απο την ΕΥΠ και τελούσε υπό τη στενή επίβλεψη του τότε Διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών κ. Γιάννη Ρουμπάτη, σύμφωνα με «πηγές» της ΕΛ.ΑΣ. είχε βρεθεί πλήθος επιβαρυντικών στοιχείων κατά των εμπλεκομένων.

Σύμφωνα με την ΕΥΠ στο δίκτυο των υπό κάλυψη καταστημάτων μετέχουν 350 οίκοι ανοχής, 250 studio και 300 παράνομα καζίνο στο λεκανοπέδιο της Αττικής, ενώ ο τζίρος του κυκλώματος υπολογίζεται στο 1.000.000 ευρώ ετησίως. Μέρος των χρημάτων ξεπλενόταν μέσω τραπεζικών λογαριασμών στο Λιχτενστάιν.

Ανακλήθηκε η δικογραφία

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι εισαγγελείς Διαφθοράς που διεξάγουν την προκαταρκτική εξέταση πήραν πίσω το μεγαλύτερο μέρος της δικογραφίας που είχαν εδώ και ένα μήνα διαβιβάσει σε πταισματοδίκη. Ο φάκελος στάλθηκε στις 11/5 από την Εισαγγελία Διαφθοράς στη 18η πταισματοδίκη. Στο έγγραφο που υπέγραψαν τότε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Ε. Τουλουπάκη και τρεις συνεργάτες της, δύο επίκουροι εισαγγελείς και ένας αντεισαγγελέας, ζητούσαν από την πταισματοδίκη να πάρει ανωμοτί καταθέσεις από 28 άτομα που θεωρούνται ύποπτα για εμπλοκή στην υπόθεση.

Στις 9/6 και ενώ αρκετοί από τους 28 υπόπτους έχουν ήδη λάβει κλήση σε ανωμοτί κατάθεση, η Εισαγγελία Διαφθοράς απέστειλε δεύτερο έγγραφο προς την πταισματοδίκη εξειδικεύοντας το χρονικό διάστημα το οποίο αφορά η έρευνα (σ.σ.: 2015-2016) και τις κατηγορίες στις οποίες πρέπει να απαντήσουν οι ύποπτοι. Στις 23/6 και ενώ οι ελεγχόμενοι έχουν λάβει αντίγραφα των απομαγνητοφωνημένων συνομιλιών που τους αφορούν, η Εισαγγελία αποφάσισε να πάρει πίσω το μεγαλύτερο μέρος της δικογραφίας. Νομικοί που παρακολουθούν τις εξελίξεις στην υπόθεση εκτιμούν ότι «στον φάκελο της υπόθεσης πιθανόν να προστεθούν νέα στοιχεία», ενώ αρκετοί συσχετίζουν την εξέλιξη με πρόσφατα δημοσιεύματα στον Τύπο.