Newsroom

Newsroom

Προκαλεί το φυλλικό οξύ αυτισμό στα νεογνά ;

Νέα επιστημονικά δεδομένα για την λήψη φυλλικού οξέος κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης δίνουν Αμερικανοί επιστήμονες.

573457721dc52402538b4a38

Αν και η έλλειψη φυλλικού οξέος είναι επιστημονικά αποδεκτό ότι προκαλεί επιπλοκές στο αναπτυσσόμενο έμβρυο, οι ερευνητές για πρώτη φορά υποστηρίζουν ότι και τα πολύ υψηλά επίπεδα του στον οργανισμό της εγκύου, συνεπάγονται αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης αυτισμού στο νεογνό.

Η νέα αυτή επιστημονική θεωρία έχει προκαλέσει αντιδράσεις με ομάδες ειδικών να την χαρακτηρίζουν «αθεμελίωτη και ανεύθυνη κινδυνολογία».

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας «Μπλούμπεργκ» του Πανεπιστημίου «Τζονς Χόπκινς» της Βαλτιμόρης, με επικεφαλής την Δρ Ντανιέλ Φόλιν, παρουσίασε την επίμαχη μελέτη σε συνέδριο για τον αυτισμό στις ΗΠΑ, χωρίς ωστόσο τα στοιχεία να έχουν δημοσιευθεί σε κάποιο επιστημονικό έντυπο ακόμα.

Το φυλλικό οξύ είναι μια συνθετική βιταμίνη Β, που σε φυσική μορφή υπάρχει κυρίως στα φρούτα και στα λαχανικά και παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των κυττάρων. Πολλές γυναίκες έχουν ανεπαρκείς ποσότητες στον οργανισμό τους, πράγμα που αυξάνει τους κινδύνους για το κυοφορούμενο έμβρυο, γι’ αυτό και συνίσταται η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής σε περίπτωση εγκυμοσύνης.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 1.400 ζεύγη μητέρων-παιδιών, εκ των οποίων 107 παιδιά διαγνώθηκαν με αυτισμό (7,7%). Μία στις δέκα γυναίκες είχε υπερβολική ποσότητα φυλλικού οξέος (πάνω από 59 νανομόρια ανά λίτρο) και το 6% είχαν υπερβολική βιταμίνη Β12 (πάνω από 600 πικομόρια ανά λίτρο). Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μια έγκυος στο πρώτο τρίμηνο της κύησης πρέπει να έχει 13,5 έως 45,3 νανομόρια φυλλικού οξέος ανά λίτρο, ενώ δεν υπάρχουν αντίστοιχα σαφή όρια για τη Β12.

Η Δρ Φόλιν εξήγησε ότι δεν είναι σαφές γιατί μερικές γυναίκες έχουν τόσο υψηλά επίπεδα φυλλικού οξέος. Πολλές έγκυες παίρνουν σκευάσματα πολυβιταμινών, τα οποία περιέχουν φυλλικό οξύ και βιταμίνη Β12, ενώ άλλες καταναλώνουν συχνά τροφές που περιέχουν μεγάλες ποσότητες φυλλικού οξέος. Μερικές μπορεί να έχουν γενετική προδιάθεση για να απορροφούν περισσότερο φυλλικό οξύ ή ο οργανισμός τους να το μεταβολίζει με πιο αργό ρυθμό. Σε κάποιες μπορεί να υπάρχει ένας συνδυασμός όλων των παραπάνω.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσες γυναίκες μόλις γεννήσουν, έχουν πολύ υψηλά επίπεδα φυλλικού οξέος -τουλάχιστον τετραπλάσια από το θεωρούμενο ως επαρκές επίπεδο- αντμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο το παιδί να εκδηλώσει διαταραχή του φάσματος του αυτισμού.

Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Κολομβίας και Αργεντινής: Ο Μιλέι… ξαναχτύπησε

AP23310835745895

Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Κολομβίας και Αργεντινής: Ο Μιλέι… ξαναχτύπησε

Ο Αργεντίνος πρόεδρος χαρακτήρισε σε συνέντευξή του τον κολομβιανό ομόλογό του Γουστάβο Πέτρο «δολοφόνο» και…