Πρόεδρος Ευρωκοινοβουλίου για καταγγελία Βαξεβάνη: Παρακολουθούμε στενά την περίπτωσή σας και ανησυχούμε

Απάντηση στην επιστολή - καταγγελία του Κώστα Βαξεβάνη απέστειλε ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Νταβίντ Μαρία Σασόλι.

AP 20051721879869

Στην επιστολή του διαβεβαιώνει ότι ανησυχεί για όσα γίνονται και στην Ελλάδα σε σχέση με την ελευθερία του Τύπου και υπόσχεται συνεχή παρακολούθηση του θέματος με στόχο τη διασφάλιση της ελευθερίας έκφρασης και γνώμης των πολιτών, όπως προβλέπονται στο άρθρο 11 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην επιστολή του ο Κώστας Βαξεβάνης είχε αναφερθεί εκτενώς στην κατάσταση που επικρατεί στο χώρο του Τύπου στην Ελλάδα από την ώρα που ανέλαβε την κυβέρνηση της χώρας η Νέα Δημοκρατία, στην μονοπωλιακή κατάσταση στη διανομή του έντυπου Τύπου καθώς και στην επιχείρηση οικονομικού στραγγαλισμού που δέχονται το documentonews.gr και η εφημερίδα DOCUMENTO.

Συγκεκριμένα αφού αναφέρθηκε στις αποκαλύψεις της εφημερίδας και της ιστοσελίδας για την πληθώρα δραστηριοτήτων της πολιτικής και επιχειρηματικής ελίτ της χώρας, οι πρωταγωνιστές των οποίων προτιμούσαν να είχαν μείνει στο σκοτάδι, για τις αδιαφανείς επιχειρηματικές και οικονομικές δραστηριότητες του σημερινού Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του στενού του περιβάλλοντος, η οποίες γεννούν σειρά ερωτημάτων δημοσίου ενδιαφέροντος, τα οποία ωστόσο έχουν παραμείνει αναπάντητα, κατήγγειλε τις πιέσεις και τις απειλές που έχουν δεχτεί επιχειρηματίες από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη και από το στενό του περιβάλλον, προκειμένου να αποσύρουν τις διαφημιστικές καταχωρήσεις τους για τις στραγγαλίσουν οικονομικά.

Επίσης ο Κώστας Βαξεβάνης στην ίδια επιστολή ζητάει από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να λάβει όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες, προκειμένου να εξασφαλιστεί η πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης και να προασπίσει την δυνατότητα της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας να στέκεται στο πλευρό της κοινωνίας, ελέγχοντας και ασκώντας κριτική στην εκάστοτε εξουσία.

Η επιστολή – απάντηση του Νταβίντ Μαρία Σασόλι

«Αγαπητέ κύριε Βαξεβάνη,

Σας ευχαριστώ για την επιστολή σας στην οποία εκφράζετε τις ανησυχίες σας σχετικά με την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα.

Το δικαίωμα να ενημερώνει κανείς και να ενημερώνεται αποτελεί μια από τις βασικές δημοκρατικές αξίες στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως το μοναδικό απευθείας εκλεγμένο πολιτικό όργανο εντός του θεσμικού πλαισίου της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι σε θέση να αναγνωρίζει ότι τα μέσα ενημέρωσης διαδραματίζουν έναν ουσιώδη ρόλο στη δημοκρατική κοινωνία, βοηθώντας τους πολίτες να ενημερωθούν, ενδυναμώνοντάς τους, και ενθαρρύνοντας τη συνειδητή συμμετοχή τους στη δημοκρατική ζωή.

Πράγματι, πιέσεις και απειλές κατά δημοσιογράφων παρατηρούνται σε όλη την ΕΕ και το Κοινοβούλιο έχει ήδη επανειλημμένως αναφέρει σε αρκετά ψηφίσματά του ότι κάθε είδους κατάχρηση και επίθεση που πραγματοποιείται εξαιτίας της έρευνας που διεξάγουν οι εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης πρέπει να καταδικάζεται. Επιμένει, επίσης, και ζητά την εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων για τη βελτίωση της ασφάλειας των δημοσιογράφων ιδιαίτερα μετά τις δολοφονίες ερευνητών δημοσιογράφων, τις οποίες αναφέρετε και εσείς στην επιστολή σας.

Όπως γνωρίζετε, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά στα σχετικά ψηφίσματα τη «σύσταση ενός ανεξάρτητου και αμερόληπτου ρυθμιστικού οργάνου, το οποίο σε συνεργασία με δημοσιογραφικές οργανώσεις, θα επιβλέπει, καταγράφει και αναφέρει τα περιστατικά βίας και τις απειλές κατά δημοσιογράφων, θα καταπιάνεται με την προστασία και την ασφάλεια των δημοσιογράφων σε εθνικό επίπεδο», και θα «εφαρμόζει πλήρως τη Σύσταση του Συμβουλίου της Ευρώπης CM/Rec(2016)4 για την προστασία της δημοσιογραφίας και την ασφάλεια των δημοσιογράφων και άλλων παραγόντων των μέσων ενημέρωσης».

Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ζητήσει από την Επιτροπή σε διαφορετικά ψηφίσματά του να «αντιμετωπίζει τις προσπάθειες των κυβερνήσεων των κρατών μελών να υπονομεύσουν την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και τον πλουραλισμό ως σοβαρή και συστημική κατάχρηση εξουσίας και ως κίνηση κατά των θεμελιωδών αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως προβλέπεται στο άρθρο 2 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΣΕΕ)», καθώς και «να παρουσιάσουν συγκεκριμένη πρόταση για να εμποδίσουν τις στρατηγικές μεθοδευμένων αγωγών, τις λεγόμενες SLAPPs (Strategic Lawsuits Against Public Participation).

Σε απάντηση ορισμένων ανησυχιών που εκφράζετε στην επιστολή σας, θα ήθελα να αναφέρω ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει επίσης καταδικάσει την τάση ορισμένων κρατών μελών να συγκεντρώνουν τα μέσα ενημέρωσης στα χέρια φιλικών προς την κυβέρνηση επιχειρηματιών.

Ο πλουραλισμός των μέσων ενημέρωσης δεν μπορεί πράγματι να διαχωριστεί από την ελευθερία, τη δημοκρατία και το σεβασμό στο κράτος δικαίου. Όπως αναφέρει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ανακοίνωσή της με τίτλο «Ενισχύοντας το κράτος δικαίου εντός της Ένωσης. Ένα σχέδιο δράσης», η οποία δημοσιεύτηκε στις 17 Ιουλίου 2019, ο συνεχής σεβασμός στο κράτος δικαίου είναι προαπαιτούμενο για να απολαμβάνουν οι πολίτες τα δικαίωματά τους σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ και για να υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των κρατών μελών. Για το λόγο αυτό, αναμένουμε την ετήσια έκθεση ελέγχου του κράτους δικαίου την οποία η Επιτροπή ετοιμάζει και η οποία θα περιλαμβάνει ένα ειδικό κεφάλαιο αφιερωμένο στον έλεγχο της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Αυτή η έκθεση ανταποκρίνεται στο μακροχρόνιο αίτημα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίο να υπάρξει ένας μηχανισμός της ΕΕ για τη Δημοκρατία, το Κράτος Δικαίου και τα Θεμελιώδη Δικαιώματα .

Λαμβάνω υπόψη τις ανησυχίες που εκφράζετε στην επιστολή σας και μπορείτε να είστε σίγουρος ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεσμεύεται πλήρως να συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση σε όλα τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, με στόχο τη διασφάλιση της ελευθερίας έκφρασης και γνώμης των πολιτών, όπως προβλέπονται στο άρθρο 11 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με εκτίμηση,

{υπογραφή}

Νταβίντ Μαρία ΣΑΣΟΛΙ»

Πηγή: documentonews.gr

Επιμένει η πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας: «Έχω δικαίωμα να εκφράζομαι όπως εκφράζομαι»

Σιλιάνοφσκα

Επιμένει η πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας: «Έχω δικαίωμα να εκφράζομαι όπως εκφράζομαι»

Υποστηρίζει ότι η μη χρήση του συνταγματικού ονόματος της χώρας από την ίδια δεν παραβιάζει…

Ερντογάν: Νευρίασε με ερώτηση Ισπανού δημοσιογράφου – «Μην κουνάς το κεφάλι σου» (video)

Καταγραφή 22

Ερντογάν: Νευρίασε με ερώτηση Ισπανού δημοσιογράφου – «Μην κουνάς το κεφάλι σου» (video)

Υποδείξεις σε Ισπανό δημοσιογράφο, μετά από ερώτηση του τελευταίου, έκανε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ…