Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου του Δημοσίου φίλος του Άδωνη με τις εκατοντάδες κρατικές συμβάσεις

Ο Ανδρέας Ροδάκος από το σκάνδαλο με τα 5,5 εκατομμύρια ευρώ σε απευθείας αναθέσεις…

3

Κάποια πράγματα στην Ελλάδα δεν είναι φάρσα. Στην κυβέρνηση μετά την νίκη τους και την επανεκλογή τους δεν κρατούν ούτε τα προσχήματα. Κι αυτό διότι  έβαλαν πρόεδρο στην Επιτροπή του Εσωτερικού Ελέγχου για το Δημόσιο, ένα πρόσωπο το οποίο μέσω εταιρειών στις οποίες συμμετέχει μαζί με άλλα πρόσωπα, έχουν συνάψει 420 συμβάσεις αξίας 5,5 εκατ. ευρώ από το δημόσιο επί της πρώτης διακυβέρνησης Μητσοτάκη. Ναι καλά διαβάσατε. Πρόκειται για τον εσωτερικό ελεγκτή Ανδρέα Ροδάκο ο οποίος τοποθετήθηκε ως πρόεδρος της Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών Ελεγκτών Δημοσίου Τομέα του ΕΙΕΕ στην Ελλάδα.

Που ακούσαμε πρώτη φορά τον Ανδρέα Ροδάκο

Σε ρεπορτάζ από τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη στο newsbomb.gr ο Ανδρέας (Άκης) Ροδάκος την τελευταία τριετία εξασφάλισε μέσω διαφόρων εταιρειών συμφερόντων τους, σχεδόν 420 συμβάσεις αξίας, περίπου, 5,5 εκατομμύρια ευρώ από το Δημόσιο μέσα από εκατοντάδες απευθείας αναθέσεις και διαγωνιστικές διαδικασίες. Ο Ροδάκος είναι μέτοχος μειοψηφίας της εταιρείας KnR Governance, Risk, Compliance & Internal Audit Services. Σε αυτήν βασικός μέτοχος είναι, σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα ο Ανδρέας Κουτούπης, συντονιστής της Γραμματείας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της Ν.Δ., είναι επίσης ιδρυτής και βασικός μέτοχος της ελεγκτικής εταιρείας. Ο Ροδάκος δεν κατέχει επίσημη θέση στη ΝΔ, αλλά είναι φίλος του Άδωνη Γεωργιάδη, σύμφωνα με τις αναρτήσεις του στα social media.

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων «Προμηθεύς» αναρτήθηκαν το 2019 συνολικά 79 συμβάσεις δημοσίων φορέων με την KnR, συνολικού ύψους 651.568 ευρώ. 

    • Το 2020 οι συμβάσεις δημοσίων φορέων με την KnR αυξήθηκαν κατά 35% και ανήλθαν συνολικά στις 106, με το συνολικό τους ύψος να διαμορφώνεται στα 1,48 εκατ. ευρώ.
    • Το 2021 αναρτήθηκαν στο «Προμηθεύς» συνολικά 96 συμβάσεις συνολικού ύψους 997.656 ευρώ, ενώ το 2022 οι συμβάσεις δημοσίων φορέων με την KnR ανήλθαν σε 21 στον αριθμό και το ύψος τους ήταν 506.604 ευρώ.

Δηλαδή, το διάστημα 2019 – 2022 η KnR Governance, Risk, Compliance & Internal Audit Services εξασφάλισε από το Δημόσιο 302 συμβάσεις ύψους 3,6 εκατ. ευρώ!

Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία από το Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων «Προμηθεύς»,  η ατομική επιχείρηση του Άκη Ροδάκου έχει μεμονωμένα εξασφαλίσει από το 2019 έως σήμερα πάνω από 30 συμβάσεις από το Δημόσιο, αξίας άνω των 500.000 ευρώ.

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι στις 28 Δεκεμβρίου του 2021, σχεδόν ένα μήνα μετά την έναρξη του ελέγχου του ΣΔΟΕ στην KnR, ιδρύθηκε η Spark Σύμβουλοι Επιχειρήσεων Μονοπρόσωπη ΙΚΕ, από την Παρασκευή Καλδίρη, σύζυγο του Άκη Ροδάκου, η οποία από τις 11 Νοεμβρίου 2020 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2021 εργαζόταν ως υπάλληλος γραφείου στην KnR.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, Η Spark Σύμβουλοι Επιχειρήσεων Μονοπρόσωπη ΙΚΕ, «η οποία έκανε την πρώτη της πρόσληψη στις 24 Ιανουαρίου 2022 (απασχολεί σήμερα 4 άτομα προσωπικό) βρέθηκε από τις 4 Φεβρουαρίου του 2022 έως τις 29 Δεκέμβριου του 2022 να έχει εξασφαλίσει μέσα σε 46 σχεδόν εβδομάδες 81 συμβάσεις με δημοσίους φορείς. Το ύψος των αναρτημένων συμβάσεων της Spark Σύμβουλοι Επιχειρήσεων Μονοπρόσωπη ΙΚΕ στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων «Προμηθεύς» ανέρχεται συνολικά σε 1,32 εκατ. ευρώ!».

Το θέμα είχε αναδείξει από τον Ιούλιο του 2020 ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης, που κατήγγειλε τις διαγωνιστικές διαδικασίες και τις απευθείας αναθέσεις με τις οποίες η εταιρεία των Κουτούπη και Ροδάκου, με τις οποίες εξασφάλιζε παχυλές συμβάσεις από νοσοκομεία για έργα κυρίως εσωτερικού ελέγχου, αλλά και για υπηρεσίες σχετικές με τον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων (GDPR). Με μεγάλη καθυστέρηση, τον Νοέμβριο του 2021, μετά από εισαγγελική παραγγελία, ξεκίνησε έλεγχος από το ΣΔΟΕ.