ΖΣ

Ζιζή Σαλίμπα

Προβολή ταινίας «Αμυγδαλιά» στον κινηματογράφο Τριανόν

«Μπορεί μια ταινία να είναι σαν μια φωλιά;»

5047937

Μια ιδιαίτερη βραδιά στο θερινό σινεμά «Τριανόν» θα είναι η σημερινή 11/7. Αιτία, η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους της Χριστίνας Φοίβη, η «Αμυγδαλιά». Στην «Αμυγδαλιά» η φύση γίνεται καταφύγιο για μια σειρά «Ξένων», που καταθέτουν βιώματα, ερωτήματα, αναμνήσεις, συνειρμούς. Φευγαλέες περφόρμανς, παραλίες, χωράφια, αμυγδαλιές και αδέσποτοι τσολιάδες γίνονται το προσωπικό αλφαβητάρι τους, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης μιας νέας προσωπικής γλώσσας φτιαγμένη από ρευστές υφές και απρόβλεπτες χειρονομίες, συχνά με το χιούμορ που συγκατοικεί με τον απόηχο του τραύματος. Με βλέμμα τρυφερό, παιχνιδιάρικο και συνάμα κριτικό, η «Αμυγδαλιά» στέκεται σε μικροκλίμακες και μακροκλίμακες με κεντρικό ερώτημα: Μπορεί μια ταινία να είναι σαν μια φωλιά;

Η ταινία φέρνει ανατρεπτικά φρέσκες εικόνες και ήχους στο σύγχρονο ντοκιμαντέρ στην Ελλάδα και όχι μόνο. Εξερευνά το ίδιο το μέσο και τις δυνατότητές του να εκφραστούν ιστορίες, αποσιωπημένες ή και ξεχασμένες, με νέους τρόπους. Την ταινία διαπερνά μια εικαστική ποιητικότητα, με μια σειρά tableau vivant που μεταμορφώνουν μέσα από την ονειρικότητά τους το ίδιο το θέμα και πώς συζητείται από κυρίαρχους δημόσιους λόγους. Παράλληλα, μέσα σε ένα ιδιαίτερο ηχοτοπίο, στο οποίο υφαίνονται μαζί οι φωνές πέντε γυναικών, παρατίθεται μια έμφυλη σκοπιά στα κεντρικά ερωτήματα της ταινίας, αναδεικνύοντας απροσδόκητες πτυχές στην έννοια της «Ξένης» αλλά και της ελληνικότητας. Μια ταινία που εξερευνά το ανήκειν, την αποξένωση, τα σύνορα γύρω μας αλλά και μέσα μας.

Η προβολή της ταινίας στο θερινό «Τριανόν» θα γίνει με την παρουσία των συντελεστριών και συντελεστών, καθώς και καλεσμένων ομιλητριών. Μετά την προβολή θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με το κοινό, με την παράθεση σκέψεων από την Οργάνωση Ενωμένων Γυναικών Αφρικής (με θέμα «Οι αγώνες μας σήμερα»), τη δημιουργό ντοκιμαντέρ Αλεξάνδρα Σαλίμπα (με θέμα «Χειροποίητο Σινεμά και Αυτοσχεδιασμός») και την περφόρμερ-σκηνοθέτιδα-ερευνήτρια Αννα Τζάκου (με θέμα «Το γυναικείο βλέμμα ως μεθοδολογία δημιουργικής παραστατικής/ κινηματογραφικής διαδικασίας»). Μετά τη συζήτηση θα γίνει live και πάρτι με την ομάδα κρουστών Sembe. .

Απόφοιτη της Σχολής Καλών Τεχνών του New York University, η σκηνοθέτις της «Αμυγδαλιάς» Χριστίνα Φοίβη είναι κινηματογραφίστρια-εικαστικός-περφόρμερ. Η δουλειά της εμπνέεται από το σινεμά της Agnes Varda, της Shirin Neshat, του Λάμπρου Λιαρόπουλου και του Chris Marker, και τη μουσική της Λένας Πλάτωνος, της Σαβίνας Γιαννάτου και της Μαριανίνας Κριεζή. Εχει συμμετάσχει σε εκθέσεις όπως τη 16η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής Βενετίας και στο Flux Factory στη Νέα Υόρκη, και σε εκδόσεις όπως το Le Magazine Jeu de Paume. Κεντρικό ρόλο στη δουλειά της έχει η εξερεύνηση ιστοριών διασποράς, συνομιλώντας και με το δικό της βίωμα, έχοντας μεγαλώσει μεταξύ δύο χωρών, δύο πολιτισμών, στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα.

Λίγα λόγια από τη σκηνοθέτιδα: «Ξεκίνησα την “Αμυγδαλιά” το 2011 και την ολοκληρώσαμε το 2019. Από τον ενικό γίναμε πληθυντικός, γιατί σταδιακά η “Αμυγδαλιά” έγινε ένα συλλογικό έργο και δημιούργημα πολλών ανθρώπων. Από το 2011 έχουν αλλάξει πολλά και λίγα όσον αφορά τους τρόπους περιθωριοποίησης ανθρώπων που ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας τους ονομάζει “Ξένους” και “Ξένες”. Επιθυμία μου μέσα από την ταινία ήταν να εκφραστούν -με βιωματικό λόγο και απρόσμενες εικόνες και ήχους- οι πολλαπλοί τρόποι μέσα από τους οποίους μπορεί κάποιο άτομο να θεωρείται “ξένο σώμα” κάπου. Οχι απαραίτητα λόγω μετακίνησης, μετανάστευσης ή γεωγραφικής απόστασης από το μέρος όπου γεννήθηκε. Αλλά και σε μέρη που μοιάζουν οικεία, στη γειτονιά που μεγάλωσες, στην οικογένεια, στο σπίτι που ζεις».

Η «Αμυγδαλιά» έκανε τη διεθνή πρεμιέρα της το 2019 στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 22ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, ενώ συνέχισε με προβολές στις 25ες Νύχτες Πρεμιέρας το περασμένο φθινόπωρο, στο Athens Museum of Queer Arts (AMOQA), στο Athens Marathon Film Festival κ.α. Πρόσφατα διακρίθηκε ως υποψήφια ταινία για Βραβείο Καλύτερης Πειραματικής, Βραβείο Καλύτερου Μοντάζ (Γιάννης Λάσκαρης, Χριστίνα Φοίβη) και Βραβείο Best of Fest στα Prisma Independent Film Awards στη Ρώμη, ενώ συμμετείχε επίσης στα Βραβεία ΙΡΙΣ 2020 της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Μαζί με ταινίες από όλο τον κόσμο αναδείχθηκε σε πρόσφατη λίστα του Hyperallergic με σύγχρονες προσεγγίσεις στο πειραματικό σινεμά και video art.

Πηγή: efsyn.gr

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ