Προβοκάτσια στήνουν. Εμείς τι θα κάνουμε;

Η κυβέρνηση με το πρόσφατο κρεσέντο αυταρχισμού δεν καλοπιάνει απλώς τους ακροδεξιούς. Έχει σχέδιο και ίσως και –απεχθές- σχέδιο Β. Άρα ειδικό για την συγκυρία σχέδιο χρειάζεται και ο ΣΥΡΙΖΑ.  

ΕΚ ΜΑΤ

Οι επιδιώξεις της κυβέρνησης φαίνεται να είναι:

Να κατευνάσει τους ακροδεξιούς που αντιλαμβάνονται ξαφνικά ότι η γειτονική μας χώρα θα ονομάζεται Βόρεια Μακεδονία με την σύμφωνη γνώμη  και της ΝΔ και επίσης ότι το προσφυγικό δεν θα αντιμετωπιστεί με περικεφαλαίες. Ρίχνει λοιπόν στην αρένα «νόμο και τάξη» και το γνωστό παραμύθι «μπαχαλάκηδες ίσον ΣΥΡΙΖΑ» για να πνίξουν τον καημό τους οι Μακεδονομάχοι.  Σαν χειρισμός δεν είναι χαζός και πάντως είναι ότι καλύτερο μπορούν να κάνουν για αυτό το ακροατήριο τους.

Να αποσπάσει τη προσοχή από τις εξελίξεις στο σκάνδαλο Novartis οι οποίες  δεν πάνε και τόσο καλά για το παλιό πολιτικό σύστημα. 

Να στριμώξει τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια δύσκολη επιλογή για τα δικά του ακροατήρια. Με τον επικοινωνιακό μηχανισμό της να δουλεύει στο φουλ, η ΝΔ ταυτίζει τις  αντιδράσεις σε αντιδημοκρατικές πρακτικές όπως η επέμβαση στο ΟΠΑ με μια υποτιθέμενη υπεράσπιση των αναρχικών. Δεν είναι τυχαία τα γεγονότα, φανερώνουν σχεδιασμό. Αν στόχος του Υπουργείου ΠΡΟ.ΠΟ ήταν να κλείσει τα στέκια των αντεξουσιαστών στα Πανεπιστήμια όπως και τις καταλήψεις κτιρίων, το λογικό θα ήταν να αποφύγει την σύγκρουση με τους φοιτητές, να διαχωρίσει αυτό που η κυβέρνηση ονομάζει «εστίες ανομίας» από το φοιτητικό σώμα.  Η κυβέρνηση συνειδητά κάνει το ακριβώς αντίθετο, ταυτίζει τους πάντες, προκαλεί συνειδητά την γενικευμένη αντίδραση. Κάνει δηλαδή αυτό δηλαδή που λέγεται προβοκάτσια. 

Μα θα μου πείτε, θέλει η κυβέρνηση να γίνει χαμός στα Πανεπιστήμια παραμονές Πολυτεχνείου;  Ναι, θεωρώντας ότι σπρώχνει τον ΣΥΡΙΖΑ υπερβολικά προς τα αριστερά (προς την υπεράσπιση των ελευθεριών δηλαδή) και άρα κόβοντας του από το «κέντρο». Η προπαγανδιστική μηχανή τους θα επιμείνει ότι όλοι όσοι διαδηλώνουν υπερασπίζοντας τις ελευθερίες και το άσυλο είναι … Ρουβίκωνας. Όσο εντείνεται η καταστολή τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες κάποιες ομάδες να αντιδράσουν με βίαια επεισόδια και η προφητεία θα γίνει αυτοεπιβεβαιούμενη. 

Το απεχθές σχέδιο Β έχει ήδη διατυπωθεί από αρθρογράφους όπως ο Πρετεντέρης. Να ξεφύγει το σενάριο από τον έλεγχο, να έχουμε μια τραγωδία και στη συνέχεια μια γενικευμένη αναταραχή. Και πάλι θεωρούν ότι μπορούν να την διαχειριστούν με την καταστολή, ότι  δεν βρισκόμαστε στο 2008 και τελικά θα βγουν ενισχυμένοι. 

Από την άλλη πλευρά, αν ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει πίσω και παρακολουθεί με σκέτες φραστικές καταγγελίες το όργιο καταστολής, θα αποκοπεί (όχι βέβαια από τους αναρχικούς που δεν τον νοιάζει) αλλά από στρώματα δημοκρατικής και αριστερής νεολαίας και όχι μόνον νεολαίας. Δεν πρέπει να γίνει αυτό, ο αυτοευνουχισμός δεν είναι ο δρόμος προς την νίκη.

Άρα ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να μην κάνει βήμα πίσω στο θέμα της υπεράσπισης των ελευθεριών και του ακαδημαϊκού  ασύλου, που είναι έννοια με πεντακόσια χρόνια ιστορία και όχι μόνον άρθρο σε νομοσχέδιο, τώρα ισχύει, τώρα δεν ισχύει. Μακάρι το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ στην φετινή πορεία του Πολυτεχνείου να θυμίζει σε μέγεθος τις προεκλογικές συγκεντρώσεις του Τσίπρα. 

Την  ίδια στιγμή να ανεβάσει το επίπεδο της πολιτικής συνείδησης των κινητοποιήσεων και της επικοινωνίας του προς την κοινωνία. Όσο πιο αποφασιστικά απαντάς στον πρωτοφανή αυταρχισμό της κυβέρνησης, τόσο περισσότερο οριοθετημένος πρέπει να είσαι απέναντι σε  κάθε πρακτική που παίζει – άθελα της, έστω- το παιχνίδι της κυβερνητικής προβοκάτσιας. Ώστε να αντιληφθεί κάθε μη ακροδεξιός πολίτης τι συμβαίνει στ’ αλήθεια στη χώρα και τι υπερασπίζονται σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλες αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Κολωνός: Η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος παίρνει θέση για την ντροπιαστική εισαγγελική πρόταση

5700685

Κολωνός: Η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος παίρνει θέση για την ντροπιαστική εισαγγελική πρόταση

"Απορριπτέα και επιστημονικά αβάσιμη οποιαδήποτε πρόταση που βασίζεται στο ότι ένα παιδί 12 ετών θα…

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

mist erdo

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική…