Προβοκάρει η ΝΔ ζητώντας την… επανακρατικοποίηση του Ντυνάν

Από τη διερεύνηση του ξεπουλήματος του «Ερρίκος Ντυνάν» ξεκίνησε τις εργασίες της η Εξεταστική Επιτροπή για τα σκάνδαλα στην Υγεία, με την απόφασή της συνεδρίασης να ορίζει ως επόμενο θέμα τις υπερκοστολογημένες αρθροσκοπήσεις, ενώ στη μεθεπόμενη θα συζητηθεί εκτενέστερα η σκανδαλώδης συναλλαγή που οδήγησε το Ντυνάν στην αγκαλιά της Πειραιώς.

587cc6b31dc524181d8b48d4

Το λιγότερο ως προβοκατόρικη μπορεί να χαρακτηριστεί η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον Νότη Μηταράκη να ζητά και τα ρέστα, λέγοντας ούτε λίγο ούτε πολύ πως αν στην κυβέρνηση δεν αρέσει το σκανδαλώδες deal με τη θυγατρική της Πειραιώς για το ξεπούλημα του νοσοκομείου, τότε να δεσμευθεί πως θα το επανακρατικοποιήσει. 

Παίρνοντας το λόγο λίγο πριν το τέλος της συνεδρίασης, ο αναπληρωτής τομεάρχης Κοινωνικής Ασφάλισης της ΝΔ υποστήριξε πως «ακούγεται» ότι η ΗΜΙΘΕΑ ΑΕ (θυγατρική που παρά το μικρό της κεφάλαιο εξασφάλισε μέσω πλειστηριασμού τα δικαιώματα του Ντυνάν) είναι προς πώληση από την Πειραιώς κι αν στην κυβέρνηση και στην ηγεσία του υπουργείου δεν αρέσει η συμφωνία που επετεύχθη το 14′, τότε να δεσμευτεί δημόσια πως θα το επαναγοράσει. Μάλιστα, δεν δίστασε να πει πως το Ντυνάν παραμένει κατά μία έννοια υπό την αιγίδα του κράτους, αφού η Πειραιώς είναι μία δημόσια τράπεζα, με βάση το ποσοστό του Δημοσίου και του Υπερταμείου. 

Τα λεγόμενα του Μηταράκη, ο οποίος πρόσφατα έγινε γνωστό πως απασχολούσε στο γραφείο του γυναίκα η οποία στην αρχή εργαζόταν ανασφάλιστη και στη συνέχεια προσλήφθηκε από Super Market συνεχίζοντας να εργάζεται για τον ίδιο, ήρθαν να προστεθούν σε όσα υποστήριξε ο έτερος βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Κεφαλογιάννης, σχετικά με το μνημόνιο του τότε υπουργού Υγείας, Άδωνη Γεωργιάδη, με την Πειραιώς και το Ντυνάν. Ο κ. Κεφαλογιάννης επικαλέστηκε τις νομικές του γνώσεις για να δικαιολογήσει τον εμπιστευτικό χαρακτήρα του τριμερούς συμφωνητικού, χαρακτηρίζοντας σύνηθες φαινόμενο την ύπαρξη «όρων εμπιστευτικότητας» σε τέτοιου είδους συμφωνίες. Πρόσθεσε δε πως το συμφωνητικό ήταν γνωστό από το σχετικό δελτίο Τύπου που είχε εκδοθεί τότε, ενώ για να στηρίξει περαιτέρω τα λεγόμενά του ισχυρίστηκε πως εφόσον το εν λόγω μνημόνιο εμπεριέχεται στη σχετική δικογραφία, τότε είναι ευρέως γνωστό. 

Απαντώντας συνολικά, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας, έθεσε ένα απλό ερώτημα στους βουλευτές της ΝΔ: Αφού όλα ήταν στο φως για τη συγκεκριμένη συμφωνία, τότε γιατί τέθηκε η ρήτρα εμπιστευτικότητας; Επίσης, αναρωτήθηκε αν προβλεπόταν στη βούληση του διαθέτη να γίνει ιδιωτική περιουσία το νοσοκομείο. 

Η Επιτροπή αποτελείται από 23 βουλευτές και καλείται σε διάστημα τριών μηνών να διερευνήσει τη σκανδαλώδη διαχείριση και λειτουργία του ΚΕΕΛΠΝΟ, την εκτίναξη των λειτουργικών δαπανών των νοσοκομείων και της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης με αποκορύφωμα την υπόθεση NOVARTIS, όπως επίσης και την υπόθεση του νοσηλευτικού ιδρύματος «Ερρίκος Ντυνάν», το οποίο αποτέλεσε από το 2000 και έπειτα επιτομή κακοδιαχείρισης και διαφθοράς.

«Από την Εισαγγελία έχει διαβιβαστεί στη Βουλή ποινική δικογραφία , καθώς από προηγηθείσα δικαστική διαδικασία έχουν προκύψει ενδείξεις ότι πολιτικά πρόσωπα και δη υπουργοί των προηγούμενων κυβερνήσεων έχουν τελέσει αξιόποινες πράξεις» εξήγησε ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία, Αντώνης Μπαλωμενάκης.

Πέρα από την κλήση Μαρτίνη, η Επιτροπή αναμένεται να εξετάσει και την δικογραφία που αφορά τις «αρθροσκοπήσεις Σαλμά» που τιμολογήθηκαν επί υπουργίας Βορίδη. Με βάση την Υπουργική Απόφαση Βορίδη που εκδόθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2014, η τιμολόγηση κάθε αρθροσκόπησης ήταν 1.500 ευρώ. Η απόφαση Βορίδη αναιρέθηκε τον Μάρτιο του 2015 και κατέβηκε στα 150 ευρώ. Όμως μέσα σε αυτό το μικρό διάστημα έγιναν 550 «ακριβές» αρθροσκοπήσεις που τιμολογήθηκαν συνολικά στα 825.000 ευρώ, αντί για 82.500 ευρώ!

Ενδιαφέρον έχει και ο «μίτος της Αριάδνης» για το πώς φτάσαμε στην υπογραφή της Υπουργικής Απόφασης Βορίδη, που ενδεχομένως δείχνει τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος. Όλα ξεκίνησαν από εισήγηση επιτροπής, συνεχίστηκαν με εισήγηση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και, τούτων δοθέντων, προχώρησαν με γνωμοδότηση του ΚΕΣΥ προς τον υπουργό.

Οι τρεις άξονες της Επιτροπής

Στην πρώτη συνεδρίαση (4/5) καθορίστηκαν τρεις άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η Επιτροπή, μετά από εισήγηση του κ. Μπαλωμενάκη, η οποία και έγινε δεκτή. Αυτοί είναι:

1. Η εκτίναξη φαρμακευτικής δαπάνης και των λειτουργικών δαπανών των νοσοκομείων. Υπερτιμολόγηση των φαρμάκων, και των ιατροτεχνολογικών υλικών. Μηχανισμοί και διαδικασίες με τις οποίες γίνονταν η τιμολόγηση, η διαπραγμάτευση αποδεκτών τιμών ,η αποζημίωση των ακριβών φαρμάκων και των υπολοίπων υλικών, οι επιζήμιες συμβάσεις, οι διοικητικές ενέργειες και οι κανονιστικές πράξεις Υπουργών και εμπλεκομένων φορέων εποπτείας τους.

2. Ο τρόπος διαχείρισης στα ΝΠΔΔ και εποπτευόμενα ΝΠΙΔ του χώρου της υγείας και προεχόντως στο ΚΕΕΛΠΝΟ: Προμήθειες, συμβάσεις παροχής υποστηρικτικών υπηρεσιών, χρεώσεις υλικών και εργασιών, προσλήψεις προσωπικού, σύναψη τριγωνικού τύπου συναλλαγών με εταιρίες και προμηθευτές, διαφημιστική δαπάνη.

3. Η περίπτωση του «Ερρίκος Ντυνάν»: Διοίκηση, διαχείριση, αιτίες υπερχρέωσης, δάνεια και συνέπειές τους, η εκποίησή του μέσω πλειστηριασμού με μοναδικό πλειοδότη σε ιδιωτικά συμφέροντα, ενδεχόμενη ζημία σε περιουσιακά στοιχεία του ΕΕΣ, αδιαφανείς επιζήμιες μεταβιβάσεις περιουσιακών στοιχείων του.

Η συνεδρίαση

Ανοίγοντας τη διαδικασία, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας, τάχθηκε υπέρ της κλήσης Μαρτίνη, ενώ ζήτησε να ανοίξουν τραπεζικοί λογαριασμοί προκειμένου να διερευνηθεί σε βάθος η υπό εξέταση περίπτωση. Από την πλευρά, του ο πρόεδρος της Επιτροπής, Αντώνης Μπαλωμενάκης, απάντησε πως θα τεθεί υπό συζήτηση η πρόταση του κ. Λάππα.

Ειδικότερα, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε τις κατηγορίες που βαραίνουν τον Μαρτίνη μετά τη συνένωση δύο δικογραφιών που τον αφορούσαν. Η μία κατηγορία που τον βαραίνει αφορά μίζα 3,2 εκατ. ευρώ που βρέθηκαν στο λογαριασμό του Μαρτίνη από την γερμανική εταιρία, Hospital International, και προέκυψε από υπερκοστολόγηση του εξοπλισμού. Η άλλη υπόθεση σχετίζεται με την έκπτωση στα νοσήλια VIP προσώπων από 60% έως 100%, προκαλώντας ζημία 1,75 εκατ. ευρώ. «Το πρώτο είναι παθητική δωροδοκία και ξέπλυμα, ενώ το δεύτερο είναι απιστία εις βάρος του Ντυνάν» είπε ο κ. Λάππας.

Συνεχίζοντας, μνημόνευσε τις δύο καταθέσεις που έδωσε ο Μαρτίνης στον εισαγγελέα, Ελευθεριάνο, με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να υπογραμμίζει τους υπαινιγμούς του πρώην προέδρου του Ντυνάν για πολιτικά πρόσωπα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εμείς, δεν τα θεωρούμε θέσφατα, αλλά πρέπει να τα ερευνήσουμε».

Αναφορικά με το εμπιστευτικό μνημόνιο για την ιδιωτικοποίηση του Ντυνάν, που συντάχθηκε στη θητεία του ειδικού επί των μνημονίων, Άδωνι Γεωργιάδη, ο Σπύρος Λάππας είπε ότι πρέπει να διανεμηθεί παντού, αφού αποδεικνύει ότι ο Γεωργιάδης λειτούργησε υπερασπίζοντας τα συμφέροντα της Πειραιώς, ενώ επέρριψε ευθύνες και στους υπουργούς, Ανδρέα Λοβέρδο και Μάκη Βορίδη. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Λάππας υποστήριξε πως ο Λοβέρδος απαξίωσε το νοσοκομείο, ο Γεωργιάδης μεθόδευσε την εκποίηση στην  Πειραιώς και ο Βορίδης αμνήστευσε κάθε υπεύθυνο.

Δείτε την τοποθέτηση του Σπύρου Λάππα:


Από την πλευρά της ΝΔ, ο βουλευτής Κιλκίς, Γιώργος Γεωργαντάς, ξεκίνησε την τοποθέτησή του, τονίζοντας πως τα όποια συμπεράσματα θα προκύψουν από την κατάθεση Μαρτίνη, θα είναι αυθαίρετα. Σύμφωνα με το σκεπτικό του κ. Γεωργαντά, το γεγονός πως ο πρώην πρόεδρος του Ντυνάν είναι προφυλακισμένος, κατηγορούμενος και υπόδικος δεν δημιουργούν την εντύπωση πως πρόκειται για έναν αξιόπιστο εξεταζόμενο. Ως προς το σάλο που έχει δημιουργηθεί για το περιβόητο μυστικό μνημόνιο, ο κ. Γεωργαντάς είπε ότι η παρέμβαση του κράτους στην ιδιωτικοποίηση έγινε προκειμένου να εξασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και να πληρωθούν οι εργαζόμενοι.

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Εύη Χριστοφιλοπούλου, αφού παρέθεσε τις δικαστικές διαμάχες του Ντυνάν με την πρώην τράπεζα του Ανδρέα Βγενόπουλου, Marfin, εξέφρασε τις επιφυλάξεις για την κλήση Μαρτίνη. Συγκεκριμένα, δεν διαφώνησε με την εν λόγω πράξη, αλλά για συμβολικούς λόγους, επειδή θα είναι ο πρώτος μάρτυρας και τυχαίνει συνάμα να είναι και υπόδικος, υποστήριξε πως καλύτερα θα ήταν να είναι ο δεύτερος ή ο τρίτος μάρτυρας που θα κληθεί στην Επιτροπή. Σχετικά, με το μ, το οποίο όπως σημειώνει η ΑΥΓΗ ήταν μυστικό και εμπιστευτικό, διερωτήθηκε για το ποιος ήταν υπεύθυνος να το πρωτοκολλήσει… Γι’ αυτό και η κ. Χριστοφιλοπούλου ζήτησε εκτός από λοιπά μέλη του Δ.Σ. του Ντυνάν, να κληθούν ως μάρτυρες στην Επιτροπή και οι διατελέσαντες υπουργοί Υγείας το επίμαχο διάστημα.

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, άφησε αιχμές για τη θυγατρική της Πειραιώς που εξασφάλισε το Ντυνάν, μέσω πλειστηριασμού, θέτοντας ερωτήματα ακόμα και για την προαναφερθείσα διαδικασία του πλειστηριασμού. «Γιατί έγινε πλειστηριασμό και όχι διαγωνισμός;» διερωτήθηκε. Εν συνεχεία, κατά τον κ. Παπαχριστόπουλο, εγείρονται ερωτήματα και για την σχετική τροπολογία που έθεσε τα θεμέλια για το ξεπούλημα του νοσοκομείου στην Πειραιώς, καθότι κατατέθηκε με διαδικασίες fast-track σε ένα νομοσχέδιο που αφορούσε την Έρευνα και Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων.

Ο Γιώργος Μαυρωτάς, από το Ποτάμι, προέτρεψε οι συμμετέχοντες στην Επιτροπή να μην προβαίνουν σε εκτιμήσεις, αλλά να μένουν στα γεγονότα, δηλαδή στις δύο δικογραφίες που αφορούν το Ντυνάν. Επιπρόσθετα, πρότεινε πέρα από τους πρώην υπουργούς Υγείας και τα μέλη του Δ.Σ. του Ντυνάν, στην Εξεταστική Επιτροπή να έρθουν και τραπεζικά στελέχη από τραπεζικούς οργανισμούς που είχαν σημείο επαφής με το νοσοκομείο.

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

usa

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα την αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ για…

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Bernat theoden titanikos

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Ο ηθοποιός Μπέρναρντ Χιλ, γνωστός από τους ρόλους του στον Τιτανικό και στον Άρχοντα των…