Προβληματισμός στην Ευρώπη για το ρεκόρ θανάτων στην Ελλάδα – Η «απάντηση» στη φωτο…

Θορυβημένη η Κομισιόν με τη δραματική αύξηση των θανάτων από κορονοϊό στην Ελλάδα - Τι απαντά η κυβέρνηση

5496708

Ανησυχία στην Ευρώπη με το ρεκόρ θανάτων που καταγράφεται στην Ελλάδα, παρά τις ψευδαισθήσεις της κυβέρνησης για πετυχημένη διαχείριση της πανδημίας.

Η Ελλάδα και η Βουλγαρία είναι οι «πρωταθλητές» στη μαύρη λίστα θανάτων από COVID και αν για την περίπτωση της Βουλγαρίας υπάρχει εξήγηση, δεν συμβαίνει το ίδιο για τη χώρα μας. Η Κομισιόν είναι προβληματισμένη για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα του euroactiv και όπου αναφέρεται αναλυτικά:

Αθήνα και Σόφια σημείωσαν τον περασμένο μήνα μια δραματική αύξηση των θανάτων που σχετίζονται με τον COVID σε σύγκριση με τον πληθυσμό τους.

Και οι δύο χώρες ανέφεραν περισσότερους από 2.300 θανάτους η καθεμία λόγω του COVID, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη σημειώθηκε σημαντική μείωση στα ποσοστά θνησιμότητας.

Η Γερμανία, η οποία έχει δέκα φορές μεγαλύτερο πληθυσμό από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, κατέγραψε μόλις 2.256 θανάτους που σχετίζονται με τον COVID-19 τον Ιανουάριο.

Τα στοιχεία που συνέλεξαν οι ανταποκριτές μας σε όλη την Ευρώπη υποδηλώνουν ότι το ταχέως εγκεκριμένο εμβόλιο για τον COVID δεν συνιστά πανάκεια και είναι μεγάλος ο κίνδυνος να επισκιάσει τη συζήτηση μετά την πανδημία για την κατάσταση των συστημάτων υγείας.

Πολλοί στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι ορισμένες χώρες πρέπει να πάρουν το μάθημά τους όσον αφορά στον εκσυγχρονισμό των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης και για αυτό προτείνουν ότι το Ταμείο Ανάκαμψης προσφέρει μια τεράστια ευκαιρία προς αυτή την κατεύθυνση.

Η περίπτωση Ελλάδας, Βουλγαρίας

Στη βουλγαρική περίπτωση, πηγές της ΕΕ απέδωσαν το υψηλό ποσοστό θνησιμότητας στα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού και στο κακό σύστημα υγείας.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ECDC, η Βουλγαρία έχει τη χειρότερη επίδοση στα ποσοστά εμβολιασμού με μόλις το 29,3% των ατόμων να έχουν εμβολιαστεί πλήρως και μόνο το 9,1% να έχει λάβει τρίτη δόση. Η Σόφια έχει μέγιστη χωρητικότητα 1.200 ΜΕΘ.

Αντίθετα, η γειτονική Ρουμανία κατέγραψε 1.273 θανάτους τον Ιανουάριο και τα ποσοστά εμβολιασμού δεν είναι καλύτερα: Μόλις το 42% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί ενώ το 8,2% έχει λάβει τρίτη δόση.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, όμως, που ήταν μεταξύ των πρώτων χωρών που επέβαλε lockdown, η Κομισιόν είναι προβληματισμένη, καθώς το 68,9% του συνολικού πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο, ενώ το 45,4% των πολιτών έχει επίσης λάβει αναμνηστική δόση.

Τι λέει η κυβέρνηση

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, ο υψηλός αριθμός θανάτων αποδίδεται στη γήρανση του πληθυσμού. «Το 89% των θανάτων είναι ηλικίας άνω των 60 ετών και αφορούν άτομα με συννοσηρότητες», δήλωσε πρόσφατα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

Τόνισε επίσης τον τρόπο με τον οποίο υπολογίζονται οι θάνατοι από τον COVID σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

«Για όποιον λόγο και να έρθει ένας άνθρωπος στο νοσοκομείο, ακόμη και τροχαίο, για οποιονδήποτε λόγο, ένα έμφραγμα, εάν μετρηθεί στο νοσοκομείο που γίνονται rapid test για όλους και μπει στο νοσοκομείο και πάλι το μετράμε ως covid. Η αιτία εισόδου μπορεί να είναι διαφορετική αλλά μπαίνει σε θαλάμους covid και καταγράφεται ως covid, που πολύ πιθανό είναι κάποιο άλλο. Έχουμε, δηλαδή, ανθρώπους με καρκίνο τελικού σταδίου, με αιματολογικά νοσήματα, είναι ο τρόπος που μετράμε λίγο διαφορετικός. Θεωρούμε ότι αυτός είναι ο σωστός τρόπος».

Κυβερνητική πηγή είπε στο EURACTIV ότι η παραλλαγή Δέλτα – η οποία είναι πιο θανατηφόρα – δημιουργεί ακόμη πολύ σοβαρά προβλήματα και έχει προκαλέσει σοβαρό πλήγμα στο σύστημα υγείας.

«Η παραλλαγή Δέλτα επιμένει […] και αυτό δημιουργεί πολλά προβλήματα», είπε κυβερνητική πηγή, προσθέτοντας ότι τα άτομα που έχουν μολυνθεί από την Δέλτα μπορεί να παραμείνουν για μήνες σε ΜΕΘ ενώ οι εισαγωγές με Όμικρον είναι λίγες.

Η ίδια πηγή είπε ότι προς τα τέλη Φεβρουαρίου το δημόσιο σύστημα υγείας αναμένεται να «πάρει μια ανάσα» καθώς αναμένουμε μικρότερο αριθμό θανάτων.

Πηγές στις Βρυξέλλες ανέφεραν στο EURACTIV ότι η κακή κατάσταση του συστήματος υγείας στην Ελλάδα δεν είναι κάτι καινούριο και συνιστά αποτέλεσμα πολλών ετών λιτότητας και σφικτής δημοσιονομικής πολιτικής.

Οι Έλληνες οδηγήθηκαν σε κακές διατροφικές συνήθειες έως και σε ελλιπή πρόσβαση σε κακές υποδομές υγείας.

Επίσης, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου που εφαρμόζονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στη χώρα μας, ενώ έχουν νομοθετηθεί (πρόγραμμα Απόστολος Δοξιάδης), δεν εφαρμόζονται.

Ωστόσο, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες της EURACTIV αναφέρουν ότι η ηγεσία του υπουργείου υγείας αναμένεται να καταθέσει σύντομα νομοσχέδιο για την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Παράλληλα, η πρωτοβουλία Πλεύρη-Πιερρακάκη για τη δημιουργία ηλεκτρονικού φακέλου ασθενή θεωρείται κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση εφόσον υλοποιηθεί στην πράξη.

Έλλειψη προ-νοσοκομειακής φροντίδας

Ο Σταμάτης Βαρδαρός, σύμβουλος πολιτικής υγείας του Πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, είπε στη EURACTIV Ελλάδος ότι ένα από τα βασικά προβλήματα είναι η απουσία φροντίδας σε προνοσοκομειακό επίπεδο, η απουσία δηλαδή πρωτοβάθμιας φροντίδας (GPs).

«Την περίοδο 2017-2019 καταφέραμε να στήσουμε 127 τοπικές μονάδες υγείας (δομές ΠΦΥ) οι οποίες δεν αξιοποιήθηκαν […], δεν κλήθηκαν να εφαρμόσουν οργανωμένα ούτε καν ένα πρωτόκολλο τηλεφωνικής ιατρικής για όσους νοσούν: πχ έχεις πυρετό;, πώς είναι το οξυγόνο;, πάρε μια αντιβίωση ή πρέπει να πας στο νοσοκομείο», είπε.

Ο Βαρδαρός, επίσης πρώην Αν. Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Υγείας, πρόσθεσε ότι «Σχεδόν το σύνολο των επιβαρυμένων περιστατικών πάνε αρκετά αργά στο νοσοκομείο και δυστυχώς χάνονται ζωές διότι δεν παρέχεται επαρκής και έγκαιρη φροντίδα».

Αναφερόμενος στις απλές κλινικές COVID, είπε ότι έχουν στελεχωθεί σε μεγάλο βαθμό με μη ειδικευμένους γιατρούς. «Πχ είχαμε γαστρεντερολόγους υπεύθυνους σε εφημερία σε κλινικές covid».

Αναφορικά με τις ΜΕΘ, η ποιότητα της φροντίδας και τα υγειονομικά standards έπεσαν δραματικά, υπογράμμισε.

«Μια ΜΕΘ χρειάζεται τέσσερις νοσηλευτές και έναν γιατρό, μέσα σε μια νύχτα τα κρεβάτια διπλασιάζονταν και συνεπώς δεν υπήρχε το απαιτούμενο προσωπικό για να διαχειριστεί τις ΜΕΘ».

Πρόσθεσε ότι την χαμηλής ποιότητας φροντίδα  και την αυξημένη θνητότητα τεκμηριώνει και σχετική μελέτη των Καθηγητών Τσιόδρα και Λύτρα από την άνοιξη του 2021, που αποτέλεσε πρόσφατα και στοιχείο πολιτικής αντιπαράθεσης.

Πηγή: euractiv.gr / Ρεπορτάζ: Σαράντης Μιχαλόπουλος

ΗΠΑ: Μαζικές διαδηλώσεις για τη Γάζα σε δεκάδες Πανεπιστήμια – 93 συλλήψεις (Εικόνες/ Βίντεο)

AP24116019577115

ΗΠΑ: Μαζικές διαδηλώσεις για τη Γάζα σε δεκάδες Πανεπιστήμια – 93 συλλήψεις (Εικόνες/ Βίντεο)

Ενενήντα τρία άτομα συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας…

Σάττι: Αντί για το «Στούντιο 4»… κλείστηκε στο ασανσέρ της ΕΡΤ μαζί με τους συνεργάτες της (video)

Σάττι 3

Σάττι: Αντί για το «Στούντιο 4»… κλείστηκε στο ασανσέρ της ΕΡΤ μαζί με τους συνεργάτες της (video)

Η Μαρίνα Σάττι ήταν καλεσμένη στην εκπομπή της ΕΡΤ αλλά ένα απρόσμενο περιστατικό πήγε την…

Πειραίας: Aπίστευτο βίντεο ντοκουμέντο – 70χρονη έπεσε στη θάλασσα προσπαθώντας να πιάσει τη βαλίτσα της

Πειραιάς

Πειραίας: Aπίστευτο βίντεο ντοκουμέντο – 70χρονη έπεσε στη θάλασσα προσπαθώντας να πιάσει τη βαλίτσα της

Παρολίγο τραγωδία πήγε να συμβεί στο λιμάνι του Πειραιά με μια 70χρονη γυναίκα από τη…

Καλλιάνος: Η συγκινητική ανάρτηση για τον πατέρα του – «Έκανα ότι μπορούσα, δεν τα κατάφερα. Σου ζητώ συγγνώμη»

4950603

Καλλιάνος: Η συγκινητική ανάρτηση για τον πατέρα του – «Έκανα ότι μπορούσα, δεν τα κατάφερα. Σου ζητώ συγγνώμη»

«Εύχομαι τα παιδιά τους να μην τους δουν ποτέ όπως σε είδα εγώ. Ο Θεός…