Προβλήματα σε όλη την Ελλάδα από την κακοκαιρία

Κλειστοί δρόμοι, ισχυρός παγετός και διακοπές ρεύματος

5489198

Βόρεια Ελλάδα

Η πιο κρύα μέρα του φετινού χειμώνα ξημέρωσε, σήμερα, στη βόρεια Ελλάδα, όπου επικρατούν ισχυρός παγετός με πολικές θερμοκρασίες, αλλά χωρίς νέες χιονοπτώσεις. Ο υδράργυρος σε όλες τις περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης βρίσκεται υπό το μηδέν φθάνοντας σε αρκετές περιοχές σε διψήφιες αρνητικές τιμές.

Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες από την αρχή της ημέρας καταγράφηκαν στα χιονοδρομικά κέντρα Βόρας (Καϊμάκτσαλαν) στην Πέλλα (-19,3 βαθμοί Κελσίου) και στο Σέλι Ημαθίας (-18,1), ενώ στον Νέο Καύκασο Φλώρινας ο υδράργυρος έδειξε -16,5 και -16 στο Λαϊλιά Σερρών. Στους -15 βαθμούς έπεσε η θερμοκρασία στο Νευροκόπι Δράμας όπως και στον ‘Αγιο Παύλο Ημαθίας.

Συνθήκες ολικού παγετού επικρατούν στη δυτική Μακεδονία, όπου ο υδράργυρος για δεύτερο συνεχόμενο 24ωρο δεν προβλέπεται να ανέβει πάνω από το μηδέν. Στη Φλώρινα, το θερμόμετρο το πρωί έπεσε στους -12,7, στα Γρεβενά στους -12,6 και στην Κοζάνη στους -10,4 βαθμούς, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Λόγω της χιονόπτωσης και του παγετού στην Αττική απαγορεύεται προσωρινά η κυκλοφορία των φορτηγών με μικτό βάρος άνω των 3,5 τόνων αλλά και των λεωφορείων κατά μήκος της ΠΑΘΕ (στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα), σύμφωνα με αποφάσεις των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων Θεσσαλονίκης και Κεντρικής Μακεδονίας και για το τμήμα του συγκεκριμένου οδικού άξονα μεταξύ Μαλγάρων Θεσσαλονίκης και των ορίων Πιερίας-Λάρισας.

Την ίδια ώρα, με αντιολισθητικές αλυσίδες ή χιονολάστιχα διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων σε αρκετά σημεία του ορεινού οδικού δικτύου της Βόρειας Ελλάδας.

Στερεά Ελλάδα

Για μία ακόμη νύχτα συνεχίστηκαν τα προβλήματα στην Εύβοια με πολικές θερμοκρασίες, χιονοπτώσεις αλλά και πολλά προβλήματα με τις διακοπές ρεύματος σε αρκετά χωριά.

Όλη νύχτα ήταν σε εξέλιξη η μάχη από τα εκχιονιστικά μηχανήματα να κρατηθούν ανοιχτές οι βασικές αρτηρίες του νησιού καθώς οι χιονοπτώσεις και οι χαμηλές θερμοκρασίες τους έχουν μετατρέψει σε παγοδρόμια.

Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάστηκε να χρησιμοποιούν ακόμα και βυτιοφόρα με αλατόνερο θέλοντας με αυτό τον τρόπο να προλάβουν τις εξελίξεις.

Το μεγάλο πρόβλημα όμως ήταν το πρόβλημα ηλεκτροδότησης σε αρκετές περιοχές στους Δήμους Καρύστου, Κύμης-Αλιβερίου αλλά και στο δήμο Μαντουδίου-Λίμνης και Αγίας ‘Αννας.

Είναι χαρακτηριστικό πως αυτή η μάχη εξελίχθηκε όλη μέρα χθες, ενισχύθηκαν τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ που έφτασαν στο νησί από άλλες περιοχές, αλλά δεν υπήρχε πρόσβαση σε διάφορα κρίσιμα σημεία για να μπορέσουν να φτάσουν μέχρις εκεί και να αποκαταστήσουν τις βλάβες.

Εξάλλου, αυτή η προσπάθεια αναμένεται να συνεχιστεί και σήμερα και όλοι εκφράζουν την ελπίδα ότι θα μπορέσει να ολοκληρωθεί.

“Συνεχίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις σε συνεργασία με δήμους αστυνομία πυροσβεστική. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμη μπροστά μας. Παράκληση να έχουμε αλυσίδες και να μετακινούμαστε μόνο όταν και όπου είναι απαραίτητο” δηλώνει ο περιφερειάρχης Φάνης Σπανός, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει όλος ο μηχανισμός που ενεργοποιήθηκε για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην Εύβοια συνεχίζει να καταβάλλει προσπάθειες για την πλήρη αποκατάσταση των προβλημάτων σε όλο το νησί, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στη Φθιώτιδα ιδιαίτερα στην περιοχή της Λοκρίδας από τα Καμένα Βούρλα μέχρι τα όρια του νόμου τα προβλήματα συνεχίζουν να είναι μεγάλα.

Ιδιαίτερα στα χωριά μετά την Αταλάντη και μέχρι τα όρια του νόμου οι χιονοπτώσεις συνεχίζονται και την ίδια στιγμή το θερμόμετρο είναι κάτω από το μηδέν.

Όλη τη νύχτα, το βάρος δόθηκε στην Εθνική οδό για να παραμείνει ανοιχτή καθώς εκτός τα εκχιονιστικά μηχανήματα που έριξαν τόνους αλάτι και απομάκρυναν συνεχώς στο χιόνι, ενεργοποιήθηκαν ακόμα και περιπολικά της πυροσβεστικής με μαχαίρι για να απομακρύνουν το χιόνι μέσα στην Εθνική οδό με αποτέλεσμα να κρατηθεί ανοιχτός μέχρι αυτή την ώρα .

Στα χωριά Τραγάνα, Μαλεσίνα, Μαρτίνο και Λάρυμνα το χιόνι έχει ξεπεράσει το μισό μέτρο δημιουργώντας αξεπέραστα προβλήματα παρά το γεγονός ότι οι παρεμβάσεις με μηχανήματα ήταν συνεχείς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στη νύχτα μεταφέρθηκαν εκχιονιστικά μηχανήματα από την περιοχή του Δομοκού όπου υπήρχαν ήπια φαινόμενα για να ενισχυθούν οι δυνάμεις που επιχειρούσαν στην περιοχή της Αταλάντης όπου πλέον δίδεται το κύριο βάρος.

Στη Βοιωτία το χιόνι που έπεφτε τόσο στη Θήβα όσο και στη Λιβαδειά μέχρι τις πρωινές ώρες έχει δημιουργήσει σειρά από προβλήματα κυρίως στο βασικό οδικό δίκτυο. Μέχρι στιγμής παραμένει ανοιχτό παρά το γεγονός ότι ισχύουν οι απαγορεύσεις για την κίνηση των αυτοκινήτων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες δόθηκε μεγάλο βάρος στο να γίνει αποχιονισμός των δρόμων για να γίνει η μεταφορά των τραυματιών από την σύγκρουση των τρένων ενώ παράλληλα το κύριο βάρος έχει δοθεί στην περιοχή του Ορχομενού και στην περιοχή της Θήβας καθώς εκεί έχει δεχτεί τη μεγαλύτερη ένταση του χιονιού.

Κρήτη

Εντείνεται από τις πρώτες πρωινές ώρες η κακοκαιρία στην Κρήτη, με τα συνεργεία της περιφέρειας και των δήμων να βρίσκονται επί ποδός, προκειμένου να καθαρίσουν τους δρόμους από το χιόνι αλλά και τον πάγο. Επιχειρήσεις καθαρισμού βρίσκονται αυτή την ώρα σε εξέλιξη στο οδικό δίκτυο από Σκαλάνι προς Βιάννο, στο δρόμο προς Αγία Βάρβαρα, στο δρόμο προς το Κράσι, αλλά και τον Κρουσώνα.

Ο αντιπεριφερειαρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης ανέφερε ότι η σημερινή ημέρα φαίνεται πως θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη, ενώ ζήτησε από τους πολίτες να μην κάνουν άσκοπες μετακινήσεις. Με νεότερη ανακοίνωσή της η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης, ενημέρωσε για τα σημεία όπου έχουν ληφθεί μέτρα προσωρινής απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Συγκεκριμένα στο νόμο Χανίων κλειστή, λόγω χιονόπτωσης και παγετού, είναι η επαρχιακή οδός Φουρνέ-Θερίσσου στο τμήμα από την τοπική κοινότητα Θερίσσου έως την τοπική κοινότητα Ζούρβας, η επαρχιακή οδός Χανίων-Κοντοπούλων-Θερίσσου στο τμήμα από την τοπική κοινότητα Θερίσσου έως την τοπική κοινότητα Δρακώνας Κεραμειών, η οδός Βασιλείου Πούλακα στο τμήμα από την τοπική κοινότητα Περιβολίων έως την τοπική κοινότητα Θερίσσου και η εΕπαρχιακή οδός Χανίων-Ομαλού στο τμήμα από την τοπική κοινότητα Λάκκων έως Ομαλό. Επίσης κλειστή είναι η επαρχιακή οδός Βρυσσών-Χώρας Σφακίων στο τμήμα από την τοπική κοινότητα Αλίκαμπου έως Χώρα Σφακίων, η επαρχιακή οδό Χανίων-Παλαιοχώρας στο τμήμα από την τοπική κοινότητα Βουκολιών έως την τοπική κοινότητα Καντάνου και η επαρχιακή οδός Χανίων-Σούγιας στο τμήμα από την τοπική κοινότητα Χλιαρού έως την τοπική κοινότητα Ροδοβάνι.

Στο νομό Ρεθύμνης η κίνηση γίνεται με αντιολισθητικές αλυσίδες στην επαρχιακή οδό Γερακαρίου(Δήμου Αμαρίου)- Σπηλίου(Δήμου Αγίου Βασιλείου), την επαρχιακή οδό Αμνάτος(Δήμου Ρεθύμνης)-Αρκάδι(Δήμου Ρεθύμνης) και την επαρχιακή οδό Πατσός-Μέρωνα Δήμου Αμαρίου. Στο νομό Ηρακλείου αντιολισθητικες αλυσίδες απαιτούνται στην επαρχιακή οδό Χερσονήσου -Οροπεδίου Λασιθίου στο ύψος δημοτική ενότητα Κράσι και την επαρχιακή οδό Γαζίου-Ανωγείων στο ύψος δημοτική ενότητα Γωνιές(Δήμου Μαλεβιζίου). Τέλος στο νομό Λασιθίου χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων απαιτείται στην επαρχιακή οδό Αγίου Νικολάου-Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου από την τοπική κοινότητα Ζενίων μέχρι τον Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου.

Δωδεκάνησα

Χιονοπτώσεις σημειώθηκαν σε σχεδόν όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών, χωρίς, ευτυχώς, να προκληθούν σοβαρά προβλήματα, ενώ ανάλογες καιρικές συνθήκες επικράτησαν στα νησιά των Κυκλάδων.

Ιδιαίτερα έντονη ήταν η χιονόπτωση στο νησί της Ρόδου, κυρίως στις ορεινές περιοχές που ντύθηκαν στα λευκά από χθες το απόγευμα. Επειδή, μάλιστα, υπήρξε έντονο ενδιαφέρον για επισκέψεις σε αυτές τις περιοχές, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Δήμος Ρόδου, από χθες το βράδυ, με την συνδρομή της αστυνομίας και εθελοντών έκλεισε τους δρόμους προς τις ορεινές περιοχές του Αταβύρου και του Προφήτη Ηλία και απαγόρευσε την κυκλοφορία.

Κατά τη διάρκεια της νύκτας οι χιονοπτώσεις επεκτάθηκαν και σε πιο πεδινές περιοχές, σε αρκετές από τις οποίες είχε να χιονίσει εδώ και δεκαετίες. Προβλήματα μικρής έκτασης σημειώθηκαν στο οδικό δίκτυο, ενώ προβλήματα στην ηλεκτροδότηση παρουσιάστηκαν στο κέντρο της πόλης της Ρόδου και σε περιοχή γύρω από την πόλη στο νησί της Κω.

Οι υπηρεσίες συνεχίζουν να παραμένουν σε επιφυλακή, αφού αναμένονται νέες χιονοπτώσεις το απόγευμα.

Πελοπόννησος – Δυτική Ελλάδα

Ανοικτοί είναι όλοι οι δρόμοι στις Περιφέρειες και Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, με εξαίρεση τη δημοτική οδό που συνδέει την τοπική Κοινότητα Περιστέρας του Δήμου Αιγιαλείας με το χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων.

Ωστόσο, είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες σε τμήματα των οδικών δικτύων στις Περιφερειακές Ενότητες Κορινθίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Λακωνίας, Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας, ενώ επιχειρούν συνεχώς εκχιονιστικά μηχανήματα, ώστε να παραμένουν ανοικτοί οι δρόμοι.

Μάλιστα, οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες για την κίνηση των οχημάτων μέσα στην πόλη της Τρίπολης, εκτός των κεντρικών οδικών αρτηριών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την αστυνομία, είναι απαραίτητη η χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων, λόγω χιονιού και παγετού, στις εξής περιοχές των Περιφερειών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας:

Κορινθία

– Στην επαρχιακή οδό Κιάτου-Γκούρας, από το 10ο χιλιόμετρο έως την τοπική κοινότητα Γκούρα

– Στην επαρχιακή οδό Γκούρας-Δερβενίου, από το 1ο χιλιόμετρο έως το 18ο χιλιόμετρο

– Στην επαρχιακή οδό Γκούρας-Λυκουριών, από το 1ο χιλιόμετρο έως το 18ο χιλιόμετρο

– Στην επαρχιακή οδό Ξυλοκάστρου-Τρικάλων, από το 7ο χιλιόμετρο έως το 35ο χιλιόμετρο

– Στην επαρχιακή οδό Δερβενίου-Γκούρας, από το 3ο χιλιόμετρο και άνω

– Στην επαρχιακή οδό Λυγιάς-Πύργου, από το 2ο χιλιόμετρο και άνω

– Στην επαρχιακή οδό Ταρσινών-Στιμάγκας, από το 1ο χιλιόμετρο και άνω

– Στην επαρχιακή οδό Ταρσινών-Ελληνοχωρίου, από το 1ο χιλιόμετρο και άνω

– Στην επαρχιακή οδό Ζευγολατιού-Καλεντζίου, από το 1ο χιλιόμετρο και άνω

– Στην επαρχιακή οδό Ζευγολατιού-Χαλκίου, από το 1ο χιλιόμετρο και άνω

– Στην επαρχιακή οδό Νεμέας-Κουτσομοδίου-Χαλκίου

– Στην επαρχιακή οδό Νεμέας-Αρχαίας Νεμέας-Δερβενακίων

– Στην επαρχιακή οδό Νεμέας-Αρχαίας Νεμέας-Αρχαίων Κλεωνών-Αγίου Βασιλείου

– Στην επαρχιακή οδό Νεμέας-Πετρίου-Γαλατά-Ψαρίου

– Στην επαρχιακή οδό Νεμέας-Λεοντίου

– Στην επαρχιακή οδό Νεμέας-Δάφνης-Καστρακίου-Μποζικά-Τιτάνης

– Στην επαρχιακή οδό Νεμέας-Κουτσίου-Στιμάγκας

Αργολίδα

– Στην εθνική οδό Λυγουριού-Κρανιδίου, από το 5ο χιλιόμετρο έως το 37ο χιλιόμετρο

– Στην παλαιά εθνική οδό Άργους-Τρίπολης, από το 15ο χιλιόμετρο έως το 37ο χιλιόμετρο

– Στην επαρχιακή οδό Αγίας Τριάδας, από το ύψος της διασταύρωσης Κάτζιας έως την τοπική Κοινότητα Αραχναίου

Αρκαδία

– Στην εθνική οδό Τρίπολης-Σπάρτης, από το 10ο χιλιόμετρο έως το 23ο χιλιόμετρο

– Στην εθνική οδό Άργους-Τρίπολης, από το 38ο χιλιόμετρο έως το 54ο χιλιόμετρο

– Στην επαρχιακή οδό Αγίου Πέτρου-Καστρίου

– Στην επαρχιακή οδό Τρίπολης-Άστρους, από το 6ο χιλιόμετρο έως το 20ό χιλιόμετρο

– Στην επαρχιακή οδό Τρίπολης-Πύργου, από το 10ο χιλιόμετρο έως το 33ο χιλιόμετρο

– Στο επαρχιακό ορεινό οδικό δίκτυο του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας

– Μέσα στην πόλη της Τρίπολης, εκτός των κεντρικών οδικών αρτηριών

Λακωνία

– Στην εθνική οδό Τρίπολης-Σπάρτης, από το 24ο χιλιόμετρο έως το 38ο χιλιόμετρο

– Στην εθνική οδό Καλαμάτας-Σπάρτης, μέσω Ταϋγέτου, από το 42ο χιλιόμετρο έως το 50ό χιλιόμετρο.

Στις προαναφερόμενες περιοχές έχει απαγορευθεί η κυκλοφορία όλων των φορτηγών οχημάτων, μικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων.

Αχαϊα

– Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων-Διακοπτού, μέσω Μεγάλου Σπηλαίου

– Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων-Πατρών, μέσω Χαλανδρίτσας

– Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων-Αίγιου, μέσω Πτέρης, από το ύψος της τοπικής Κοινότητας Πυργάκι

– Στην επαρχιακή οδό Πούντας-Καλαβρύτων, από το ύψος του 9ου χιλιομέτρου

– Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων-Κλειτορίας, μέσω Πριόλιθου

– Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων- χιονοδρομικού κέντρου

– Στην επαρχιακή οδό Ακράτας-Ζαρούχλας, από το ύψος της τοπικής κοινότητας Βαλιμής και άνω

– Στην επαρχιακή οδό Αιγείρας-Περιθωρίου, από το 9ο χιλιόμετρο και άνω

– Στην επαρχιακή οδό Αιγείρας-Συνεβρού, από το 9ο χιλιόμετρο και άνω

– Στη δημοτική οδό Χαλανδρίτσας-Λεοντίου από το ύψος της περιοχής Βετέικα.

Αιτωλοακαρνανία

– Στην επαρχιακή οδό Καλλιθέας-Προυσού, από το 12ο χιλιόμετρο, στο ύψος της τοπικής Κοινότητας Λαμπιρίου, έως το 18ο χιλιόμετρο στην θέση Αραποκέφαλα

– Στην επαρχιακή οδό Ναυπάκτου-Άνω Χώρας, στην περιοχή Άγιος Ιωάννης Αποδοτίας και εντός των τοπικών Κοινοτήτων Λιβαδακίου και Πλατάνου, του Δήμου Ναυπακτίας.

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…