Πρόβα υποχρεωτικών εμβολιασμών;

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στην Ελλάδα κατά του κορονοϊού είναι πλέον γεγονός και η εφαρμογή ξεκινά από τις οκτώ ΕΜΑΚ της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.  

Ο πρώτος υποχρεωτικός εμβολιασμός υπαλλήλων κρατικής υπηρεσίας είναι γεγονός. Με σημερινή του διαταγή, το αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, αναφέρει ότι όλοι όσοι υπηρετούν στις Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο για τον κορονοϊό.

Το σχετικό έγγραφο παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open και η διαταγή αναφέρει ότι στο εξής στην ΕΜΑΚ θα υπηρετούν «μόνο όσοι υπάλληλοι έχουν προβεί στον σχετικό εμβολιασμό». Σε αντίθετη περίπτωση, θα δρομολογείται η αντικατάστασή τους στις εν λόγω υπηρεσίες από άλλους υπαλλήλους που θα έχουν εμβολιαστεί. Αυτό σημαίνει ότι όσοι δεν εμβολιάζονται, θα απομακρύνονται και θα αντικαθίστανται.

Οι υπάλληλοι έχουν στη διάθεσή τους ένα χρονικό περιθώριο μέχρι τις 11 Ιουνίου για να εμβολιαστούν και ένα περιθώριο μόλις τριών ημερών για να εκδηλώσουν τις προθέσεις τους. Το έγγραφο αυτό συνιστά την πρώτη επιβολή του εμβολιασμού ως προϋπόθεση εργασίας στη συγκεκριμένα ειδικότητα, κάτι που δεν είχε συμβεί ούτε με τους υγειονομικούς. Επίσης, προκύπτει το ερώτημα τι θα συμβεί με όσους αρνηθούν να εμβολιαστούν για τους δικούς τους λόγους και από ποιους θα αντικατασταθούν, μιας και πρόκειται για άνδρες και γυναίκες με ειδική εκπαίδευση. Συνολικά, 450 άτομα υπηρετούν και στις 8 ΕΜΑΚ της χώρας.

Από την πλευρά του, το αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος υποστηρίζει ότι πρόκειται για μια κίνηση προς τη θετική κατεύθυνση, καθώς η ΕΜΑΚ αποτελεί μέλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και πρέπει να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη να επέμβει σε Ελλάδα και εξωτερικό, με τον εμβολιασμό να εξασφαλίζει την αδιάλειπτη επιχειρησιακή λειτουργία της. Επίσης, το αρχηγείο ξεκαθαρίζει πως όσοι δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν δεν απομακρύνονται από την υπηρεσία, απλώς μεταφέρονται σε άλλη.

Σημειώνεται πάντως πως ο Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας (νόμος 3418/2005) απαγορεύει την εκτέλεση οποιασδήποτε ιατρικής πράξης χωρίς την προηγούμενη συναίνεση του ασθενούς. Μόνη εξαίρεση σε αυτό είναι οι κατεπείγουσες περιπτώσεις (άμεσος κίνδυνος για τη ζωή) και η αυτοκτονία.

Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος: «Δεν θα δεχτούμε καμία λύση που να μπαλώνει απλώς τις τρύπες που άνοιξε το ΠΔ»

Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος: «Δεν θα δεχτούμε καμία λύση που να μπαλώνει απλώς τις τρύπες που άνοιξε το ΠΔ»

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος χαρακτηρίζει πρόοδο την παραδοχή ότι χρειάζονται νομοθετικές ρυθμίσεις ώστε να…

Ο Αμαζόνιος εκπέμπει SOS: Πάνω από το 1/3 έχει επηρεαστεί από την ανθρώπινη δραστηριότητα

Ο Αμαζόνιος εκπέμπει SOS: Πάνω από το 1/3 έχει επηρεαστεί από την ανθρώπινη δραστηριότητα

Σημαντικά μεγαλύτερες οι ζημιές στο δάσος του Αμαζονίου, σε σχέση με αυτές που παρατηρούνταν μέχρι…

Επίθεση φασιστών στο Σύνταγμα: Συγκέντρωση και πορεία για την επέτειο των Ιμίων

Επίθεση φασιστών στο Σύνταγμα: Συγκέντρωση και πορεία για την επέτειο των Ιμίων

Φαίνεται πως δεν μπόρεσαν να χωνέψουν την χθεσινή αντιφαστιστική επικράτιση στο κέντρο της Αθήνας και…