Newsroom

Newsroom

Πρόβα πολέμου στην Γάζα

Η επίθεση που εξαπέλυσαν Παλαιστίνιοι μαχητές το Σάββατο 4 Μαϊου, εκτοξεύοντας περισσότερους από 200 πυραύλους μέσα από τη Λωρίδα της Γάζας με στόχους στο Ισραήλ, σήμανε το τέλος ενός μήνα άτυπης ανακωχής - μερικά 24ωρα πριν από τον εορτασμό της Ημέρας της Ανεξαρτησίας του Ισραήλ και δύο μόλις εβδομάδες πριν από τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision.

D5u8i eW0AEIOHW

Οι μάχες ήρθαν την ώρα που ορισμένοι ηγέτες από τη Χαμάς, και τη μικρότερη ένοπλη ομάδα «Τζιχάντ» βρίσκονταν στο Κάιρο για συνομιλίες με Αιγυπτίους διαμεσολαβητές, με στόχο να αποφευχθεί η κατάρρευση της κατάπαυσης του πυρός.

Μέσα σε λίγες ώρες οι Ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανταπέδωσαν, με δεκάδες αεροπορικές επιδρομές εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, με το αίμα αμάχων να ρέει για μία ακόμα φορά και τους Παλαιστινίους να θρηνούν νεκρούς. Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι μεταξύ των εννέα νεκρών βρίσκεται η έγκυος μητέρα και το 14 μηνών μωρό της υποστηρίζοντας ότι σκοτώθηκαν σε έκρηξη από την Χαμάς και όχι δικά του πυρά.

Πάνω από 400 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν προς το Ισράηλ, ο στρατός του οποίου έπληξε περισσότερους από 220 στη Γάζα και προετοιμάζεται για αρκετές ημέρες μάχης στα σύνορα.

Ο τελευταίος γύρος εχθροπραξιών μεταξύ ισραηλινών δυνάμεων και παλαιστινίων μαχητών ξεκίνησαν την Παρασκευή μετά τις διαδηλώσεις στη Γάζα κατά τις οποίες σκοτώθηκαν τέσσερις άνθρωποι.

Πηγή της Χαμάς δήλωσε στην Haaretz ότι η οργάνωση αποφάσισε να λάβει σοβαρά μέτρα εναντίον του Ισραήλ, επειδή η κυβέρνησή του έχει καθυστερήσει την εφαρμογή των συμφωνιών που έχουν επιτευχθεί μεταξύ των δύο πλευρών.

Λίγες μέρες πριν την Eurovision 

Ο Ισραηλικός υπουργός Περιφερειακής Συνεργασίας, Τζάτσι Χανέγκμπι, είπε πως οι υπουργοί της κυβέρνησης δεν αναγνωρίζουν τις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός, ενώ παράλληλα προσπάθησε να καθησυχάσει τους φόβους σχετικά με την ασφάλεια ενόψει της διεξαγωγής της Eurovision την ερχόμενη εβδομάδα.

«Γενικά το Ισραήλ δεν έχει συμφέρον να ξεκινήσει μια στρατιωτική εκστρατεία. Όλο αυτό τον χρόνο έχουμε κάνει ατελείωτες προσπάθειες και έχουμε δεχτεί ακόμα και εγχώρια κριτική για το στόχο αυτό, όπως παρουσιάστηκε από την πολιτική ηγεσία» πρόσθεσε.

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδίκασαν έντονα την εν εξελίξει εκτόξευση ρουκετών από ένοπλες μαχητικές οργανώσεις στην Λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ, υποστηρίζοντας το «δικαίωμα» του Ισραήλ στην «αυτοάμυνα», σημειώνει ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Καλούμε όσους ευθύνονται για αυτή τη βία να σταματήσουν άμεσα αυτή την επιθετικότητα», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ Μόργκαν Όρταγκους.

«Στεκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ και στηρίζουμε πλήρως το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα ενάντια σε αυτές τις απεχθείς επιθέσεις».

Καταδικάζει ο Ερντογάν

Στο μεταξύ ο Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε τις επιθέσεις και επιτέθηκε στην  «ισραηλινή τρομοκρατία», σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Χθες ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, χαρακτήρισε «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» τις επιθέσεις στη Γάζα υποστηρίζοντας ότι «εκείνοι που ενθαρρύνουν το Ισραήλ είναι εξίσου υπεύθυνοι». 

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

σεισμός

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν στην Ηλεία - Οι πρώτες εκτιμήσεις από τους σεισμολόγους

Απάντηση Φαραντούρη σε Μητσοτάκη: «Έτσι λειτουργεί η δικαιοσύνη στα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κράτη»

ΝΙΚΟΛΑΣ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗΣ

Απάντηση Φαραντούρη σε Μητσοτάκη: «Έτσι λειτουργεί η δικαιοσύνη στα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κράτη»

Η απάντηση του συμβούλου Ευρωπαϊκής Πολιτικής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον πρωθυπουργό