Προανακριτική-παρωδία με 173 ψήφους κατά Παπαγγελόπουλου

«Δυο φορές δειλός ο Μητσοτάκης, γιατί δεν έχει το σθένος να παραπέμψει κι εμένα», σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας

NewsRoom 09/10/2019 | 07:13

Συνολικά 173 ψήφους εξασφάλισε η πρόταση 30 βουλευτών της ΝΔ για τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, για τέσσερα αδικήματα: Ηθική αυτουργία στο αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας κατά φυσική αυτουργία και άμεση συνέργεια δικαστικών λειτουργών, πρόκληση και προσφορά για την τέλεση εγκλήματος, ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος και παράβαση καθήκοντος και τέλος, ηθική αυτουργία σε ψευδή κατάθεση.

Στη μυστική ψηφοφορία που διεξήχθη το βράδυ της Τρίτης, για όλα τα αδικήματα «ναι» ψήφισαν 173 βουλευτές, ενώ «όχι» ψήφισαν 83 βουλευτές, σε σύνολο 261 ψηφισάντων βουλευτών. Στην κάλπη βρέθηκαν 4 άκυρα και ένα λευκό ψηφοδέλτιο. Στη μυστική ψηφοφορία δεν έλαβαν μέρος οι βουλευτές του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ 25.

Πολιτική δίωξη καταγγέλλει ο Παπαγγελόπουλος

«Βομβαρδίζομαι από ψευδείς συκοφαντίες εδώ και πολύ καιρό. Επειδή είμαι θεσμικός άνθρωπος δεν έχω απαντήσει μέχρι τώρα δημόσια, σήμερα όμως θα αποδείξω τις συκοφαντίες και τους συκοφάντες», ανέφερε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος στην αρχή της ομιλίας του από το βήμα της ολομέλειας της Βουλής, στη συζήτηση για την πρόταση συγκρότησης ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης που αφορά τον ίδιο.

Στη συνέχεια ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε: «Κατηγορητήριο με τέτοιες ελλείψεις χωρίς τόπο, χρόνο ποιος δεν συντάσσεται ποτέ. Εσείς όμως θα συνεχίσετε γιατί έχετε προαποφασίσει την δίωξη».

«Θα σας τα πω όλα και τα στοιχεία που θα καταθέσω σήμερα θα τα πάω στην Εισαγγελία» ανέφερε ο κ. Παπαγγελόπουλος λέγοντας: «Σήμερα θα μετατρέψω τους κατήγορούς μου σε κατηγορούμενος. Είμαι υποχρεωμένος να αποκαλύψω τους πρωτεργάτες της εγκληματικής ομάδας που θέλει να συγκαλύψει τις δικές της ευθύνες». Τόνισε πως θα αποδείξει ότι η δίωξη του για σκευωρία στην υπόθεση Novartis είναι γελοία, και θα αποκαλύψει τις αθέατες πλευρές αυτής της επιχείρησης.

«Επειδή οι βουλευτές της Ν.Δ. τον διέκοπταν στην αρχή της ομιλίας του τους κάλεσε να σεβαστούν τη θέση στην οποία τον βάζουν και να τον ακούσουν «και αν δεν θέλετε να με ακούσετε εσείς θα με ακούσει ο ελληνικός λαός».

«Για ποιο τεκμήριο αθωότητας μιλάνε; Το παραβιάζουν βάναυσα όλο αυτό τον καιρό. Καταδικάζουν τον Ρασπούτιν» είπε ο κ. Παπαγγελόπουλος και μίλησε για δράση εγκληματικής ομάδας.

«Αν ήμουν σκευωρός δεν θα είχα εξασφαλίσει κάποια είδους ασυλία; Ο Τσίπρας δεν θα με προστάτευε; Θα με άφηνε εκτεθειμένο;» αναρωτήθηκε ο πρώην υπουργός προσθέτοντας ότι δεν άκουσε κανένα στοιχείο.

«Θέλουν να με εξουδετερώσουν για να καλυφθούν ευθύνες άλλων» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

«Δεν υπάρχει καμία ηθική αυτουργία» υποστήριξε και αναρωτήθηκε «ποια είναι η παράβαση καθήκοντος και ποια η ψευδορκία;»

Μίλησε για εκδικητική πολιτική δίωξη σε βάρος του λέγοντας ότι αυτή είναι η «πραγματική σκευωρία».

«Σε ποιον υποσχέθηκα ή έδωσα αμοιβή όπως λέτε; Γιατί δεν το γράφει η κατάθεσή σας.»

«Μάρτυρες που κατέθεσαν, ο κ. Σαμαράς, Στουρνάρας, δεν αναφέρουν τίποτα σε βάρος μου. Για να δούμε τα αδιάσειστα στοιχεία που έχετε εις βάρος μου; Ο κ. Στουρνάρας προχθές σε αυτή την δικογραφία που διαβιβάσατε λέει στις 23.10.19 «Δεν γνωρίζω αν παρενέβει κάποιος όμως λογικό συμπέρασμα είναι…  Ο κ. Λοβέρδος δεν αναφέρεται καν. Ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρει: «θεωρώ ότι οι παραλείψεις αυτές είναι αποτέλεσμα πολιτικής καθοδήγησης» Ο κ. Βενιζέλος στο υπόμνημα που κατέθεσε αναφέρεται σε δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα εμφανίζουν επίταση του δόλου του πρώην πρωθυπουργού, για μένα δεν αναφέρει τίποτα απλώς παραπέμπει στις καταγγελίες Ράικου και Αγγελή για τον Ρασπούτιν χωρίς να αναφέρεται σε μένα.

«Ήρθα να υπερασπιστώ τον εαυτό μου, την αλήθεια και τους τίμιους δικαστές» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Η κ. Ράικου στην επιστολή παραίτησής της δεν αναφέρει τίποτα για μένα, ούτε για παρεμβάσεις, ούτε για Ρασπούτιν. Μετά τα θυμήθηκε αυτά μέσω κύκλων. Πρώτη φορά είδα εισαγγελείς να έχουν κύκλους.

"Βομβαρδίζομαι από έναν οχετό εδώ και δύο χρόνια", θα έπρεπε να ντρέπεται η κ. Ράικου για αυτά που λέει."Η φιλική σχέση που είχα με την κ. Ράικου αποκλείει το ενδεχόμενο να την πάρω τηλέφωνο να της μιλήσω επιτακτικά. Αφού την έβλεπα κάθε μέρα!"

Μάλιστα μου ζήτησε και τρίτη θητεία λόγω της καλής συνεργασίας μας. 

Ο κ. Παπαγγελόπουλος κατήγγειλε επίσης ότι στόχος της πρότασης της ΝΔ είναι να «λεκιάσει» και τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. 

«Εκτός από τον Παπαγγελόπουλο να παραπέμψει και εμένα»

Σκληρή  επίθεση στην κυβέρνηση και στον Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά εξαπέλυσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής, στη συζήτηση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την εμπλοκή του στην υπόθεση Novartis, σημειώνοντας πως τα στελέχη της ΝΔ «αποφάσισαν να το βάλουν στα πόδια» και ότι είναι «ρεβανσιστές και δειλοί ταυτόχρονα».

Την οργή του Αλέξη Τσίπρα προκάλεσε το γεγονός ότι τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι υπουργοί της κυβέρνησης είναι άφαντοι από τη συζήτηση, με μόλις λίγους βουλευτές της ΝΔ να δίνουν το παρών στην Ολομέλεια. Σχολιάζοντας τα άδεια υπουργικά έδρανα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρωθυπουργός είπε ότι είναι η πρώτη φορά που συναντά αυτή την εικόνα και μάλιστα σε μία κοινοβουλευτική διαδικασία, που αφορά ένα τόσο κρίσιμο θέμα.

«Δεν έχει κανείς τα κότσια να βρίσκεται στα υπουργικά έδρανα. (…) Το έβαλαν στα πόδια. Αποδεικνύεται πως είναι και ρεβανσιστές και δειλοί ταυτόχρονα. Κάνετε προανακριτική σε βάρος κάποιου υπουργού γιατί είχε το θράσος να διερευνήσει το σκάνδαλο Novartis, το σκάνδαλο της υπερτιμολόγησης της τιμής του φαρμάκου, σε μία περίοδο που κυβερνούσαν οι δικές σας κυβερνήσεις», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, πετώντας παράλληλα το «γάντι» στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη: «Είναι δυο φορές δειλός, γιατί δεν έχει το σθένος να παραπέμψει κι εμένα», εξηγώντας ότι ακόμα κι αν είναι υπαρκτή η σκευωρία, ο Δ. Παπαγγελόπουλος δεν θα μπορούσε να την είχε στήσει μόνος του. «Με εξαιρείτε από την Προανακριτική για να γλιτώσετε τον πολιτικό διασυρμό και το διεθνή εξευτελισμό» συμπέρανε ο Αλ. Τσίπρας.

Ομιλία στη Βουλή

Στην ουσία, το πρόβλημα της ΝΔ δεν είναι ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Το πρόβλημά της είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και το μέτωπο κατά της διαφθοράς που συγκροτήθηκε από την κυβέρνησή μας, για να εκφράσει ένα ευρύτερο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας για διαφάνεια, κράτος δικαίου, δικαιώματα αλλά και αληθινή δικαιοσύνη στη χώρα μας. Δε γνωρίζω αν ο κ. Μητσοτάκης στη πραγματικότητα σέρνεται σε αυτή την ιστορία από την εσωκομματική του αντιπολίτευση. Αλλά εφόσον επέλεξε τη σημερινή διαδικασία, η απουσία του από τη Βουλή συνιστά μέγιστη πολιτική δειλία. Και αν είναι μία φορά δειλός ο κ. Μητσοτάκης γιατί παραπέμπει τον Δ. Παπαγγελόπουλο -κάνοντας το χατίρι του κ. Σαμαρά- είναι δύο φορές δειλός γιατί δεν έχει το σθένος να παραπέμψει και εμένα. Πρόκειται για τον πιο δειλό ρεβανσισμό στη σύγχρονη πολιτική ιστορία του τόπου. Όσα ειδικά δικαστήρια και να στήσει η ΝΔ για να αποδείξει δήθεν σκευωρίες, η μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, ακόμη και η πλειοψηφία των ψηφοφόρων της, γνωρίζει ποιο είναι το σκάνδαλο Novartis. Και ζητά δικαιοσύνη. Ομιλία στη #Βουλή.

Gepostet von Alexis Tsipras am Dienstag, 8. Oktober 2019

 

To koutipandoras.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.