Προανακριτική: Ο επόμενος μάρτυρας, το «χτύπημα» ΚΙΝΑΛ σε Καλογρίτσα και η επιστολή στον Στουρνάρα

Σε μία fast-track συνεδρίαση η Προανακριτική Επιτροπή αποφάσισε -κατά πλειοψηφία- να καλέσει επόμενο μάρτυρα τον διευθυντή λογιστηρίου της CCC, Αντώνη Λιανό, αφού ο Χρήστος Καλογρίτσας βρίσκεται σε… καραντίνα. Ο «ελιγμός» με την επιστολή της Επιτροπής στον διοικητή της ΤτΕ και το αιφνιδιαστικό «χτύπημα» του ΚΙΝΑΛ στον απρόβλεπτο εργολάβο.

5299953

Παρά τις ενστάσεις ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΚΙΝΑΛ, ΝΔ και Ελληνική Λύση ψήφισαν υπέρ της κλήτευσης του συνεργάτη της οικογένειας Χούρι στην Προανακριτική. Τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης επέμεναν πως πρέπει να προηγηθεί ο ιδιοκτήτης της Τοξότης, ο οποίος αναμένεται να καταθέσει -καλώς εχόντων των πραγμάτων- την ερχόμενη Δευτέρα. Υπενθυμίζεται πως ο Χρ. Καλογρίτσας έχει αναβάλλει δις την κατάθεσή του, επικαλούμενος επιπλοκές στην υγεία του από το εμβόλιο κατά της Covid-19 και απομόνωση λόγω επαφής με κρούσμα.

Αλλαγή πλεύσης από το ΚΙΝΑΛ;

Εντύπωση προκαλεί η φερόμενη αλλαγή στάσης του ΚΙΝΑΛ απέναντι στον εργολάβο. Μολονότι το ΚΙΝΑΛ είχε εξυπηρετήσει πολιτικά τον εργολάβο αναιρώντας τη θέση του ως προς την προτεραιοποίηση της κατάθεσης του Χρ. Καλογρίτσα στη συνεδρίαση κατάρτισης της λίστας μαρτύρων και συμφωνώντας με τη ΝΔ στην εξαίρεση του Ιωάννη – Βλαδίμηρου Καλογρίτσα, πλέον, μοιάζει να ανακρούει πρύμναν.

Ο Βασίλης Κεγκέρογλου φέρεται να διατύπωσε την άποψη πως πρέπει να προσκομιστεί στην Επιτροπή η δήλωση πόθεν έσχες όχι του πατέρα, αλλά του υιού Καλογρίτσα. Πρόκειται για επιθετική κίνηση, καθώς έχει καταστεί σαφές ότι ο Χρ. Καλογρίτσα πασχίζει να αφήσει εκτός κάδρου τον γιο του. Μάλιστα, η πρωτοβουλία Κεγκέρογλου αποκτά κι άλλου είδους ερμηνείες αν συνυπολογιστεί ότι συνήγορος του εργολάβου είναι ο πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και διεκδικητής της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος.

Να σημειωθεί ότι οι εκπρόσωποι της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμφώνησαν με το αίτημα του Β. Κεγκέρογλου, με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ να τονίζουν στο documentonews.gr πως «θα έρθουν όλα στο φως».

Επιστολή στον Στουρνάρα

Με πρόταση του Θάνου Πλεύρη και τη σύμφωνη γνώμη των λοιπών κομμάτων η Επιτροπή αποφάσισε να στείλει επιστολή στον διοικητή της ΤτΕ προκειμένου να αποσαφηνιστεί αν ήταν σύννομη η διαδρομή του χρήματος με φόντο τα 3 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, η πρόταση Πλεύρη αποσκοπεί στο να αποφευχθεί η κλήτευση του Γ. Στουρνάρα στην Προανακριτική, κάτι που έχουν αιτηθεί οι εκπρόσωποι της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σε κάθε περίπτωση, με ενδιαφέρον αναμένεται η απάντηση του κεντρικού τραπεζίτη, καθώς την επίμαχη περίοδο δεν είχε διατυπώσει καμία διαφωνία για το εν λόγω ζήτημα. Δεδομένου ότι πρόκειται για τον καθ΄ ύλην αρμόδιο, δύο είναι τα σενάρια: είτε θα επιβεβαιώσει πως όλα έγιναν με το γράμμα του νόμου προσφέροντας ένα ακόμα επιχείρημα στον ΣΥΡΙΖΑ, είτε θα ομολογήσει πως άσκησε πλημμελώς τα καθήκοντά του.

Αξίζει να προστεθεί πως ο Γ. Στουρνάρας είχε συναντηθεί -σύμφωνα με τον «Βηματοδότη»- με τον ιδιοκτήτη της Τοξότης λίγες μέρες πριν ο γιος του αποχωρήσει από το Documento. Όπως έχει αναφέρει και κατά το παρελθόν το documentonews.gr, στους λίγους μήνες που η οικογένεια Καλογρίτσα βρισκόταν στο τιμόνι της εφημερίδας, ο ιδιοκτήτης της Τοξότης προσπαθούσε να «θάψει» τα δημοσιεύματα για τα «θαλασσοδάνεια» του Κυριάκου Μητσοτάκη (Κήρυκας Χανίων), τον Γιάννη Στουρνάρα και τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, τον οποίο εμφάνιζε ως «καρδιακό φίλο». Τον Ιανουάριο του 2017, ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την εφημερίδα αμέσως μετά από τη συνάντησή του με τον Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος τον είχε μηνύσει για τα δάνεια της Attica Bank, αλλά τον συναντούσε κρυφά παρότι μηνυτής του.

«Φέρτε τον Καλογρίτσα (Χρήστο) ή τον Καλογρίτσα (Ιωάννη)»

Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, η εισηγήτρια του κόμματος στην Επιτροπή, Θεοδώρα Τζάκρη, με παρέμβασή της στη σημερινή διαδικασία, επισήμανε τα εξής:

«Οι βασικοί μάρτυρες της υπόθεσης την οποία διερευνά η Επιτροπή μας, με βάση τον φάκελο αυτής, είναι οι Καλογρίτσας Χρήστος & Υιός.

Δεν υπάρχουν άλλοι βασικοί μάρτυρες. Οτιδήποτε άλλο αποτελεί παρέλκυση της διαδικασίας. Αποτελεί στρεψοδικία που στόχο έχει μόνο «να σηκώσει σκόνη» για να καλυφθεί το αποδεδειγμένο πλέον φιάσκο.

Επίσης, κύριε Πρόεδρε είναι θεσμικός διασυρμός η καταχρηστική επίκληση της πανδημίας του κορονοϊου από τον μάρτυρα, με την συμπαιγνία μάλιστα του ΕΟΔΥ, που καταλήγει σε γραφικοποίηση της διαδικασίας.

Η λιπομαρτυρία του Καλογρίτσα είναι η τρανταχτή απόδειξη ότι η συζητούμενη υπόθεση κινήθηκε μόνο για την δημιουργία εντυπώσεων, με αποκλειστικά πολιτικά και, ιδίως, επικοινωνιακά κίνητρα.

Ουσιαστικά δηλαδή τι μας λέτε σήμερα: «Δεν καταθέτει «ο μάρτυρας του στέμματος» Καλογρίτσας, για λόγους που μόνο εσείς και ο ίδιος γνωρίζουν- και όλοι εμείς οι άλλοι και μαζί με μας το πανελλήνιο μπορούμε να φανταστούμε- και καλείτε να καταθέσουν τρίτοι, άσχετοι, μάρτυρες «εξ ακοής».

Πλέον κύριε Πρόεδρε δεν έχουμε χρεία μαρτύρων για ένα μόνο αδιαμφισβήτητο γεγονός. : το φιάσκο της πρωτοβουλίας της ΝΔ να στήσει αυτή την προανακριτική με ψευδή και χαλκευμένα στοιχεία. Αυτό το φιάσκο βοά από μόνο του. Και δεν χρειάζεται κανέναν μάρτυρα απόδειξης.

Καλέστε τον Καλογρίτσα, δεν έχει κανένα νόημα να καταθέσει άλλος μάρτυρας πριν από αυτόν».

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…