Προανακριτική Novartis: Δεν εμφανίστηκε η «Κελέση» – Τι δηλώνει στην απάντησή της

Και η «Αικατερίνη Κελέση», μετά τον «Μάξιμο Σαράφη»  δεν εμφανίστηκε στη ΓΑΔΑ για να καταθέσει ενώπιον των μελών της Προανακριτικής για την υπόθεση της Novartis

EK Proanakritiki 0

Δεν προσήλθε ούτε η «Αικατερίνη Κελέση» για να εξεταστεί από το κλιμάκιο της Προανακριτικής στη ΓΑΔΑ και στην σχετική επιστολή-δήλωσή της, αφού τους θέτει προ των ευθυνών τους σε σχέση με την παραβίαση της νομοθεσίας, αποκαλύπτει επί της ουσίας τις πραγματικές προθέσεις της απόπειρας αποκάλυψης των στοιχείων των προστατευόμενων μαρτύρων.

Οι οποίες δεν είναι η διερεύνηση της αλήθειας καθώς τότε η πλειοψηφία της προανακριτικής επιτροπής δεν θα είχε κανένα λόγο να επιχειρεί την στοχοποίησή τους αφού όπως τονίζει δεν γνωρίζει τίποτε για την διερευνώμενη υπόθεση καθώς δεν γνωρίζει τον κο Παπαγγελόπουλο.

«Δεν έχω να εισφέρω το παραμικρό σε σχέση με τη διενεργούμενη προκαταρκτική εξέταση, τόσο ως προς τη διάγνωση της υπόθεσης όσο και ως προς τη διακρίβωση της αλήθειας, αφού ούτε γνώριζα ούτε γνωρίζω τον κ. Παπαγγελόπουλο ούτε με γνωρίζει», αναφέρει χαρακτηριστικά η προστατευόμενη μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση», σε δήλωσή της προς την επιτροπή η οποία έχει αποσταλεί στην Βουλή ήδη από τις 15 Φεβρουαρίου .

Η «Αικατερίνη Κελέση», στην σχετική δήλωση της επικαλείται ευλόγως την εθνική και κοινοτική νομοθεσία και την Κοινή Υπουργική Απόφαση που προβλέπουν, όπως τονίζει, πλήρως τον τρόπο, τον χρόνο και τον τόπο που εξετάζεται κατά την εκδίκαση της υπόθεσης το πρόσωπο που έχει υπαχθεί σε πρόγραμμα προστασίας για συγκεκριμένη υπόθεση. Αναφέρεται επίσης και στην ην Οδηγία της ΕΕ που ορίζει ότι τα κράτη-μέλη διασφαλίζουν ότι η ταυτότητα του αναφέροντος δεν αποκαλύπτεται.

Επισημαίνει ακόμα στην στην επιτροπή ότι έχει ήδη καταθέσει με φυσική παρουσία μόνον ενώπιον της Εισαγγελίας Διαφθοράς για την υπόθεση Novartis και ότι προσφάτως εξετάστηκε, έπειτα από κλήση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Λάμπρου Σοφουλάκη, ως μάρτυρας στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείτο για τους χειρισμούς της κας εισαγγελέως Διαφθοράς σχετικά με την υπόθεση Novartis, αφού τηρήθηκαν προηγουμένως όλα τα μέτρα που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία περί αποφυγής αποκάλυψης της ταυτότητάς της, του προσώπου και λοιπών στοιχείων. Το δε περιεχόμενο της κατάθεσής της έχει περιέλθει σε γνώση της προκαταρκτικής επιτροπής.

«Με την κλήση μου τίθεται εν αμφιβόλω το πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων και ελλοχεύει ο κίνδυνος καταστρατήγησης της μυστικότητας και του καθεστώτος προστασίας που έχω υπαχθεί, δεδομένου ότι τέθηκα σε καθεστώς προστασίας μάρτυρα για την υπόθεση Novartis και όχι για οποιαδήποτε υπόθεση άγεται ενώπιον κάθε αρχής», τονίζει στην επιτολή της, η «Αικατερίνη Κελέση» υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι από την υπαγωγή της στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων έχει συνεργαστεί πλήρως και ανελλιπώς τόσο με τις αρμόδιες εισαγγελικές και δικαστικές Αρχές όσο και με τα εντεταλμένα όργανα της Υπηρεσίας Προστασίας Μαρτύρων της ΕΛΑΣ, σε σχέση με την υπόθεση Novartis.

Και βεβαίως, προεξοφλεί ότι με την εμφάνισή της ενώπιον των μελών της επιτροπής θα αποκαλυφθεί και θα διαρρεύσει η ταυτότητά της, και θα κινδυνεύσει η ζωή και η σωματική ακεραιότητά της. 

Σημειώνεται πως σύμφωνα με πηγές του Αρείου Πάγου δεν συνιστά δε ποινική ευθύνη η μη εμφάνιση τους στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής, ενώ δεν αίρεται το καθεστώς προστασίας.

Άρειος Πάγος: Δεν αίρεται το καθεστώς προστασίας των προστατευόμενων μαρτύρων

Για να αρθεί η προστασία των προστατευομένων μαρτύρων στην υπόθεση της Novartis, πρέπει να υποβληθεί αίτημα από την προανακριτική επιτροπή της Βουλής προς τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, σύμφωνα με εισαγγελικούς κύκλους του Αρείου Πάγου.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι μάρτυρες, «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση», έχουν διπλή ιδιότητα. Την ιδιότητα του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος και την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα. Οι ιδιότητες αυτές δόθηκαν από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές. Κατά συνέπεια, η προανακριτική επιτροπή πρέπει να απευθύνει αίτημα στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές για άρση των δύο ιδιοτήτων και αυτές θα αποφανθούν.

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…