Προανακριτική εκτός ορίων: Αίρεται η ανωνυμία των προστατευόμενων μαρτύρων

Δια ζώσης και χωρίς την κάλυψη των χαρακτηριστικών τους αποφάσισε κατά πλειοψηφία η Προανακριτική να εξετάσει τους προστατευόμενους μάρτυρες, απόφαση που οδηγεί στην άρση της ανωνυμίας τους.

EK Proanakritiki

Μέσα σε κλίμα έντασης, η ΝΔ φέρεται να έθεσε το αίτημα για αυτοπρόσωπη εξέταση των «Μάξιμου Σαράφη» και «Αικατερίνης Κελέση», με το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ και την Ελληνική Λύση να συναινούν.

Συγκεκριμένα, ο Θάνος Πλεύρης φέρεται να ανέφερε πως «οι προστατευόμενοι μάρτυρες επιθυμούμε να εξετασθούν, όπως εξετάσθηκαν από τους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου. Αυτό που προκύπτει από τα έγγραφα της εξέτασης μαρτύρων είναι ότι ο αντεισαγγελέας εξέτασε τους μάρτυρες δια ζώσης χωρίς προστατευμένα χαρακτηριστικά». Πρότεινε δε την απόρριψη των ενστάσεων των μαρτύρων περί κινδύνου της ζωής τους και της οικογένειάς τους εάν καταθέσουν αυτοπροσώπως στο κλιμάκιο της Επιτροπής. «Εμείς ζητούμε φυσική παρουσία των μαρτύρων χωρίς καλυμμένα χαρακτηριστικά και όπως εξετάστηκαν από τους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου. Προτείνω την απόρριψη των ενστάσεων των μαρτύρων και εμμένουμε στην αρχική μας πρόταση» φέρεται να υποστήριξε.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο εισηγητής, Σπύρος Λάππας, ότι η Επιτροπή δεν μπορεί να ρίξει τους μάρτυρες «στα σκυλιά». «Η ΓΑΔΑ είναι σαφής για τον τρόπο εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων. Από την ώρα που παίρνουμε την απόφαση να πάμε στη ΓΑΔΑ, θα κάνουμε αυτό που λέει ο νόμος. Η απόπειρα να εξετασθούν οι μάρτυρες χωρίς καλυμμένα χαρακτηριστικά προσβάλλει το νομικό κόσμο της χώρας» τόνισε.

Πηγή: documentonews.gr