Προαναγγελία νέων μέτρων

Κατηγοριοποιημένα μέτρα για κάθε περιφέρεια προανήγγειλε ο Νίκος Χαρδαλιάς, με τον Γκίκα Μαγιορκίνη να περιγράφει έναν δύσκολο χειμώνα

covid 1 1

Οι κυβερνητικές παλινωδίες και τα ημίμετρα στο μέτωπο της πανδημίας έχουν φέρει τη χώρα, και ειδικά την Αττική, στο σημείο «μηδέν». Μόνο τυχαία δεν ήταν άλλωστε η αναφορά του Γκίκα Μαγιορκίνη, ο οποίος προανήγγειλε ένα δύσκολο χειμώνα. Από την πλευρά του ο Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε ότι θα υπάρξουν στοχευμένα τοπικά μέτρα.

Ειδικότερα, κατά  τη σημερινή ενημέρωση για την εξέλιξη του κορωνοϊού στην Ελλάδα, ο  υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι πλέον η κυβέρνηση θα παίρνει κατηγοριοποιημένα και στοχευμένα μέτρα για κάθε περιφέρεια.

Έτσι, την Παρασκευή, κατά την ενημέρωση για τον κορονοϊό θα παρουσιαστεί ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τον Covid-19 για κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας.

Θα υπάρχουν τέσσερα επίπεδα ετοιμότητας:

Επίπεδο 1: ετοιμότητα
Επίπεδο 2: επιτήρησης
Επίπεδο 3: αυξημένης επιτήρησης
Επίπεδο 4: αυξημένου κινδύνου
Το επίπεδο κινδύνου στο οποίο βρίσκεται κάθε περιφέρεια θα κρίνεται από διάφορους επιδημιολογικούς δείκτες, όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100 χιλιάδες, οι δείκτες πληρότητας για τα νοσοκομεία, η διαδικασία ιχνηλάτησης και άλλα.

Ερωτηθείς αν είναι ικανοποιημένοι από την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν επιβληθεί ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι προετοιμάζονται για κάθε σενάριο. «Από την μέρα που εφαρμόστηκαν τα μέτρα η καμπύλη παραμένει επίπεδη δεν έχουμε επιθετικές αυξητικές τάσεις ως εκ τούτου καθημερινά αξιολογούμε, παρατηρούμε και κρίνουμε την πορεία των μέτρων και εφόσον χρειαστεί, προκύψει και δούμε και άλλους παράγοντες που θα επηρεάσουν, που είναι και η κατάσταση του καιρού τότε θα χρησιμοποιήσουμε και άλλα εργαλεία. Σε κάθε περίπτωση αυτό που πρέπει είναι να επιμείνουμε στα υπάρχοντα μέτρα. Αυτή πρέπει να είναι η κεντρική ιδέα, αυτό πρέπει να είναι το καθημερινό μας στοίχημα σε κάθε επίπεδο, να τηρήσουμε τα μέτρα και μέσα από αυτή τη διαδικασία και από τη στοχευμένη προσπάθεια που κάνουμε σε γειτονιές, σε περιοχές , σε συγκεκριμένες κοινωνικές και όχι μόνο ομάδες τα αποτελέσματα θα βελτιωθούν ακόμη περισσότερο. Αυτό είναι το προσδοκώμενο για εμάς και σε κάθε περίπτωση προσπαθούμε για το καλύτερο», σημείωσε.

Ερωτηθείς για ποιο λόγο εφαρμόζεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε άλλες επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές όπως η Αχαΐα και όχι στην Αττική ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι με βάση την εμπειρία τους όλο το καλοκαίρι είναι πιο επιφυλακτικοί και πιο αυστηροί σε περιοχές με μικρότερες αντοχές και δυνατότητες του συστήματος υγείας πάντα συγκριτικά με την Αθήνα. «Είναι τελείως διαφορετικά τα δεδομένα σε κάθε περιοχή πόσο μάλλον που στα Γιάννενα και στην Πάτρα υπάρχουν σαφείς ενδείξεις υπερτοπικής από τη μία και τοπικής διασποράς», επισήμανε ενώ ανέφερε ότι στα Γιάννενα εντοπίστηκαν 89 από τα 101 ενεργά κρούσματα στην ευρύτερη περιοχή στο δήμο Ιωαννιτών ενώ σε όλη την Αχαΐα εντοπίστηκαν 83 κρούσματα από τα οποία τα 52 ήταν στην πρωτεύουσα, στο δήμο Πατρέων και μάλιστα τα υπόλοιπα ήταν διάσπαρτα στην Αχαΐα «με μεγάλο αριθμό επαφών και μετακινήσεων μεταξύ δήμων και με αρκετά από αυτά υγειονομικού προφίλ με ό,τι σημαίνει αυτό για την προστασία των υγειονομικών μας μονάδων».

«Σε κάθε περίπτωση ανά τριήμερο σταθμίζουμε τα δεδομένα και το θέμα των μέτρων είναι ένα δυναμικό ζήτημα που βασίζεται σε πολλές παραμέτρους. Προτιμούμε να είμαστε πιο αυστηροί μέχρι να στεγανοποιήσουμε συγκεκριμένους διάσπαρτους επιδημιολογικούς κύκλους παρά να πάμε σε οποιαδήποτε άλλη διαδικασία», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Δύσκολος Χειμώνας

 Από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε ότι το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου η Ελλάδα μπήκε στο δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Ο Γκ. Μαγιορκίνης επισήμανε ότι τον τελευταίο μήνα οι νέες διαγνώσεις κυμαίνονται μεταξύ 200 με 400 τις περισσότερες ημέρες με ήπιες αυξητικές τάσεις. Παράλληλα ανέφερε ότι ο κρίσιμος αριθμός των διασωληνωμένων ξεπερνάει τους 80 αυξάνοντας  σταδιακά την πίεση στο σύστημα υγείας. Το μεγάλο βάρος του επιδημικού φορτίου παραμένει στην Αττική με περισσότερες από 50% των νέων εγχώριων  διαγνώσεων σε καθημερινή βάση.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε ότι έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας και με την έλευση του χειμώνα αναμένεται σημαντική αύξηση της μεταδοτικότητας.
 

Καλαμάτα: Κιτρίνισε τα πάντα η αφρικανική σκόνη – Απίστευτες εικόνες από την περιοχή (video)

2

Καλαμάτα: Κιτρίνισε τα πάντα η αφρικανική σκόνη – Απίστευτες εικόνες από την περιοχή (video)

Σε ταινία παραπέμπει το σκηνικό στην Καλαμάτα μετά την επέλαση της αφρικανικής σκόνης

Κατερίνα Βρανά: «Σελεμπρέισιον γενεθλίων και επιβίωσης» – 7 χρόνια επιβίωσης με δύο δυνατές αναρτήσεις (Εικόνες)

438108010 18426626314000170 825866362010932573 n

Κατερίνα Βρανά: «Σελεμπρέισιον γενεθλίων και επιβίωσης» – 7 χρόνια επιβίωσης με δύο δυνατές αναρτήσεις (Εικόνες)

Σαν σήμερα, στις 23 Απριλίου, η Κατερίνα Βρανά ήρθε αντιμέτωπη με τον θάνατο και κατάφερε…