Προ των πυλών η κακοκαιρία «Μπάλλος»- Ραγδαία επιδείνωση τις επόμενες ώρες

Η κακοκαιρία αναμένεται από το βράδυ της Τετάρτης να χτυπήσει σε πολλές περιοχές

NewsRoom 13/10/2021 | 20:25

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται αύριο Πέμπτη καθώς η εξελίσσεται η κακοκαιρία «Μπάλλος» η οποία προβλέπεται ότι θα χτυπήσει από σήμερα το βράδυ αρκετές περιοχές της χώρας. Επιπλέον, περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας θα υπάρξει στα ηπειρωτικά ενώ στις ορεινές περιοχές ενδέχεται να χιονίσει.

Παράλληλα, οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι ο «Μπάλλος» ενδέχεται να είναι ακόμη πιο ισχυρός, βάζοντας στο «κόκκινο» για τον κίνδυνο πλημμυρών περιοχές όπως τα νησιά του Ιονίου, την Αττική και την Εύβοια.

Αναλυτικά, στην Αττική αναμένονται βροχές οι οποίες από το μεσημέρι θα ενισχυθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες / χαλαζοπτώσεις. Η θερμοκρασία στο κέντρο της Αθήνας θα κυμανθεί από 17 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Και στη Θεσσαλονίκη αναμένονται βροχοπτώσεις με τη θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης να κινείται μεταξύ 10 και 12 βαθμών.

Το Ιόνιο, η Ήπειρος, η Μακεδονία, η Θεσσαλία και η Στερεά είναι οι πρώτες περιοχές που θα πληγούν από τις ισχυρές βροχές που φέρνει η κακοκαιρία «Μπάλλος», ενώ οι καταιγίδες σταδιακά θα επεκταθούν στην υπόλοιπη χώρα.

Χαλαζοπτώσεις θα σημειωθούν κυρίως σε νησιωτικές και θαλάσσιες περιοχές, ενώ χιόνι αναμένεται από το πρωί κατά κύριο λόγο στα ορεινά της Δυτικής Μακεδονίας και στην Πίνδο.

Η θερμοκρασία στη Θράκη θα κυμανθεί από 11 έως 20 βαθμούς Κελσίου, στη Δυτική Μακεδονία από 1 έως 8 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία από 9 έως 13, στη Θεσσαλία από 9 έως 14, στην Ήπειρο από 9 έως 20, στη Στερεά από 13 έως 19, στην Πελοπόννησο από 10 έως 21, στα νησιά του Ιονίου από 13 έως 19, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 12 έως 20, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 12 έως 23, στις Κυκλάδες από 13 έως 24, στα Δωδεκάνησα από 15 έως 23 και στην Κρήτη από 13 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Σημειώνεται ότι στη Μακεδονία, στη Θεσσαλία και στην Ήπειρο η ελάχιστη θερμοκρασία αναμένεται προς το τέλος του εικοσιτετραώρου.

Οι άνεμοι στο Κεντρικό και βόρειο Αιγαίο θα πνέουν αρχικά από ανατολικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ όμως από το πρωί θα στραφούν σε νοτιοανατολικούς 3 έως 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ.

Εξαίρεση αποτελεί ο Θερμαϊκός και οι Σποράδες όπου οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 4 έως 6 και πρόσκαιρα τοπικά έως 7 μποφόρ.

Στο Νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 έως 5 και από το απόγευμα 4 έως 6 μποφόρ.

Στο Βόρειο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ. Στο Νότιο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές έως νότιες διευθύνσεις 4 έως 6 και πρόσκαιρα τοπικά έως 7 μποφόρ.

Σύσκεψη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Παράλληλα, εν αναμονή της κακοκαιρίας «Μπάλλος» η οποία θα χτυπήσει από απόψε το αρκετές περιοχές της χώρας, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με τον υπουργό, Χρήστο Στυλιανίδη να προαναγγέλλει  ότι εφόσον χρειαστεί θα σταλεί μήνυμα από το 112 με οδηγίες προς τους πολίτες.

Ο ίδιος σημείωσε ότι «τα καιρικά φαινόμενα των επόμενων ημερών έχουν χαρακτηριστεί ως επικίνδυνα και πρέπει να προετοιμαστούμε σε όλα τα επίπεδα για να σώσουμε ζωές» και πρόσθεσε ότι «θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε το φαινόμενο από πολύ κοντά και να προσαρμόζουμε την προετοιμασία μας, την επαγρύπνηση και την ετοιμότητά μας ανάλογα με την εξέλιξή του».

Παράλληλα, ο κ. Στυλιανίδης επεσήμανε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, καλείται να ειδοποιήσει όσους μένουν σε περιοχές όπου έχουν εκδηλωθεί στο παρελθόν πλημμυρικά φαινόμενα, να αποφύγουν υπόγειους και ισόγειους χώρους, ιδίως κατά τη διάρκεια της νύχτας.

«Θα αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες του 112, το οποίο έχει αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικό εργαλείο για την ενημέρωση των πολιτών στις κρίσιμες στιγμές. Θα δίνεται, λοιπόν, ενημέρωση με βάση τα μετεωρολογικά δεδομένα που θα έχουμε, έτσι ώστε να αποφύγουν συγκεκριμένες ενέργειες και να μην βάλουν τη ζωή τους σε κίνδυνο. Ανάλογα με την πορεία και την εξέλιξη του καιρικού φαινομένου, θα σταλούν προειδοποιητικά μηνύματα προς τους κατοίκους ανά περιοχή.

» Για παράδειγμα, ξέρουμε πολύ καλά ότι το φαινόμενο θα ξεκινήσει από τη Δυτική Ελλάδα (Κέρκυρα, Ήπειρο), αλλά περιλαμβάνει όλα τα Ιόνια νησιά, Αιτωλοακαρνανία και Δυτική Πελοπόννησο. Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών είναι οι πρώτοι που θα πάρουν μηνύματα από το 112».

Μήνυμα του 112 για ακραία καιρικά φαινόμενα σε Β. Ιόνιο, Ήπειρο και Δυτ. Στερεά Ελλάδα

13/10/2021 22

Ηχητικές και οπτικές ειδοποιήσεις στα κινητά τους μέσω της υπηρεσίας 112 έλαβαν κάτοικοι περιοχών που αναμένεται να πληγούν από την κακοκαιρία «Μπάλλος».


Η προειδοποίηση εστάλη σε πολίτες σε Βόρειο Ιόνιο, Ήπειρο και Δυτική Στερεά, συμπεριλαμβανομένης της Πάτρας.

«Προειδοποίηση για ακραία καιρικά φαινόμενα στην περιοχή σας. Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις, περιοχές που έχουν πλημμυρίσει ή που μπορεί να πλημμυρίσουν. Ασφαλίστε αντικείμενα που μπορεί να παρασυρθούν από άνεμο. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», ήταν το μήνυμα της Πολιτικής Προστασίας.