Προ της διάσπασης η ΝΔ; Έντονο παρασκήνιο με φόντο το Μακεδονικό

Αντιμέτωπη ακόμη και με διάσπαση εμφανίζεται η ΝΔ με αφορμή την αναζωπύρωση του Μακεδονικού και των διαβουλεύσεων για την ονομασία της ΠΓΔΜ. Είναι γεγονός πως στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπάρχουν τουλάχιστον δύο θέσεις ως προς την ονομασία της γειτονικής χώρας: η μία εμφανώς πιο διαλλακτική βλέπει ονομασία που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία». Η άλλη όμως, εκείνη που εκφράζεται από τη σκληρή δεξιά, αρνείται κατηγορηματικά κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.

5a43b0f81dc524520c8b4825

Μπορεί λοιπόν =ο Κυριάκος Μητσοτάκης να έχει ανοίξει τα χαρτιά του ως προς τη γραμμή που εν τέλει θα ακολουθήσει το κόμμα του (σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό), τούτο όμως δεν φαίνεται να ικανοποιεί ιδιαίτερα ούτε τους βορειοελλαδίτες βουλευτές ούτε φυσικά τη «συνιστώσα του ΛΑΟΣ» όπως ονόμασε το τμήμα εκείνο της ΝΔ που εκφράζεται από τους Γεωργιάδη και Βορίδη ακόμη και η «Καθημερινή». Τούτων δοθέντων, δίνουν και παίρνουν τα σενάρια που θέλουν τη ΝΔ να διασπάται ώστε να δημιουργηθεί ένα νέο κόμμα που θα κινηθεί στα δεξιά της.

Ενδεικτικό άλλωστε της κατάστασης που επικρατεί στο Μοσχάτο είναι σημερινό δημοσίευμα των Νέων του Βαγγέλη Μαρινάκη τα οποία διάκεινται φιλικά στη ΝΔ. Σε ρεπορτάζ τους με τίτλο «Οι εξελίξεις με την ΠΓΔΜ «γεννούν» δεξιό κόμμα;», τα Νέα και ο δημοσιογράφος Άρης Ραβανός ο οποίος γνωρίζει καλά τα τεκταινόμενα στην οδό Πειραιώς αναφέρουν ότι «με δεδομένο ότι η χρήση του ονόματος ‘’Μακεδονία’’ δεν γίνεται αποδεκτή από αρκετούς βορειοελλαδίτες βουλευτές της ΝΔ που τηρούν στάση αναμονής πριν εκδηλωθούν, έχει προχωρήσει η συζήτηση για το εάν θα πρέπει ή όχι να στηθεί ένα νέο κόμμα με καθαρά δεξιό στίγμα».

Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ των Νέων, «ο στόχος θα είναι να στεγάσει σκληρούς δεξιούς ψηφοφόρους που αυτή τη στιγμή δεν ικανοποιούνται πολιτικά από τη σημερινή ηγεσία της ΝΔ και ενδεχομένως να λειτουργήσει και ως μοχλός πίεσης να καθίσουν στο τραπέζι για να υπάρξει κοινή γραμμή πλεύσης και οι αρχηγοί υφιστάμενων κομματιδίων που είναι στα δεξιά του πολιτικού χάρτη».

Το ρεπορτάζ υπενθυμίζει εν τω μεταξύ ότι μόλις χθες, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας έσπευσε να δηλώσει ότι η κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται σε καμία περίπτωση να υποχωρήσει από την εθνική κόκκινη γραμμή, όπως αυτή διαμορφώθηκε πριν από δέκα χρόνια στο Βουκουρέστι, επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή.

«Η παρέμβαση Τζιτζικώστα» γράφει ο Άρης Ραβανός «που κάποιοι θα τον ήθελαν να ηγηθεί του νέου δεξιού κόμματος, δεν ήταν τυχαία και συνέπεσε με την κινητοποίηση διαφόρων Μακεδονικών Ενώσεων, συλλόγων και οργανώσεων που ξεκίνησε διαδικτυακά με τη συλλογή υπογραφών για να γίνει δημοψήφισμα, ώστε να μην υπάρχει το όνομα Μακεδονία στην πρόταση».

Κατά τα λοιπά αναφέρουν τα Νέα:

«Ουσιαστικά το ρολόι γύρισε μια δεκαετία πίσω, όταν και πάλι συζητούσαν σε διάφορους κύκλους για τη δημιουργία ενός κόμματος στα δεξιά της ΝΔ με αφορμή το Σκοπιανό, λίγο πριν από το βέτο της κυβέρνησης Καραμανλή στο Βουκουρέστι στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Αυτή η συζήτηση επανήλθε σε διάφορους κύκλους, κυρίως σε συγκεκριμένα πολιτικά και οικονομικά κέντρα της Βορείου Ελλάδος, με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη και επανήλθε και πάλι στο τραπέζι το σενάριο της δημιουργίας ενός κόμματος, μια παραλλαγή της Λέγκας του Βορρά.

Με δεδομένο ότι αρκετοί βορειοελλαδίτες βουλευτές της ΝΔ δεν είναι διατεθειμένοι να ψηφίσουν οποιαδήποτε πρόταση έχει το όνομα Μακεδονία, εάν έρθει σε ψηφοφορία στη Βουλή, η ύπαρξη αυτού του κόμματος θα εξυπηρετούσε διάφορες πλευρές στην παρούσα χρονική περίοδο.

Μάλιστα, στις συζητήσεις που έχουν προχωρήσει, υποστηρίζουν ότι το κόμμα που θα έχει και τη στήριξη ορισμένων Μητροπολιτών, δεν θα είναι ακροδεξιό, αλλά καθαρόαιμο δεξιό και θα αυτοπροσδιορίζεται ως πατριωτικό.

Βέβαια από την τελική στάση της ΝΔ, που ακόμα δεν έχει πάρει θέση δημόσια, θα εξαρτηθούν πολλά, αν και υπάρχουν πολλές κινήσεις στο παρασκήνιο από διάφορους επιχειρηματικούς κύκλους να στηθεί το κόμμα στα δεξιά της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…