Το πριονωτό μαχαίρι της (ακρο)δεξιάς

Κάθε περσόνα Ράμπο είναι ένα αποτύπωμα της εποχής και συγχρονίζεται με την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. 

ρα

01

Το πρώτο αίμα

1982

Σκ.: Τεντ Κότσεφ 

Rambish plot: Ο Τζον Ράμπο, παρασημοφορημένος ήρωας των ειδικών δυνάμεων, επιστρέφει στις ΗΠΑ ύστερα από τρία χρόνια στην κόλαση του Βιετνάμ. Οταν όμως ο σερίφης μιας μικρής πόλης της πολιτείας της Ουάσινγκτον αρχίζει να του κολλάει ξυπνάει μέσα του ο πρασινοσκούφης κομάντο.

Ενας Ράμπο παντός καιρού: Πρώτος χρόνος της θητείας του Ρόναλντ Ρέιγκαν και οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να επουλώνουν τις πληγές που τους άνοιξε η τραυματική εμπειρία του Βιετνάμ. Ο Ράμπο είναι μια πολεμική μηχανή σε ένα πληγωμένο σώμα, αλλά η πιο επίμονη ανοιχτή πληγή βρίσκεται στην ψυχή του. Οι ηττημένοι του Βιετνάμ δύσκολα θα βρουν θέση στον νέο λαμπερό κόσμο που προετοιμάζουν τα οικονομικά γεράκια σαν τον Μίλτον Φρίντμαν: είναι ο κόσμος των άπληστων νικητών που εξοστρακίζει τους losers. 

02

Η αποστολή

1985

Σκ.: Τζορτζ Κοσμάτος

Rambish plot: Ο καταδικασμένος σε καταναγκαστικά έργα σε στρατόπεδο Ράμπο δέχεται την επίσκεψη του πρώην διοικητή του Σαμ Τράουτμαν που του δίνει την ευκαιρία να αποφυλακιστεί και να πάρει χάρη αλλά με την προϋπόθεση να ταξιδέψει στο Βιετνάμ προς αναζήτηση Αμερικανών αιχμάλωτων.

Ενας Ράμπο παντός καιρού: Το τέλος της πρώτης θητείας Ρέιγκαν βρίσκει τις ΗΠΑ σε φάση εγρήγορσης. Ο Ψυχρός Πόλεμος οδεύει προς στο τέλος του καθώς ο γγ του ΚΚΣΕ Μιχαήλ Γκορμπατσόφ είναι έτοιμος να παραδώσει γη και ύδωρ για ένα λαχταριστό κομμάτι «πολυεθνικής» πίτσας. Η αμερικανική ψυχή ακονίζει τα νύχια της και τροχίζει τα σφυρήλατα όπλα της για να κατασπαράξει την άσχημα συναχωμένη σοβιετική αρκούδα με τον ίδιο τρόπο που ο Τζον Ράμπο κατασπαράζει τους ανήμπορους να αντιδράσουν Βιετκόνγκ.

03

Ράμπο 3

1988

Σκ.: Πίτερ ΜακΝτόναλντ

Rambish plot: Ο συνταγματάρχης Σαμ Τράουτμαν εντοπίζει σε βουδιστικό ναό της Ταϊλάνδης τον Ράμπο και του ζητάει να τον ακολουθήσει σε αποστολή παράδοσης πολεμοφοδίων για τους μουτζαχεντίν στο Αφγανιστάν. 

Ενας Ράμπο παντός καιρού: Η προεδρική κλεψύδρα του σκληρού καριόλη Ρέιγκαν αδειάζει, αλλά το κυνήγι της κόκκινης μάγισσας συνεχίζεται χωρίς σταματημό. Στα ιδρωμένα μούσκουλα του εξολοθρευτή Ράμπο δεν καθρεφτίζεται η ρώμη της στρατιωτικής δύναμης των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά η macho πνευματικότητα της κοινωνίας τους που τυλίγει στις σελίδες των βιβλίων του Τουέιν και του Στάινμπεκ τα κουκλάκια G.I. Joe.  

04

Τζον Ράμπο

2008

Σκ.: Σιλβέστερ Σταλόνε

Rambish plot: Ξεχασμένος στη ζούγκλα της Βιρμανίας όπου κάνει μεταφορές με το μικρό πλοιάριό του και πιάνει φίδια, ο Ράμπο αναλαμβάνει να οδηγήσει μια ομάδα ανθρωπιστικής βοήθειας σε εμπόλεμη ζώνη.

Ενας Ράμπο παντός καιρού: Νέος αιώνας, νέα χιλιετία, νέοι εχθροί, νέοι αγώνες. Ο ήρωας σπάει τον όρκο ουδετερότητας για να βοηθήσει αφιλοκερδώς ανθρωπιστικές οργανώσεις που επιδιώκουν τον τερματισμό των εμφύλιων διαμαχών σε ασιατικά εδάφη. Μοιάζει κάπως χαμένος όταν συναντά πειρατές, λαθρέμπορους, ιεραπόστολους αλλά όπως είχε πει και σε παλιότερη συνέντευξή του ο Σταλόνε: «Ο Ράμπο είναι μια πολεμική μηχανή που δεν σταματά ποτέ». Το ίδιο και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

05

Το τελευταίο αίμα

2019

Σκ.: Εϊντριαν Γκρούνμπεργκ

Rambish plot: Ο Ράμπο εδώ και μια δεκαετία έχει επιστρέψει στις ΗΠΑ όπου ζει ήσυχα σε ράντσο στο Τέξας. Οταν όμως η ανιψιά του κινδυνεύει παίρνει το αγροτικό του και περνά τα σύνορα με το Μεξικό.

Ενας Ράμπο παντός καιρού: Σαράντα χρόνια σχεδόν μετά την επιστροφή του στην πατρίδα από το Βιετνάμ στο «Πρώτο αίμα», ήρθε η ώρα για τον Ράμπο να κρεμάσει το αμφίστομο μαχαίρι του. Ομως οι Μεξικανοί δεν τον αφήνουν να αγιάσει. Οι απόγονοι του Κορτές και των Αζτέκων είναι απαγωγείς, προαγωγοί, ντίλερ· οι απόγονοι των Ιρλανδών, Γερμανών, Ολλανδών είναι οι άγγελοι της κάθαρσης. Βρισκόμαστε στις ΗΠΑ του Τραμπ και η ξενοφοβία γίνεται επιδημική. Στα τείχη του ρατσισμού που χτίζονται ο Ράμπο έχει τον πρώτο λόγο.

Με αριθμούς: 

125 εκατ. δολάρια ήταν οι εισπράξεις της πρώτης ταινίας της σειράς σε όλο τον κόσμο

65 επεισόδια animated τηλεοπτικής σειράς με ήρωα τον Ράμπο γυρίστηκαν το 1986

484 αυτοί που έπεσαν θύματα της φονικής μανίας του Ράμπο και στις πέντε ταινίες

1972 Η χρονιά που ο Ντέιβιντ Μορέλ έγραψε το βιβλίο στο οποίο βασίστηκε το «Πρώτο αίμα»

Zantac: Τεράστιες αποζημιώσεις 100 εκατ. δολαρίων μετά από 4.000 αγωγές στις ΗΠΑ – Συνδέουν το φάρμακο με καρκίνο (Έγγραφα)

Zantac FAQs img

Zantac: Τεράστιες αποζημιώσεις 100 εκατ. δολαρίων μετά από 4.000 αγωγές στις ΗΠΑ – Συνδέουν το φάρμακο με καρκίνο (Έγγραφα)

Όπως μετέδωσε το Bloomberg, η συμφωνία προβλέπει την καταβολή 25.000 δολαρίων σε κάθε χρήστη.

Βίσση για αντιδράσεις με συνέντευξη Καρβέλα: «Τι να τον δω; Αυτόν αγάπησα, αυτόν ερωτεύτηκα, αυτόν πιστεύω» (Video)

0359vissikareb0710

Βίσση για αντιδράσεις με συνέντευξη Καρβέλα: «Τι να τον δω; Αυτόν αγάπησα, αυτόν ερωτεύτηκα, αυτόν πιστεύω» (Video)

Τον ξαναγνώρισε ο κόσμος που δεν τον ήξερε, πρόσθεσε η τραγουδίστρια.

Αλκίνοος Ιωαννίδης: Δεν θα γίνει η συναυλία του στο Columbia – Η συγκλονιστική ανάρτηση για όσα ζει αυτές τις μέρες στις ΗΠΑ

Αλκίνοος Ιωαννίδης

Αλκίνοος Ιωαννίδης: Δεν θα γίνει η συναυλία του στο Columbia – Η συγκλονιστική ανάρτηση για όσα ζει αυτές τις μέρες στις ΗΠΑ

«Είδα την είσοδο της αστυνομίας στο πανεπιστήμιο Columbia» - Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης ανακοίνωσε πως η…

Πώς μέσα σε 35 λεπτά ο γνωστός YouTuber Άγγελος Κυρίτσης κάνει φύλλο και φτερό το succes story του Κυριάκου Μητσοτάκη (video)

Κυριτσης Μητσοτακης

Πώς μέσα σε 35 λεπτά ο γνωστός YouTuber Άγγελος Κυρίτσης κάνει φύλλο και φτερό το succes story του Κυριάκου Μητσοτάκη (video)

Ένα βίντεο περίπου μισής ώρας που «τσακίζει» όλη την πορεία του Κυριάκου Μητσοτάκη