Newsroom

Newsroom

«Πρεμιέρα» του εμβολίου της Johnson & Johnson ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ξεκίνησε την τοποθέτησή του κάνοντας αναφορά στη σημασία του προγράμματος εμβολιασμού, επισημαίνοντας συχνά τα «κομμάτια ελευθερίας» (αναφερόμενος στην ελάφρυνση των περιοριστικών μέτρων) που έπονται για να εφαρμοστούν.

5296030

Κυβερνητικοί πανηγυρισμοί για τον εμβολιασμό ενός εκατομμυρίου πολιτών με τις δύο δόσεις των εμβολίων, τέσσερις μήνες μετά την έναρξη της εμβολιαστικής εκστρατείας, αλλά και διευκρινίσεις σχετικά με το προϊόν της Johnson & Johnson, του οποίου η χορήγηση ξεκίνησε την Τετάρτη του Πάσχα, περιελάμβανε η ενημέρωση της Τετάρτης από το υπουργείο Υγείας.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ξεκίνησε την τοποθέτησή του κάνοντας αναφορά στη σημασία του προγράμματος εμβολιασμού, επισημαίνοντας συχνά τα «κομμάτια ελευθερίας» (αναφερόμενος στην ελάφρυνση των περιοριστικών μέτρων) που έπονται για να εφαρμοστούν. Παράλληλα, ανέφερε ότι ο δείκτης θετικότητας των κρουσμάτων στη χώρα ανέρχεται σε 4,6%, ενώ τα θετικά κρούσματα στην επικράτεια είναι 20.000. Στη συνέχεια προέβη σε νέες εκκλήσεις προς τους πολίτες, ούτως ώστε να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, μίλησε για τη σημερινή «πρεμιέρα» της χορήγησης του εμβολίου της Johnson & Johnson στη χώρα, αναφέροντας τα χαρακτηριστικά που «κάνουν το προϊόν εύχρηστο και κατάλληλο προς ευρεία χρήση», ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με πιθανό εφησυχασμό των πολιτών για τα υπόλοιπα εμβόλια, των δύο δόσεων, τις οποίες άπαντες πρέπει να κάνουν και να μην αρκεστούν στη μία δόση, όπως η ίδια τόνισε.

Μιλώντας για τις μελέτες ασφαλείας σχετικά με την αποδοτικότητα του εν λόγω εμβολίου, η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε ότι: «Το εμβόλιο συστήνεται σε άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 18 ετών. Μία δόση, εύκολη διατήρηση σε θερμοκρασία κοινού ψυγείου, συνήθεις ανεπιθύμητες ενέργειες είναι τα χαρακτηριστικά που κάνουν αυτό το εμβόλιο εύχρηστο και κατάλληλο για ευρεία χρήση. Είναι μεν μονοδοσικό, αλλά δεν θα πρέπει να μας κάνει να σκεφτούμε ότι και τα άλλα εμβόλια είναι αποτελεσματικά με μία δόση. Η ανοσία δεν περιορίζεται μόνο στον προσδιορισμό των αντισωμάτων, αλλά έχει και το σκέλος της κυτταρικής ανοσίας που δεν προσδιορίζονται από τα αντισώματα».

Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, γνωστοποίησε το πρόγραμμα των παραδόσεων εμβολίων για τον Μάιο. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι η Pfizer θα προμηθεύσει 2.150.000 δόσεις, η Moderna 350.000 δόσεις, η Johnson & Johnson 220.000 δόσεις (η κυβέρνηση αναμένει άλλες 80.000), η Astrazeneca επιβεβαίωσε την παράδοση 150.000 δόσεις (με την κυβέρνηση να είναι σε αναμονή για άλλες 300.000).

Παράλληλα, ανέφερε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η πραγματοποίηση πάνω από 5.400.00 εμβολιασμών στην Ελλάδα και συγκεκριμένα σχεδόν 3.520.000 με την πρώτη δόση μέχρι τα τέλη Μαΐου, ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 33%, και 1.940.000 εμβολιασμοί και με τις δύο δόσεις, ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 18%.
 

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

mist erdo

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική…

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

8ce56d6d499047e58e6fa1054f091391

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

«Λάδι στη φωτιά» γύρω από το Κυπριακό έριξε το βράδυ της Δευτέρας (18/3) ο Τούρκος…