Newsroom

Newsroom

Πραξικόπημα στον Νίγηρα: Στρατιωτική επιχείρηση αποφάσισαν οι ηγέτες της ECOWAS

Oι ηγέτες της ECOWAS ζήτησαν την «άμεση ενεργοποίηση της Δύναμης Επιφυλακής» - Στήριξη από ΗΠΑ και Γαλλία

AP - Νιγηρας

Ο πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού Αλασάν Ουαταρά δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης ότι οι ηγέτες της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) άναψαν το πράσινο φως για «να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν» στρατιωτική επιχείρηση με στόχο την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης στον Νίγηρα, όπου στρατιωτικοί κατέλαβαν με πραξικόπημα την εξουσία πριν από δύο εβδομάδες.

Μετά την επιστροφή του στο Αμπιτζάν από την πρωτεύουσα της Νιγηρίας, όπου συμμετείχε στη σύνοδο κορυφής της ECOWAS (ή CEDEAO), ο ιβοριανός πρόεδρος είπε πως θα ακολουθήσουν περαιτέρω συσκέψεις για να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες, υπογραμμίζοντας όμως ότι «οι αρχηγοί κρατών συμφώνησαν να ξεκινήσει η (στρατιωτική) επιχείρηση το συντομότερο δυνατόν».

Στο ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής στην Αμπούτζα, υπογραμμίζεται ότι οι ηγέτες της ECOWAS ζήτησαν την «άμεση ενεργοποίηση της Δύναμης Επιφυλακής», όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Την προηγούμενη εβδομάδα οι αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων των χωρών-μελών της ECOWAS επεξεργάστηκαν σχέδια για ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στον Νίγηρα, τα οποία συζητήθηκαν στη σημερινή σύνοδο.

Η χούντα του Νίγηρα αγνόησε το τελεσίγραφο που της είχε δώσει η ECOWAS για την αποκατάσταση του εκλεγμένου προέδρου Μοαμέντ Μπαζούμ μέχρι τα μεσάνυχτα της 6ης Αυγούστου. Επιπλέον, έκλεισε τον εναέριο χώρο και προειδοποίησε ότι θα υπερασπιστεί τη χώρα απέναντι σε ξένες επιθέσεις.

Στήριξη από ΗΠΑ και Γαλλία

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε πως η χώρα του υποστηρίζει τη δράση της CEDEAO όσον αφορά τον Νίγηρα, χωρίς πάντως να εγκρίνει ρητώς την ανάπτυξη στρατιωτικής δύναμης που αποφασίστηκε στη χθεσινή συνοδό της στην Αμπούτζα.

Ο περιφερειακός οργανισμός «διαδραματίζει κεφαλαιώδη ρόλο» αξιώνοντας «την επάνοδο στη συνταγματική τάξη» και «υποστηρίζουμε τον ηγετικό ρόλο και το έργο του» στην κρίση αυτή, είπε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Από την πλευρά της, και η διπλωματία της Γαλλίας εξέφρασε χθες Πέμπτη το βράδυ την απόλυτη υποστήριξή της στην CEDEAO. Το Παρίσι υποστηρίζει «το σύνολο των συμπερασμάτων της έκτακτης συνόδου» της CEDEAO στην Αμπούτζα, συμπεριλαμβανομένης της απόφασης για την ανάπτυξη «δύναμης επιφυλακής», σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε το Κε ντ’ Ορσέ.

 

Μετέτρεψαν σπίτι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία σε παράνομο κέντρο απεξάρτησης – Πέντε συλλήψεις

5653777 1

Μετέτρεψαν σπίτι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία σε παράνομο κέντρο απεξάρτησης – Πέντε συλλήψεις

Μετά από επιχείρηση αστυνομικών, εντοπίστηκε το εν λόγω σπίτι, μέσα στο οποίο διέμεναν 14 άτομα…

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Screenshot 2024 04 27 204402

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Στο βίντεο, διάρκειας τριών λεπτών, οι Σίγκελ και Μιράν αναφέρουν τα ονόματά τους, και λένε…