"Πράσινο φως" απο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την δημιουργία Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής-Ακτοφυλακής

Υπερψηφίσθηκε σήμερα στο ΕΚ στο Στρασβούργο η νομοθετική πρόταση για τη δημιουργία του νέου οργανισμού ευρωπαϊκού συστήματος διαχείρισης συνόρων, με την ονομασία «Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή» (ΕΣΑ).

57223ead1dc5246c1f8b4f01

Ο νέος αυτός Οργανισμός θα αποτελείται από την αναθεωρημένη και ενισχυμένη Frontex και τις εθνικές αρχές διαχείρισης συνόρων.

Ο νέος κανονισμός εγκρίθηκε με 483 ψήφους υπέρ, 181 κατά και 48 αποχές.

«Είναι ένα ευχάριστο νέο στους χαλεπούς πολιτικούς καιρούς των ημερών » δήλωσε ο Λετονός εισηγητής Άρτης Πάμπρικς (ΕΛΚ) εκφράζοντας την ικανοποίησή του, με την ευκαιρία συνέντευξης τύπου μετά την ψηφοφορία.

Αναγνώρισε ότι ο νέος οργανισμός «δεν αποτελεί τη μοναδική λύση για το μεταναστευτικό και για τη σωστή λειτουργία της ζώνης Σένγκεν, είναι παρ? όλα αυτά ένα σημαντικό πρώτο βήμα».

Η δημιουργία μιας δεξαμενής 1.500 εφέδρων συνοριοφυλάκων ταχείας αντίδρασης είναι το καινούργιο πλεονέκτημα της ΕΣΑ. Κάθε κράτος θα ορίζει τους συνοριοφύλακες με τους οποίους θα συμμετέχει. Η Λετονία για παράδειγμα θα συμμετέχει με 30, η Ελλάδα με 50, η Κύπρος με 8.

Απαντώντας στα ερωτήματα δημοσιογράφων ο Άρτης Πάμπρικς εξήγησε ότι οι συνοριοφύλακες της ΕΣΑ δεν είναι στρατιώτες και δεν πρόκειται για έναν εν γενέσει στρατό της ΕΕ.

Λαμία-Δηλητηρίαση μαθητών: Τι ανακοίνωσε η εταιρεία που φτιάχνει τα σχολικά γεύματα

Λαμία-Δηλητηρίαση μαθητών: Τι ανακοίνωσε η εταιρεία που φτιάχνει τα σχολικά γεύματα

Την άμεση διερεύνηση της υπόθεσης ζήτησαν ορισμένοι γονείς, οι οποίοι μετέβησαν στον εισαγγελέα Λαμίας, ενώ…