Πράσινο φως από τις ΗΠΑ για την τουρκική επιχείρηση «εκκαθάρισης» στη Βόρεια Συρία

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι δε θα αναμειχθούν στη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας, ενώ ο Λευκός Οίκος καθιστά την Τουρκία υπεύθυνη για να διαχειριστεί και το πρόβλημα με «όλους τους μαχητές του ISIS που συνελήφθησαν στην περιοχή»

AP 18062667863322

Πράσινο φως για την τουρκική «επιχείρηση» στη βόρεια Συρία δίνει ο Λευκός Οίκος μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος το βράδυ της Κυριακής, οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ δεν θα υποστηρίξουν ούτε θα συμμετέχουν στην «επιχείρηση», ενώ κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής της δεν θα βρίσκονται στη συγκεκριμένη περιοχή. Μάλιστα η ανακοίνωση υπενθυμίζει ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είχαν αρνηθεί την πρόταση της Ουάσινγκτον για να αναλάβουν την ευθύνη για όσους μαχητές του Ισλαμικού κράτους είχαν προέλθει από τις χώρες τους.

Ως εκ τούτου, η ανακοίνωση σημειώνει ότι οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να αναλάβουν τη διαχείριση της κράτησης των εν λόγω μαχητών, καθώς κάτι τέτοιο «θα μπορούσε να διαρκέσει πολλά χρόνια και να έχει μεγάλο κόστος για τους φορολογούμενους των Ηνωμένων Πολιτειών». Σε αυτό το πλαίσιο, ο Λευκός Οίκος καθιστά την Τουρκία υπεύθυνη για να διαχειριστεί το πρόβλημα με «όλους τους μαχητές του ISIS που συνελήφθησαν στην περιοχή τα τελευταία δύο χρόνια μετά την ήττα του εδαφικού “Χαλιφάτου” από τις ΗΠΑ».

Η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να καθαρίσει τα σύνορά της με τη Συρία από τους μαχητές και να εγγυηθεί την ασφάλεια, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου

Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να καθαρίσει τα σύνορά της με τη Συρία από τους μαχητές και να εγγυηθεί την ασφάλεια της χώρας αυτής, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ότι η Άγκυρα θα εξαπολύσει σύντομα επίθεση στη βόρεια Συρία.

Χθες Κυριακή, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι η Τουρκία θα προχωρήσει σύντομα στην στρατιωτική επιχείρηση που προγραμματίζει εδώ και καιρό για να δημιουργήσει μια, όπως την ονομάζει, “ασφαλή ζώνη” στη βόρεια Συρία και ότι οι αμερικανικές δυνάμεις δεν θα υποστηρίξουν ούτε θα αναμειχθούν στην επιχείρηση αυτή.

“Από την έναρξη της κρίσης στην Συρία, υποστηρίζαμε την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και στο εξής. Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τη δική μας (…) ασφάλεια καθαρίζοντας την περιοχή αυτή από τους τρομοκράτες“, σημείωσε ο Τσαβούσογλου . “Θα συμβάλουμε στην ειρήνη και την σταθερότητα στη Συρία”, πρόσθεσε σε μήνυμά του στο Twitter.

Διαδηλώνουν οι Κούρδοι για την επικείμενη τουρκική εισβολή

Χιλιάδες Κούρδοι της Συρίας διαδήλωσαν κατά των επαναλαμβανόμενων απειλών εκ μέρους της Τουρκίας για μια στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των εδαφών τους, στη βόρεια Συρία.

Οι κουρδικές αρχές που ελέγχουν μεγάλες εκτάσεις στον βορρά της Συρίας προειδοποιούν για τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει μια πιθανή στρατιωτική επίθεση για τον καταυλισμό των εκτοπισμένων όπου φιλοξενούνται χιλιάδες άνθρωποι, οι οποίοι συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος.

«Κάτω ο Ερντογάν» και «Κάτω η κατοχή», φώναζαν οι διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στα σύνορα, κοντά στην κοινότητα Ρας αλ Αΐν.

Οι διαδηλωτές στη συνέχεια έκαναν πορεία προς τη βάση που διατηρεί στην περιοχή ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. «Δεν θα εγκαταλείψουμε τη γη μας και θα μείνουμε εδώ, αλλά δεν θέλουμε τον πόλεμο», είπε ο 52χρονος Άχμεντ Μοχάμεντ Σάλεμ.

Στο Ρας αλ Αΐν, το Τελ Αμπιάντ και το Κομπάνι, πόλεις πάνω στη μεθόριο, οι τοπικές αρχές έχουν φτιάξει χαρακώματα και σήραγγες για να αντισταθούν σε μια πιθανή επίθεση, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αργά το απόγευμα, το Παρατηρητήριο ανέφερε ότι γίνονται κοινές περιπολίες των δυνάμεων του διεθνούς συνασπισμού και του στρατιωτικού συμβουλίου της Τελ Αμπιάντ στα σύνορα.

Οι αρχές της αυτόνομης κουρδικής περιοχής κάλεσαν εξάλλου τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει πίεση στην Τουρκία για να εμποδίσει μια επίθεση εκ μέρους της.

Σε άλλη ανακοίνωση, η υπηρεσία που είναι αρμόδια για τους καταυλισμούς των εκτοπισμένων στα κουρδικά εδάφη ανέφερε ότι «θα ήταν δύσκολο» να ελέγξει την κατάσταση αν εκδηλωθεί επίθεση στον καταυλισμό Αλ Χολ. Περίπου 70.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και πολλοί Δυτικοί, ζουν εκεί τους τελευταίους μήνες.

Από την πλευρά του, ένας εκπρόσωπος μιας ανταρτικής οργάνωσης που πρόσκειται στην Άγκυρα είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι τουρκικές δυνάμεις έδωσαν στους μαχητές «στρατιωτικές στολές», κάνοντας λόγο για μια «κινητοποίηση» σε όλα τα μέτωπα.

Πηγές: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, tvxs.gr

Στο πλευρό Ελλήνων αθλητών της ξιφασκίας ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων η ΚΑΕ Παναθηναϊκός

ξοφασκια

Στο πλευρό Ελλήνων αθλητών της ξιφασκίας ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων η ΚΑΕ Παναθηναϊκός

Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός γνωστοποίησε μέσω ανακοίνωσής, την παράταση χρήσης του ΟΑΚΑ από την Ελληνική Ομοσπονδία…

Τέμπη: «Μας εξόργισε η κ. Αδειλίνη» – Τρεις συγγενείς θυµάτων απαντούν µέσω του Documento

Καρυστιανού 1

Τέμπη: «Μας εξόργισε η κ. Αδειλίνη» – Τρεις συγγενείς θυµάτων απαντούν µέσω του Documento

Τρεις συγγενείς θυµάτων απαντούν µέσω του Documento στους ισχυρισµούς της εισαγγελέα του Αρειου Πάγου, η…

Στέφανος Κασσελάκης: «Η καπηλεία του πατριωτισμού, της πίστης, της οικογένειας τελειώνει εδώ»

Κασσελάκης

Στέφανος Κασσελάκης: «Η καπηλεία του πατριωτισμού, της πίστης, της οικογένειας τελειώνει εδώ»

Στο μήνυμα του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημείωσε ότι σε όλες τις αφηγήσεις του είναι…

Αρχαιολόγος της Ολυμπίας καταγγέλλει τους διοργανωτές Αφης της Ολυμπιακής Φλόγας

olympiaki floga

Αρχαιολόγος της Ολυμπίας καταγγέλλει τους διοργανωτές Αφης της Ολυμπιακής Φλόγας

Όπως καταγγέλλει δημόσια ο Αρχαιολόγος στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος που εργάζεται επί 20…

Εγκλωβισμένοι Έλληνες στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι – Έκκληση για βοήθεια από τις ελληνικές Αρχές

dubai kakokairia arthrou

Εγκλωβισμένοι Έλληνες στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι – Έκκληση για βοήθεια από τις ελληνικές Αρχές

Περίπου 60 Έλληνες από διάφορες περιοχές της χώρας, έχουν εγκλωβιστεί στο αεροδρόμιο μην μπορώντας να…