Newsroom

Newsroom

Πράσινο φως από την αρχή προστασίας πληροφοριών στην εφαρμογή ιχνηλάτησης επαφών StopCovid

Η αμφιλεγόμενη εφαρμογή επιτρέπει σε έναν χρήστη να διατηρεί το ίχνος άλλων χρηστών με τους οποίους συναντήθηκε τις τελευταίες δύο εβδομάδες, σε απόσταση μικρότερη του ενός μέτρου και για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 15 λεπτών.

stopcovid19 cover 1 1

Η ανεξάρτητη αρχή στη Γαλλία που είναι αρμόδια για την προστασία των πληροφοριών στο διαδίκτυο ενέκρινε σήμερα τη χρήση της StopCovid, μιας αμφιλεγόμενης εφαρμογής ιχνηλάτησης επαφών για smartphone την οποία επιθυμεί η γαλλική κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει την επιδημία του κορονοϊού.

Στη γνωμοδότησή της που ανακοινώθηκε σήμερα η Εθνική Επιτροπή Πληροφορικής και Ελευθεριών (Cnil) αναφέρει ότι η εφαρμογή σέβεται τη νομοθεσία για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, ενώ διατυπώνει κάποιες τελευταίες συστάσεις για τη χρήση της.

Η εφαρμογή StopCοvid θα επιτρέπει σε έναν χρήστη να διατηρεί το ίχνος άλλων χρηστών με τους οποίους συναντήθηκε τις τελευταίες δύο εβδομάδες, σε απόσταση μικρότερη του ενός μέτρου και για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 15 λεπτών.

Αν ο χρήστης αυτός ανακαλύψει ότι έχει προβληθεί από τον κορονοϊό μπορεί ενημερώνοντας την εφαρμογή αυτή να ενημερώνει όλους τους ανθρώπους με τους οποίους συναντήθηκε.

Η StopCovid προκάλεσε ανησυχία σε πολλούς υπέρμαχους της ιδιωτικότητας, οι οποίοι φοβούνται ότι θα αποτελέσει το πρώτο βήμα προς μια κοινωνία υπό εποπτεία όπου οι κινήσεις και οι πράξεις των ανθρώπων θα καταγράφονται συνεχώς από αυτόματα συστήματα.

Όμως στη γνωμοδότησή του το Cnil, το οποίο είχε δώσει στις 24 Απριλίου προκαταρκτική έγκριση στην εφαρμογή, αναφέρει ότι οι δημιουργοί της εφαρμογής έχουν φροντίσει για μια σειρά δικλείδων ασφαλείας ώστε να αποφεύγονται οι παρεκκλίσεις.

Ωστόσο διατύπωσε κάποιες παρατηρήσεις για την περαιτέρω ενίσχυση της προστασίας της ιδιωτικότητας των χρηστών.

Η StopCovid θα είναι διαθέσιμη εντελώς εθελοντικά. Η εφαρμογή λειτουργεί βάσει γεωεντοπισμού, αλλά με την τεχνολογία Bluetooth, κάτι που επιτρέπει στις ηλεκτρονικές συσκευές να επικοινωνούν μεταξύ τους όταν βρίσκονται σε μικρή απόσταση.

Η Εθνοσυνέλευση και η Γερουσία θα συζητήσουν αύριο το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, προτού ψηφίσουν επ’ αυτού.

“ Υπό τον όρο ότι θα ψηφιστεί από το κοινοβούλιο” η εφαρμογή μπορεί να είναι διαθέσιμη στα ηλεκτρονικά καταστήματα της Google και της Apple ήδη από το Σαββατοκύριακο, επεσήμανε ο Σεντρίκ Ο, υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής σε συνέντευξή που παραχώρησε σήμερα στην εφημερίδα Figaro.

Απίστευτο περιστατικό στον ΟΣΕ: Έσπασε τουαλέτα και γυναίκα αντί για Λάρισα κατέληξε στο νοσοκομείο

ΟΣΕ τουαλέτα

Απίστευτο περιστατικό στον ΟΣΕ: Έσπασε τουαλέτα και γυναίκα αντί για Λάρισα κατέληξε στο νοσοκομείο

Δείτε τις εικόνες από την σπασμένη τουαλέτα του ΟΣΕ στον Βόλο

Γλέντι στα social media με το παραλίγο Τσέρνομπιλ… στο ΑΠΘ – «Ορατές οι πρώτες παρενέργειες στην Θεσσαλονίκη»

ΑΠΘ 1

Γλέντι στα social media με το παραλίγο Τσέρνομπιλ… στο ΑΠΘ – «Ορατές οι πρώτες παρενέργειες στην Θεσσαλονίκη»

«Αναρχικοί που είχαν πάει διακοπές στο Τσέρνομπιλ πίσω από τις φοιτητικές κινητοποιήσεις», ήταν ένα από…

Διονύσης Ατζαράκης: Το βίντεο του για την μη καταδίκη του Ηλία Μίχου είναι η αντίδραση που είχαμε όλοι μας

Ατζαρακης

Διονύσης Ατζαράκης: Το βίντεο του για την μη καταδίκη του Ηλία Μίχου είναι η αντίδραση που είχαμε όλοι μας

«Φεύγω, θα σας στείλω φωτογραφίες απ' το εξωτερικό, ξέρετε πως έβγαζε ο Μίχος φωτογραφίες με…