Βρέθηκε η ταυτότητα του Πούτιν στη Στάζι

Στα γραφεία της μυστικής υπηρεσίας στη Δρέσδη βρέθηκε η ταυτότητα του Ρώσου Προέδρου. «Δεν αποκλείεται» η ανταλλαγή ταυτοτήτων KGB και Στάζι, σχολίασε το Κρεμλίνο.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Bild, ο Βλαντιμίρ Πούτιν διέθετε ταυτότητα στη Στάζι μέχρι τα τέλη του 1989 η οποία και βρέθηκε στα αρχεία της μυστικής υπηρεσίας.

Ο ρώσος πρόεδρος είχε διατελέσει πράκτορας της σοβιετικής μυστικής υπηρεσίας KGB και δραστηριοποιούνταν στη Δρέσδη κατά  το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1980, ενώ στα γραφεία της πόλης αυτής βρέθηκε και η ταυτότητά του.

Ο Independent επισημαίνει πως τα αρχεία της Στάζι, η οποία «παρακολουθούσε τους πολίτες της Ανατολικής Γερμανίας κατά την κομμουνιστική περίοδο», δόθηκαν στη δημοσιότητα το 2015.

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει ο Konrad Felber, επικεφαλής της αρμόδιας αρχής που έχει υπό την εποπτεία της τα αρχεία της μυστικής υπηρεσίας στη Δρέσδη, η ταυτότητα αυτή του Ρώσου προέδρου θα του επέτρεπε να… μπαίνει και να βγαίνει ανεμπόδιστος στα γραφεία της Στάζι. Παράλληλα, το έγγραφο θα καθιστούσε δυνατό ο Βλαντιμίρ Πούτιν να στρατολογεί πράκτορες χωρίς να χρειάζεται να αναφέρει τη σχέση του με την KGB.

Σύμφωνα με την επίσημη βιογραφία που έχει αναρτηθεί στην προσωπική ιστοσελίδα του, ο ρώσος πρόεδρος υπηρέτησε στη Δρέσδη από το 1980 μέχρι το 1990, ενώ κατά το διάστημα αυτό προάχθηκε και σε «Αντισυνταγματάρχη και Ανώτατο Βοηθό του Επικεφαλής του Τμήματος».

Επιπλέον, το 1989 στον πρώην σοβιετικό πράκτορα απονεμήθηκε το χάλκινο μετάλλιο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας για «Πιστή Υπηρεσία στο λαϊκό στρατό» της χώρας.

Όπως αναφέρει ο Guardian, το Κρεμλίνο δεν επιβεβαίωσε ούτε αρνήθηκε πως είχε εκδοθεί ταυτότητα της Στάζι στο όνομα του Βλαντιμίρ Πούτιν: «Σε τέτοιους καιρούς, την εποχή της ΕΣΣΔ, η KGB και η Στάζι ήταν υπηρεσίες που συνεργάζονταν και επομένως μια τέτοια ανταλλαγή ταυτοτήτων μάλλον δεν θα πρέπει να αποκλειστεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov.

Ο Πούτιν επέστρεψε στη Ρωσία το 1990, όπου εργάστηκε στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Λένινγκραντ (Κρατικό Πανεπιστήμιο Αγίας Πετρούπολης), πριν ξεκινήσει την πολιτική του καριέρα.

Σημειώνεται πως φωτογραφίες των αρχείων της Στάζι έχουν καταδείξει ότι και άλλοι επιφανείς Ρώσοι αξιωματούχοι, όπως ο επικεφαλής της ρωσικής κρατικής εταιρίας υψηλής τεχνολογίας Rostec, καθώς και ο επικεφαλής της εταιρίας πετρελαιαγωγών Transneft, Nikolay Tokarev, υπηρέτησαν στη Δρέσδη μαζί με το Βλαντιμίρ Πούτιν.

Άλλες λεπτομέρειες σχετικά με τη θητεία του Ρώσου προέδρου στην KGB – μεταξύ των οποίων και το αν ο ρόλος του στην αντικατασκοπεία περιελάμβανε την παρακολούθηση πολιτικών αντιπάλων της Σοβιετικής Ένωσης- παραμένουν απόρρητες.
 

Πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου προορίζεται για πρόεδρος στο κόμμα του Κασιδιάρη

Πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου προορίζεται για πρόεδρος στο κόμμα του Κασιδιάρη

Το τελευταίο καιρό πύκνωσαν οι διαβουλεύσεις με το κόμμα «Κασιδιάρη» και έχει ήδη επέλθει συμφωνία…