Πούτιν: "Όχι" στις απελάσεις Αμερικανών διπλωματών

Να πει «όχι» στις απελάσεις των αμερικανών διπλωματών από τη Ρωσία που προτάθηκαν ως αντίποινα στην απέλαση των 35 Ρώσων αξιωματούχων από τις ΗΠΑ αποφάσισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

58664d3a1dc5244b408b47bc

Βάζοντας υπό μια έννοια, νερό στο κρασί του, ο Ρώσος Πρόεδρος σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, δεν επιθυμεί να ψυχράνει ακόμα περισσότερο το ήδη τεταμένο κλίμα ανάμεσα στις δυο χώρες μετά την απόφαση της Ουάσιγκτον να απελάσει ρώσους αξιωματούχους ως “υπόπτους” για κατασκοπεία. Συγκεκριμένα, ο Ρώσος Πρόεδρος υπογραμμίζει πως δεν πρόκειται να απελαθούν αμερικανοί διπλωμάτες παρά την περί του αντιθέτου εισήγηση του υπουργού Εξωτερικών της χώρας Σεργκέι Λαβρόφ.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανέφερε ότι θα αξιολογήσει τις κινήσεις του νέου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, στις 20 Ιανουαρίου 2017, πριν αποφασίσει πώς θα αντιδράσει η Μόσχα έναντι της Ουάσινγκτον.

Το ψυχροπολεμικό σκηνικό

Τα όσα διαδραματιζόνται τα τελευταία εικοσιτετράωρα στις σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας φαίνεται πως θυμίζουν σκηνικά και εικόνες από την εποχή του

«ψυχρού πολέμου». 

Αν και η απόφαση του Πούτιν να μην προχωρήσει με αντίποινα στα αντίποινα των ΗΠΑ, η πρόταση που προήλθε από τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών για να απαντήσει με το ίδιο νόμισμα στην αμερικανική κυβέρνηση για την απέλαση 35 αμερικανών διπλωματών, δημιούργησε επιθετικό κλίμα και έγινε πρώτο θέμα στο διεθνή Τύπο. Μάλιστα, το όλο σκηνικό προκάλεσε και μια άκρως σκληρή επίθεση από την εκπρόσωπο του ρωσικού ΥΠΕΞ εις βάρος της αμερικανικής κυβέρνησης. 

Ειδικότερα, χαρακτήρισε ως «κακόβουλους», «κοντόφθαλμους» και «αποτυχημένους» τους ανθρώπους που στελέχωσαν την κυβερνητική ομάδα του Μπαράκ Ομπάμα. Από τα «πυρά» της δεν γλίτωσε φυσικά και ο ίδιος ο απερχόμενος αμερικανός πρόεδρος. Όλα αυτά ακολούθησαν μετά τις αποκαλύψεις του FBI για ανάμειξη των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

Το κλίμα των δυο χωρών, λίγες εβδομάδες πριν ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ αναλάβει τον προεδρικό «θώκο» φαντάζει τουλάχιστον τεταμένο.

Αντίποινα Ρωσίας σε ΗΠΑ

Όπως είχε διαρρεύσει στον Τύπο, η Ρωσία επρόκειτο να προχωρήσει σε απελάσεις 35 αμερικανών διπλωματών μετά και από σχετική πρόταση του Λαβρόφ στον Πούτιν. Η απάντηση όμως του Ρώσου προέδρου ήταν αρνητική.

Όλα αυτά προέκυψαν έπειτα από την απόφαση της κυβέρνησης Ομπάμα για απέλαση 35 Ρώσων αξιωματούχων για “κατασκοπεία” μετά την αναφορά του FBI για εμπλοκή και ανάμειξη των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών στις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Συγκεκριμένα, ο ίδιος ο απερχόμενος αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε την Πέμπτη την απέλαση των Ρώσων αξιωματούχων καθώς φέρονται να σχετίζονται με μυστικές υπηρεσίες αλλά και το κλείσιμο δύο ρωσικών ενώσεων στη Νέα Υόρκη και το Μέριλαντ. Οι «κυρώσεις Ομπάμα» όπως αναφέρει ο διεθνής Τύπος, έρχονται ως αντίποινα στις τις ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ.

Το Κρεμλίνο, το οποίο είχε ανακοινώσει τη διάθεσή του να προχωρήσει σε αντίποινα μέσω του εκπροσώπου του, Ντμίτρι Πεσκόφ, είχε πει πως θα απελάσει 35 Αμερικανούς διπλωμάτες και θα απαγορεύσει στο διπλωματικό προσωπικό των ΗΠΑ να χρησιμοποιεί μία ντάτσα και μία αποθήκη στη Μόσχα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η πρόταση στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν για τα αντίμετρα στις αμερικανικές κυρώσεις ήταν δική του ενώ επισήμανε πως οι αμερικανές κατηγορίες για ρωσική εμπλοκή στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ «δεν έχουν καμία απολύτως βάση».

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου αναφερόμενος στις «κυρώσεις Ομπάμα» είχε δηλώσει πως η Μόσχα αμφιβάλλει για την αποτελεσματικότητα που μπορούν να έχουν τέτοιου είδους μέτρα καθώς η σημερινή κυβέρνηση των ΗΠΑ παραδίδει την εξουσία σε τρεις εβδομάδες. Μάλιστα, χαρακτήρισε ως μεγάλο πλήγμα στις σχέσεις των δυο χωρών τις αποφάσεις της Ουάσιγκτον

Από την πλευρά του, ο Κονσταντίν Καζάτσεφ, πρόεδρος της επιτροπής διεθνών σχέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή) της Ρωσίας, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti έκανε λόγο για μια ενέργεια «πολιτικών πτωμάτων».

Όπως είπε οι κινήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης αποτελούν τον «επιθανάτιο ρόγχο πολιτικών πτωμάτων». «Η απερχόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει λόγο, ούτε πολιτικό και ηθικό δικαίωμα να προχωρά σε τόσο δραστικά και καταστροφικά βήματα στις διμερείς σχέσεις με τη Ρωσία», έκρινε ο Καζάτσεφ.


Η αναφορά του FBI για την ανάμειξη της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές

Υπενθυμίζεται πως το FBI κατηγόρησε ευθέως τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες (FSB) για ανάμειξη στις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ. Μάλιστα, στην επίσημη αναφορά του πέρα από την FSB, έκανε λόγο για ανάμειξη στις υποκλοπές και της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών (GRU) στις αρχές του 2016.

Το FBI έκανε λόγο για υποκλοπή ηλεκτρονικών μηνυμάτων εκ μέρους της ρωσικής πλευράς, τα οποία συνοδεύει με δείγματα κακόβουλης γλώσσας προγραμματισμού υπολογιστών.

Όπως υποστηρίζει, η δράση των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών άρχισε στα μέσα του 2015 όταν με ηλεκτρονικό μήνυμα στάλθηκε κακόβουλος σύνδεσμος ηλεκτρονικής διεύθυνσης σε περισσότερους από 1.000 αποδέκτες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται το FBI στην 13σέλιδη αναφορά του, μεταξύ αυτών, ήταν υπηρεσίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας και το γραφείο του διευθυντή της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (DNI) έχουν υποστηρίξει ότι η Ρωσία βρισκόταν πίσω από τις ηλεκτρονικές υποκλοπές του Οκτωβρίου, η αναφορά αυτή αποτελεί την πρώτη λεπτομερή τεχνική ανάλυση που δημοσιοποιεί η αμερικανική κυβέρνηση, μέσω της πρώτης επίσημης ανακοίνωσης του FBI.

Από την πλευρά της, η Ρωσία εξακολουθεί να αρνείται την εμπλοκή της στην υπόθεση.

Αξίζει να σημειωθεί πως στη διάρκεια της σκληρής προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ, τα ηλεκτρονικά μηνύματα του Δημοκρατικού Κόμματος που δημοσιοποιήθηκαν δυσχέραιναν τον προεκλογικό αγώνα της προεδρικής υποψηφίας Χίλαρι Κλίντον. Μετά την ήττα της, οι Δημοκρατικοί κατηγόρησαν τη Ρωσία.

Από την άλλη μεριά, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε για το θέμα σε ανακοίνωσή του: “Είναι καιρός για τη χώρα μας να κάνουμε μεγαλύτερα και καλύτερα πράγματα”.

Ο Τραμπ απορρίπτει την άποψη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για ρωσική εμπλοκή στις αμερικανικές εκλογές, ενώ την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να συναντηθεί με τους υπεύθυνους των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών προκειμένου να ενημερωθεί επίσημα για το ζήτημα αυτό.


«Επίθεση» Μόσχας σε κυβέρνηση Ομπάμα: Κακόβουλοι, κοντόφθαλμοι, αποτυχημένοι

Των όσων εξελίσσονται μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ σχολίασε σε αρκετά σκληρή γλώσσα η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Ειδικότερα, μέσω Facebook, η Μαρία Ζακχάροβα μετά τις αποφάσεις Ομπάμα για κυρώσεις στη Ρωσία, έκανε λόγο την Πέμπτη για «κακόβουλους, κοντόφθαλμους και αποτυχημένους» τους ανθρώπους της αμερικανικής κυβέρνησης.

«Οι άνθρωποι που παρέμειναν στον Λευκό Οίκο επί οκτώ χρόνια δεν είναι κυβέρνηση, είναι μια ομάδα αποτυχημένων στην εξωτερική πολιτική, κακόβουλων και κοντόφθαλμων», έγραψε χαρακτηριστικά.

«Ο Ομπάμα το παραδέχτηκε αυτό επίσημα. Το πιο εντυπωσιακό είναι πως αφού δεν κατάφερε να καταγραφεί στην ιστορία της προεδρίας του κανένα επίτευγμα στον διεθνή στίβο, αυτός ο νομπελίστας κατάφερε, αντί να ολοκληρώσει τη θητεία του με έναν εκλεπτυσμένο τρόπο να την αμαυρώσει… Από αυτή την ομάδα είναι να λυπάσαι μόνο τον Κέρι. Δεν ήταν σύμμαχός μας, αλλά προσπάθησε να είναι επαγγελματίας και να διατηρήσει την αξιοπρέπειά του ως άνθρωπος», αναφέρει ακόμη η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Όπως προσθέτει, «Ο αμερικανικός λαός ταπεινώθηκε από τον ίδιο του τον πρόεδρο. Όχι από τη διεθνή τρομοκρατία ή από τα στρατεύματα του εχθρού. Η Ουάσιγκτον δέχτηκε χαστούκι από τον ένοικο του Λευκού Οίκου, ο οποίος αύξησε σε υπέρτατο βαθμό τα επείγοντα ζητήματα για την επόμενη ηγεσία».

Καταλήγοντας έγραψε: «Η αυλαία έπεσε. Η κακόγουστη παράσταση τελείωσε. Όλος ο κόσμος, από την πλατεία ως τον εξώστη, παρατηρεί ένα συντριπτικό πλήγμα που κατάφερε ο Μπαράκ Ομπάμα και η ημιμαθής ομάδα του στην εξωτερική πολιτική στο κύρος της Αμερικής και στην ηγεσία της, που αποκάλυψε σε όλο τον κόσμο το κύριο μυστικό της, η ιδιαιτερότητα του οποίου ήταν να καλύπτουν τις αδυναμίες τους. Και κανένας εχθρός των ΗΠΑ δεν θα μπορούσε να το κάνει καλύτερα».

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

ataman 2 1

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού μίλησε μετά την ήττα της ομάδας του, δίνοντας σήμα ανασύνταξης και…

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

ΡΕΝΤΗ

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

Αντιμέτωποι με βαριές ποινικές διώξεις είναι πλέον οι 67 συλληφθέντες για την υπόθεση της δολοφονίας…

Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών-Νεκρά 47 ζώα από δηλητηριασμένα δολώματα

εβρος

Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών-Νεκρά 47 ζώα από δηλητηριασμένα δολώματα

Ένα πολύ σοβαρό περιστατικό έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των περιστατικών παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων…