Πού πήγαν οι φερέλπιδες ποιητές του «Κύκλου των χαμένων ποιητών»;

To 1989 ο «Κύκλος των χαμένων ποιητών» έγινε ανέλπιστα ένα από τα πιο πετυχημένα και συζητήσιμα φιλμ της χρονιάς.

Dead Poets Society Cover

Η ιστορία μιας παρέας μαθητών αριστοκρατικής καταγωγής που σπουδάζει στη συντηρητική Ακαδημία Γουέλτον στο Βερμόντ το 1959 και εμπνέεται από τον καθηγητή που τους διδάσκει ποίηση να επαναλειτουργήσουν μια ιδιότυπη και μυστική λογοτεχνική λέσχη, έγραψε τη δική της ιστορία στο θυμικό του κάθε νεαρού σινεφίλ εκείνης της εποχής με τη φράση «seize the day» να γίνεται σύνθημα στα χείλη του .

Τι απέγιναν όμως εκείνοι οι φερέλπιδες και άγνωστοι τότε νεαροί ηθοποιοί που επέλεξε να χρίσει πρωταγωνιστές της ταινίας του ο αυστραλός σκηνοθέτης Πίτερ Γουίαρ;

Ίθαν Χοκ 

Ο μοναδικός που κατάφερε να χτίσει μια σπουδαία καριέρα. Στον ρόλο του διστακτικού και εσωστρεφή μαθητή Τοντ Άντερσον έδωσε μια αξιομνημόνευτη ερμηνεία. Ακολούθησαν ο «Ασπροδόντης», το νεανικό drama «Reality Bites», οι «Μεγάλες προσδοκίες»,  το «Gattaca» (με συμπρωταγωνίστρια την πρώτη του σύζυγο Ούμα Θέρμαν), η πρώτη οσκαρική υποψηφιότητα ως ηθοποιός για το  δεύτερο ρόλο στο crime thriller «Ημέρα Εκπαίδευσης» και φυσικά το μεγάλο (κυριολεκτικά) έργο ζωής με την ρομαντική τριλογία του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ «Πριν το ξημέρωμα», «Πριν το ηλιοβασίλεμα» και «Πριν τα μεσάνυχτα». Μάλιστα για το δεύτερο φιλμ της σειράς κέρδισε άλλη μια οσκαρική υποψηφιότητα (ως σεναριογράφος αυτή τη φορά) κάτι που επαναλήφθηκε και  με το «Πριν τα μεσάνυχτα». Ο γεννημένος το 1970 πολυτάλαντος  τεξανός έχει γράψει επίσης ένα μυθιστόρημα ( “Ash Wednesday”), είναι οπαδός των  New York Yankees, λατρεύει τη σειρά ταινιών «Star Wars», ακούει φανατικά τη μουσική της ροκ μπάντας  Wilco και οι πιο αγαπημένες του ταινίες είναι τα «Πέντε εύκολα κομμάτια», «Στη φωλιά του κούκου» και «Οι κόκκινοι».  

Ρόμπερτ Σον Λέοναρντ

Ο πρωταγωνιστής – μαζί με τον Ρόμπιν Γουίλιαμς που υποδυόταν τον καθηγητή Τζον Κίτινγκ- που είχε ήδη μια μικρή εμπειρία στο σινεμά καθώς συμμετείχε σε δύο φιλμ ( το sci-fi thriller «The Manhattan Project» και την κωμωδία «My Best Friend Is a Vampire») πριν από την ταινία του Γουίαρ. Στον ρόλο του Νιλ Πέρι, του αρχηγού της παρέας, έδωσε μια από τις πιο μεστές ερμηνείες του φιλμ. Παρά το γεγονός ότι ακολούθησε μια σταθερή πορεία με εμφανίσεις σε γνωστά φιλμ σαν το σαιξπηρικό «Πολύ κακό για το τίποτα» του Κένεθ Μπράνα ή το αντιπολεμικό δράμα «Swing Kids» ο γεννημένος στις 28-2-1969 Λέοναρντ χάθηκε από το σινεμά στα 00ς και η μόνη αξιοπρόσεχτη παρουσία του είναι στην τηλεοπτική σειρά «House M.D.» ως ο κολλητός φίλος του βασανισμένου πρωταγωνιστή.  Ήταν ο μόνος από το νεανικό καστ που προτάθηκε από κάποια ένωση κριτικών (του Σικάγου) ως ο πιο υποσχόμενος νέος ηθοποιός. 

Τζος Τσαρλς

Ο ηθοποιός που υποδύθηκε τον εσωστρεφή και λιγομίλητο Νοξ Όβερστριτ του «Κύκλου των χαμένων ποιητών» είχε πάρει ένα χρόνο νωρίτερα το βάπτισμα του πυρός στη μεγάλη οθόνη με το ιδιοσυγκρασιακά κλασικό «Hairspray» του Τζον Γουότερς, δίπλα στους Ντιβάιν, Πία Ζαντόρα και Ντέμπι Χάρι! Ακολούθησε μια συγκρατημένη αλλά όχι και αδιάφορη καριέρα («Μην πείτε στη μαμά μου ότι η μπέιμπι σίτερ τα τίναξε», «Οι ωραίοι δεν πεθαίνουν στο Ντένβερ», «Threesome») πριν αφιερωθεί σχεδόν ολοκληρωτικά στα τηλεοπτικά σίριαλ – μοναδική εξαίρεση η συμμετοχή του το 2005 στο «Four Brothers» του πρόσφατα μακαρίτη Τζον Σίνγκλετον- από τα οποία πάντως αποκόμισε την σπουδαιότερη διάκριση του που δεν είναι άλλη από την υποψηφιότητα στις Χρυσές Σφαίρες πριν από πέντε χρόνια για το χιτ «Good wife».

Ντίλαν Κούσμαν

Επαγγελματίας ηθοποιός από το 1985, αλλά χωρίς αν γνωρίσει την επιτυχία πριν από τον «Κύκλο» όπου υποδύθηκε τον μαθητή Ρίτσαρντ Κάμερον. Είχε δεύτερους ρόλους σε εμπορικές επιτυχίες όπως τα “Jack Reacher”, “Flight”, “X-Men 2”, «Η μούμια», «Leatherheads» και “The Way of the Gun” πλάι σε μεγάλους σταρ όπως ο Τζορτζ Κλούνι, Κλιφ Ρόμπερτζον, Μπενίσιο ντελ Τόρο, Τομ Κρουζ, Ιαν Μακέλεν, Πάτρικ Στιούαρτ κ.α. Την τελευταία δεκαετία στράφηκε δυναμικά και στην τηλεοπτική αγορά, γράφοντας αλλά και σκηνοθετώντας αρκετά επεισόδια της σειράς «The Steps». To 2018 ήταν υποψήφιος (μαζί με άλλους ) για το Χρυσό Βατόμουρο χειρότερου σεναρίου με την «Μούμια».

Γκέιλ Χάνσεν

Ο γεννημένος το 1960 ηθοποιός από την Μινεάπολις είχε ντεμπουτάρει το 1983 στο «Ζέλιγκ» του Γούντι Άλεν. Στο ρόλο του wannabe beatnik Τσάρλι “Nuwanda” Ντάλτον,έπλασε τον απόλυτα ρομαντικό χαρακτήρα της ποιητικής παρέας. Χάθηκε γρήγορα πάντως από τη μεγάλη οθόνη κάνοντας μόλις άλλα 3 φιλμ, επιλέγοντας μια φυσιολογική ζωή (είναι παντρεμένος από το 1986 και πατέρας δύο παιδιών) αν και παρέμεινε στις παρυφές της βιομηχανίας του θεάματος ως σύμβουλος.

Έιλιλον Ρουγκέρο

Ο κοκκινομάλλης διοπτροφόρος Στίβεν Μικς της παρέας τέλειωσε τη δραματική σχολή της Φιλαδέλφειας αφού τον επέλεξε ο Γουίαρ για τον «Κύκλο των χαμένων ποιητών».  Είχε αξιοπρόσεχτη καριέρα με συμμετοχή σε φιλμ όπως «New Jack City», «Πράσινη κάρτα», “12 πίθηκοι”, «Ο καθρέφτης έχει δύο πρόσωπα», «Το άγγιγμα του κακού» (το θρίλερ του Γκρέγκορι Χόμπλιτ με τον Ντένζελ Ουάσιγκτν), ενώ το 1992 η καλή του τύχη συνεχίστηκε με την συνεργασία του στο τηλεοπτικό χιτ «Νόμος και τάξη». Η ταινία του Γουίαρ πάντως τον επηρέασε όσο κανέναν άλλον από τους πρωταγωνιστές του φιλμ: παράλληλα με την ηθοποιία, παρακολούθησε μαθήματα κινηματογράφου και ασχολήθηκε δημιουργικά με τις Καλές Τέχνες. Το 1995 γύρισε ένα μικρού μήκους φιλμ με τίτλο «Lost» το οποίο πραγματοποίησε εξαιρετική φεστιβαλική καριέρα.

Τζέιμς Γουότερστον

Ο μουσικός (είναι εκτός από ηθοποιός και πιανίστας) της παρέας γεννήθηκε στις 17-1-1969 στη Νέα Υόρκη. Στο ρόλο του Τζέραρντ Πιτς είχε μια διακριτική αλλά φινετσάτη παρουσία. Έκανε μόλις άλλη μια ταινία (το επίσης παραγωγής 1989 «Little Sweetheart» με τον Τζον Χαρτ σε σκηνοθεσία Αντονι Σίμονς) αν και σποραδικές εμφανίσεις στην τηλεόραση έκανε και μάλιστα σε γνωστές σειρές, όπως το «Νόμος και τάξη», το «Good wife» και το «Στην Εντατική». Κυρίως η καριέρα του αφιερώθηκε στη μουσική, όπου εμφανίζεται σε κλαμπ της Νέας Ορλεάνης, του Λος Άντζελες ενώ ταξιδεύει συχνά στο Παρίσι, όπου πραγματοποιεί μουσικά ραντεβού με άλλους καλλιτέχνες.

 

Οικονομάκου: Η απάντηση για τις φωτογραφίες στο Ντουμπάι – «Τους ενοχλεί γιατί ζουν μια δυστυχισμένη ζωή» (video)

Οικονομάκου

Οικονομάκου: Η απάντηση για τις φωτογραφίες στο Ντουμπάι – «Τους ενοχλεί γιατί ζουν μια δυστυχισμένη ζωή» (video)

«Δεν μου αρέσει και δεν μου ταιριάζει να εκθέτω τα προσωπικά μου», τόνισε η Αθηνά…

Ο Βαγγέλης Βλάχος αφιέρωσε στον Καραμανλή το βίντεο του Άδωνι με τα τρενάκια – «Αφού δεν καταλαβαίνουν…»

430113696 386032271017011 577611428516139923 n

Ο Βαγγέλης Βλάχος αφιέρωσε στον Καραμανλή το βίντεο του Άδωνι με τα τρενάκια – «Αφού δεν καταλαβαίνουν…»

Με βίντεο του Άδωνι να... παίζει με τρενάκια ανέβασε ο Βαγγέλης Βλάχος θέλοντας να απαντήσει…

Χείμαρρος ο Λαζόπουλος: «H μικρή χούντα των Πλεύρη, Άδωνι και Βορίδη ανέλαβε τον ρόλο της συγκάλυψης» (video)

Λαζόπουλος 1

Χείμαρρος ο Λαζόπουλος: «H μικρή χούντα των Πλεύρη, Άδωνι και Βορίδη ανέλαβε τον ρόλο της συγκάλυψης» (video)

«Μην αφήσετε το τσεκούρι, κρατήστε ακέραιο το επάγγελμα σας του τσεκοροποιού», ανέφερε ο Λάκης Λαζόπουλος…

Στέφανος Κασσελάκης: Έσβησε τούρτα για τα γενέθλια του μετά την ορκωμοσία του – Τι δώρο του έκαναν (εικόνες)

6168234

Στέφανος Κασσελάκης: Έσβησε τούρτα για τα γενέθλια του μετά την ορκωμοσία του – Τι δώρο του έκαναν (εικόνες)

Τούρτα για τα γενέθλια του έσβησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, λίγο μετά την…

Πρώτη δήλωση 12χρονης για Κολωνό: «Θέλω να γίνω εισαγγελέας, να κλείνω στη φυλακή ανθρώπους όπως αυτούς που με βίασαν» (Video)

6168031

Πρώτη δήλωση 12χρονης για Κολωνό: «Θέλω να γίνω εισαγγελέας, να κλείνω στη φυλακή ανθρώπους όπως αυτούς που με βίασαν» (Video)

«Σήμερα είναι η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής μου», ήταν η φράση που είπε στη…