Πού το πάνε με το «συνέδριο γονιμότητας»;

Υπό την αιγίδα της ΠτΔ, με σύσσωμη την κυβέρνηση, την ηγεσία της Εκκλησίας και πλήθος celebrities, κάποιοι θέτουν υπό αμφισβήτηση το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση

AP18079560864580 1

Έντονο προβληματισμό προκαλεί τις τελευταίες ώρες η δημοσιοποίηση του 1ου συνεδρίου Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας που θα γίνει στα Ιωάννινα στις αρχές Ιουλίου. 

Στο συνέδριο θα μιλήσουν δεκάδες ιεράρχες, πολιτικοί, celebrities, ιδιοκτήτες κέντρων γονιμότητας και ορισμένοι πανεπιστημιακοί, ενώ ξεχωριστή ενότητα στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης κατέχουν οι «επώνυμοι» που μιλούν στην κάμερα για την ομορφιά της γονεϊκότητας. 

Η συνολική προβολή του συνεδρίου δίνει την αίσθηση μιας μεγάλης διοργάνωσης, ενώ επί του περιεχομένου, με έμμεσο τρόπο, γίνεται σαφές ότι εκτός από ενημέρωση για τα άτομα που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν, θα αποτελέσει και μια επίθεση στο δικαίωμα της αυτοδιάθεσης του σώματος και στο δικαίωμα στην άμβλωση, χωρίς ωστόσο αυτό να γράφεται ρητά. Παράλληλα, οι συνεχείς αναφορές στον ρόλο της Εκκλησίας σε συνδυασμό με τον μεγάλο αριθμό ιεραρχών που θα μιλήσουν στο συνέδριο, αλλά και οι αναφορές στο «Έθνος που απειλείται με αφανισμό», παραπέμπουν ευθέως σε ένα τρίπτυχο που όσο κι αν νομίζαμε ότι έχουμε αφήσει πίσω μας, έρχεται ολοένα και συχνότερα στην επικαιρότητα. 

Πρόσκληση με… αστερίσκους

Ολόκληρη η προβολή του συνεδρίου γίνεται αφήνοντας την εντύπωση ότι πρόκειται για μια σφαιρική ενημέρωση που θα πρέπει να έχουν όλα τα άτομα που θα ήθελαν κάποια στιγμή στη ζωή τους να τεκνοποιήσουν, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού.

Ωστόσο, στο εκτενές κείμενο της πρόσκλησης που υπάρχει στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης, οι σκοποί των διοργανωτών γίνονται λίγο πιο συγκεκριμένοι, αφού με συγκεκριμένες εκφράσεις αφήνουν να εννοηθεί ότι το «προφίλ» των ενδιαφερομένων θα πρέπει να είναι πολύ πιο συγκεκριμένο.

Σε ένα σημείο αναφέρουν ότι «όραμά μας, όλων εκείνων που υπηρετούμε την ανθρώπινη αναπαραγωγή είναι να μιλάμε για υπογονιμότητα μόνο σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν αδιασάλευτοι ιατρικοί λόγοι», ενώ στη συνέχεια κάνουν λόγο για… «απογοητευμένους φυγάδες», αναφερόμενοι προφανώς σε όσους επέλεξαν τη διακοπή κάποιας εγκυμοσύνης στη ζωή τους:

«Θα αναδειχθεί στις επιστημονικές διαλέξεις και συζητήσεις, η ανάγκη της επαγρύπνησης από την νεότητα, ακόμα και τη εφηβεία, για την προάσπιση της γονιμότητάς τους με τον σωστό οικογενειακό προγραμματισμό και με την επαναφορά του προτύπου δημιουργίας «πυρηνικής» οικογένειας ενωρίς, παράλληλα με την υλοποίηση των επαγγελματικών προσδοκιών, με την κατάκτηση της επιστημονικής καταξίωσης και αναγνώρισης, με τις δυσκολίες της ζωής, οικονομικές και κοινωνικές, και με τις ιδιαιτερότητες του κάθε ελεύθερου ανθρώπου που τον διαμορφώνουν ως ξεχωριστό μαχητή στην κοινωνία μας, όχι όμως μόνο του και απογοητευμένο φυγά για τις επιλογές του, ειδικά όταν είναι πια πολύ αργά», αναφέρουν συγκεκριμένα.

Ακόμα πιο συγκεκριμένοι γίνονται οι διοργανωτές όταν γράφουν ρητά πως το συνέδριο δεν απευθύνεται σε συγκεκριμένους ανθρώπους, των οποίων οι επιλογές μπορεί να τους οδήγησαν στην υπογονιμότητα. «Προσδοκούμε η Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή να γίνει εργαλείο θεραπείας όσων νοσούν από την υπογονιμότητα και όχι όλων εκείνων που έφτασαν στην υπογονιμότητα από παράπλευρους δρόμους των επιλογών τους».

Αναφέρουν επίσης ότι οι εκπρόσωποι της Πολιτείας που θα μιλήσουν πρόκειται να «μεταλαμπαδεύσουν το μήνυμα προς όλους ότι η τεκνοποίηση και η δημιουργία οικογένειας είναι η χαρά της ζωής, η αντιρρόπηση της υπογεννητικότητας, η δημοσιονομική εξασφάλιση ενός κράτους προοπτικής που δεν φθίνει αλλά ακμάζει που δεν “γερνάει” αλλά σφύζει από δημιουργία και ανάπτυξη».

Όλα αυτά φυσικά, με περιτύλιγμα εθνικό και θρησκευτικό, αφού όπως τονίζουν οι διοργανωτές «φέτος, επετειακή χρονιά για τη χώρα μας, 200 χρόνια μετά την Ελληνική Επανάσταση είμαστε πλέον σε θέση να χαράξουμε υπεύθυνα το μέλλον μας και να αφήσουμε το δικό μας αποτύπωμα στην αντιμετώπιση της μάστιγας της υπογεννητικότητας που απειλεί με αφανισμό το έθνος μας. Οι πράξεις μας θα αξιολογηθούν από τον ιστορικό του μέλλοντος αλλά και από την κοινωνία του σήμερα», αναφέρουν συγκεκριμένα, σε μια ακόμη προσπάθεια επίρριψης ευθυνών ή και… ενοχών.

Στο πλευρό τους φυσικά οι… «φωτισμένοι Ιεράρχες», στους οποίους γίνεται ειδική μνεία, αλλά και μια δυσνόητη αναφορά περί «κοσμοθεωρειακής σύγκλισης».  «[…] ακούγοντας επιστήμονες και πανεπιστημιακούς δασκάλους από το νομικό, δημοσιογραφικό και πολιτειακό σύστημα της χώρας μας, αλλά κι εκπροσώπους της Εκκλησίας μας, πεφωτισμένους Ιεράρχες. Νοιώθουμε την ανάγκη μιας κοσμοθεωρειακής σύγκλισης από αυτούς που θέλουν να καινοτομούν, να θέτουν όρια, να ξεπερνούν προκαταλήψεις και να βρίσκουν τον κοινό τόπο εφαρμογής της αναπαραγωγικής ιατρικής χωρίς να υπάρχει η ανάγκη να πατάμε κόκκινες γραμμές μέσα από βιοηθικά διλήμματα. 

Στα βήματα του νομοσχεδίου Τσιάρα για τη συνεπιμέλεια;

Η ξαφνική υπερπροβολή που λαμβάνει το συνέδριο πάντως, σε συνδυασμό με τους «λαμπερούς» ομιλητές που στήσουν την αγιογραφία της «πυρηνικής οικογένειας», δηλαδή της οικογένειας αποτελούμενης από τη μαμά, τον μπαμπά και τα παιδιά, θυμίζει αρκετά τα όσα είχαν προηγηθεί της κατάθεσης του νομοσχεδίου Τσιάρα για τη συνεπιμέλεια, το οποίο προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων των γυναικείων οργανώσεων, αλλά ξεσήκωσε έντονες αντιθέσεις και εντός της ΝΔ.

Τίθεται λοιπόν ένα βασικό ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί, ιδανικά και πριν την έναρξη του εν λόγω συνεδρίου: Προτίθεται η κυβέρνηση να θέσει περιορισμούς στο δικαίωμα των γυναικών στην αυτοδιάθεση του σώματός τους; Υπάρχει στον ορίζοντα κάποιο «ορμπανικό» νομοσχέδιο που θα περιορίζει το θεμελιώδες δικαίωμα στην επιλογή και συνεπώς στην έκτρωση; 

Άλλωστε, οι προπαγανδιστές αυτών των αντιεπιστημονικών θεωριών τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα έχουν επιχειρήσει να δείξουν ότι πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός άλλωστε από τη μέρα που οι Αθηναίοι είδαν διαφημίσεις στο μετρό που προπαγάνδιζαν θέσεις κατά των εκτρώσεων, δηλαδή κατά της ελεύθερης επιλογής των γυναικών, αλλά και πρωτοσέλιδα περιθωριακών αθλητικών εφημερίδων που επιτίθονταν σε αυτό το δικαίωμα.

Η «ευλογία» της ΠτΔ και οι… λαμπεροί προσκεκλημένοι

Το συνέδριο λαμβάνει χώρα υπό την αιγίδα της ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου, αλλά και πλήθους άλλων φορέων όπως: Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος – ΠΙΣ, Υπουργείο Ανάπτυξης, Υπουργείο Τουρισμού – Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού, Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών – ΙΚΥ, Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Περιφέρεια Ηπείρου, Περιφέρεια Αττικής, Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Ελληνικό Συμβούλιο Ιατρικού Τουρισμού – ΕΛΙΤΟΥΡ, Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών – GHDI

Αίσθηση προκαλεί επίσης ο μακροσκελέστατος κατάλογος των ομιλητών (στη συντριπτική τους πλειοψηφία άνδρες), ο οποίος βρίθει πρωτοκλασσάτων κυβερνητικών στελεχών, celebrities και βεβαίως ισχυρών εκπροσώπων της Εκκλησίας.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τους εξής, ενώ μπορείτε να δείτε τον πλήρη κατάλογο εδώ:

Κώστας Αγοραστός
Περιφερειάρχης Θεσσαλίας
κ.κ. Αναστάσιος
Αρχιεπίσκοπος Τυράννων, Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας
κ.κ. Βαρθολομαίος
Οικουμενικός Πατριάρχης
Νικόλας Βαφειάδης
Δημοσιογράφος – ΑΝΤΕΝΝΑ TV
Κώστας Βλάσης
Υφυπουργός Εξωτερικών Αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό
Ιερόθεος Βλάχος
Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου
Δέσποινα Βλεπάκη
Δημοσιογράφος – Ιατρική Συντάκτης OPEN Beyond
Μάκης Βορίδης
Υπουργός Εσωτερικών
Άδωνις Γεωργιάδης
Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων
Αγγελική Γκερέκου
Πρόεδρος Ελληνικού Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ)
Μωυσής Ελισάφ
Καθηγητής Παθολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Δήμαρχος Ιωαννίνων
Αθανάσιος Εξαδάκτυλος
Πλαστικός Χειρουργός, Διδάκτωρ Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου
Χάρης Θεοχάρης
Υπουργός Τουρισμού
κ.κ. Ιερώνυμος
Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος
Δημήτρης Καμπουράκης
Δημοσιογράφος «ΣΚΑΪ»
Αθανάσιος Μαρτίνος
Διοικητής Αγίου Όρους
Θάνος Πλεύρης
Δικηγόρος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Χαϊδεμβέργης – Βουλευτής Ελληνικού Κοινοβουλίου
Κωνσταντίνος Τασούλας
Προέδρος Ελληνικού Κοινοβουλίου
Κώστας Τσιάρας
Υπουργός Δικαιοσύνης, Μικροβιολόγος – Βιοπαθολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών 
Σταματίνα Τσιμτσιλή
Δημοσιογράφος – Παρουσιάστρια
Γεώργιος Πατούλης
Πρόεδρος ΙΣΑ, Περιφερειάρχης Αττικής, Ορθοπεδικός, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Ράνια Κωστάκη
Δημοσιογράφος
Θεόδωρος Κυριακού
Πρόεδρος ΑΝΤ1
Βασίλης Κοντοζαμάνης
Αναπλ. Υπουργός Υγείας
Λία Κοντοπούλου
Δημοσιογράφος – Δικαστική Συντάκτης ΑΝΤΕΝΝΑ TV

Πέραν των ομιλητών, μια στρατιά από celebrities έχουν ήδη δημοσιεύσει βίντεο στήριξης προς το Συνέδριο ανάμεσά τους οι:

Σταματίνα Τσιμτσιλή, Ντόρα Κουτροκόη, Χρήστος Φερεντίνος, Μαρία Αναστασοπούλου, Δημήτρης Οικονόμου, Κατερίνα Παναγοπούλου, Πέγκυ Ζήνα, Γιώργος Αγγελόπουλος (Ντάνος), Γιώργος Παπαδάκης, Πάνος Κιάμος, Ράνια Θρασκιά, κ.α.

Καιρός: Εκεί θα χτυπήσει η κακοκαιρία – Χάρτης με το συνολικό ύψος βροχής (Εικόνες)

5956209

Καιρός: Εκεί θα χτυπήσει η κακοκαιρία – Χάρτης με το συνολικό ύψος βροχής (Εικόνες)

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης παρουσίασε τις περιοχές που ενδέχεται να εμφανίσουν τα πιο μεγάλα ύψη βροχής.

Γρίπη των πτηνών: Συναγερμός από τον ΠΟΥ για κίνδυνο εξάπλωσης στους ανθρώπους

γρίπη ιός

Γρίπη των πτηνών: Συναγερμός από τον ΠΟΥ για κίνδυνο εξάπλωσης στους ανθρώπους

Οι αγελάδες και οι κατσίκες εντάχθηκαν στον κατάλογο των ειδών που επλήγησαν τον περασμένο μήνα…

Ουκρανία: Συνελήφθη Πολωνός που συνεργαζόταν με τη Ρωσία για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

AP - Ζελένσκι

Ουκρανία: Συνελήφθη Πολωνός που συνεργαζόταν με τη Ρωσία για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Ο ύποπτος φέρεται να δήλωσε στην πολωνική εισαγγελία ότι είχε αναλάβει την αποστολή να συλλέξει…

Viral βίντεο από Μοντάνα: Ελέφαντας το έσκασε από τσίρκο και έσπειρε τον πανικό στους δρόμους της πόλης

elefantas montana

Viral βίντεο από Μοντάνα: Ελέφαντας το έσκασε από τσίρκο και έσπειρε τον πανικό στους δρόμους της πόλης

Το NBC Montana μετέδωσε πλάνα με τον 58χρονο ασιατικό ελέφαντα ονόματι «Βιόλα» να βρίσκεται στους…