Newsroom

Newsroom

Πού οφείλεται η δημοσκοπική άνοδος του Σουλτς στη μάχη για την καγκελαρία

Η κατακόρυφη άνοδος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας (SPD) τρεις εβδομάδες μετά την ανακήρυξη του Μάρτιν Σουλτς ως υποψηφίου για την καγκελαρία, σύμφωνα με τους επικεφαλής τριών γερμανικών ινστιτούτων δημοσκοπήσεων, οφείλεται στο ότι ο υποψήφιος του SPD θεωρείται ένα "φρέσκο, συμπαθές στους πολίτες πρόσωπο" για την πολιτική σκηνή της Γερμανίας, δεν ανήκει στο πολιτικό κατεστημένο του Βερολίνου και έτσι ψηφοφόροι, οι οποίοι δεν ψήφισαν το 2013, κατευθύνονται στο SPD.

58a97ba51dc5244e768b4623

Επίσης, καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει και το γεγονός ότι το παραδοσιακό θέμα του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος “κοινωνική δικαιοσύνη”, συνδέεται με ένα πρόσωπο το οποίο θεωρείται σήμερα αξιόπιστο.

Δημοσκόπηση, η οποία δημοσιεύεται στην κυριακάτικη Bild φέρει το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD) να προηγείται της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU/CSU) κατά μία μονάδα (33% έναντι 32%). Επίσης σύμφωνα με το πολιτικό βαρόμετρο του δεύτερου γερμανικού δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου ZDF της Παρασκευής, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD) αυξάνει κατά 6% το ποσοστό του, δηλαδή από 24% σε 30%, σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Μάρτιν Σουλτς για την καγκελαρία, ενώ το ποσοστό της Χριστιανοδημοκρατικής ‘Ενωση (CDU/CSU) μειώνεται κατά 2% (δηλαδή από 36% σε 34%).

Στην ίδια έρευνα το 49% προτιμά τον Μάρτιν Σουλτς για καγκελάριο έναντι της Άνγκελα Μέρκελ, ενώ υπέρ της νυν καγκελαρίου τάσσεται πλέον το 38%. Εν τούτοις, το 71% των ερωτηθέντων θεωρεί -όπως και πριν ένα μήνα- ότι η κ. Μέρκελ κάνει καλά την δουλειά της ως καγκελάριος και μόνο το 24% ότι δεν την κάνει. Μετά την εκλογή του Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, πρώτος στην κλίμακα των σημαντικότερων πολιτικών της Γερμανία αναδεικνύεται, σύμφωνα πάντα με τη δημοσκόπηση του ZDF, ο Μάρτιν Σουλτς, ακολουθεί ο (Πράσινος) πρωθυπουργός του κρατιδίου της Βάδης -Βυτεμβέργης Βίνφριντ Κρέτσμαν και μόλις τρίτη η καγκελάριος Μέρκελ, ακολουθούμενη από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Tο κόμμα (SPD) του Μάρτιν Σουλτς εμπιστεύεται σε θέματα “κοινωνικής δικαιοσύνης” το 48% των ερωτηθέντων, ενώ τον Νοέμβριο του 2016 το 29%, και μόνο το 16% εμπιστεύεται τους Χριστιανοδημοκράτες.

“Σύνδεση της κοινωνικής δικαιοσύνης με τον αξιόπιστο Σουλτς”

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ απευθύνθηκε στο Ινστιτούτο “Forschungsgruppe Wahlen”, το οποίο διεξήγαγε την έρευνα του ZDF και ο επικεφαλής του Ματίας Γιούνγκ απάντησε στο που οφείλεται η άνοδος του SPD και του υποψήφιου καγκελάριου Μάρτιν Σουλτς καθώς και αν προβλέπει ότι θα διατηρηθεί η τάση αυτή.

«Η κατακόρυφη άνοδος του Σοσιαλδημοκρατικoύ Κόμματος της Γερμανίας (SPD) από τα χαμηλά ποσοστά που είχε οφείλεται σε δύο λόγους: Πρώτον, στο ότι ο Μάρτιν Σουλτς είναι ένα νέο, συμπαθές στους πολίτες, πρόσωπο και επομένως μια ρεαλιστική εναλλακτική στην καγκελάριο, με της οποίας όμως τη δουλειά η μεγάλη πλειοψηφία των Γερμανών εξακολουθεί να παραμένει ικανοποιημένη. Δεύτερον, με τον κ. Σουλτς το SPD καταφέρνει μέχρι τώρα να συνδέσει το παραδοσιακό της θέμα “κοινωνική δικαιοσύνη” με ένα πρόσωπο το οποίο μέχρι στιγμής θεωρείται αξιόπιστο. Αυτό δεν είχε κατοχυρωθεί πριν, ιδίως στις εθνικές εκλογές του 2013. Συγχρόνως η επάρκεια στο χειρισμό του θέματος της οικονομίας, στο οποίο η Χριστιανοκοινωνική ‘Ενωση (CDU/CSU) προηγείται σαφώς, δεν παίζει αυτή την στιγμή μεγάλο ρόλο, διότι η οικονομία πάει καλά. Για το αν διατηρηθεί αυτή η τάση δεν μπορεί να απαντήσει κανείς από τώρα στα σοβαρά. Θα αποδειχτεί τους επόμενους μήνες, όταν ο κ. Σοyλτς θα έχει τοποθετηθεί επί πιο αμφιλεγόμενων θεμάτων».

Ο καθηγητής Μάνφρεντ Γκιούλνερ επικεφαλής του Ινστιτούτου Eρευνών FORSA, το οποίο διεξήγαγε ανάλογες δημοσκοπήσεις για λογαριασμό του περιοδικού Stern και του ραδιοτηλεποτικού δικτύου RTL, είπεQ «Τα ποσοστά του SPD αυξάνονται διότι μετά την παραίτηση του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ από την προεδρία του κόμματος και την υποψηφιότητα Σουλτς για την καγκελαρία πολλοί πρώην ψηφοφόροι του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας θεωρούν ότι μπορούν να ψηφίσουν ξανά το SPD. O ίδιος ο Mάρτιν Σουλτς δεν έχει αποκτήσει ακόμα ένα σαφές πολιτικό προφίλ. Αυτή την στιγμή αξιολογείται μόνον ως κάποιος ο οποίος δεν ανήκει στο πολιτικό κατεστημένο του Βερολίνου. Το εάν διατηρηθεί η ανοδική τάση του SPD ή πρόκειται για μια πρόσκαιρη αναλαμπή θα εξαρτηθεί από το εάν ο Μάρτιν Σουλτς αποκτήσει πολιτικό προφίλ και από το εάν καταφέρει να κάνει το SPD και πάλι ένα κόμμα το οποίο μπορεί κανείς να εμπιστευτεί για να επιλύσει τα προβλήματα τη Γερμανίας, κάτι το οποίο αυτή τη στιγμή ισχύει μόνον για λίγο παραπάνω από το 10% των πολιτών».

Ο Χέρμαν Βίνκερτ, διευθυντής του Ινστιτούτου Ιnsa, το οποίο διεξήγαγε δημοσκοπήσεις για λογαριασμό της εφημερίδας Bild, για την άνοδο του SPD είπε:

«Πράγματι το SPD δύο εβδομάδες μετά την ανακήρυξη του Μάρτιν Σουλτς ως υποψηφίου για την καγκελαρία έχει ανέβει κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες και αντιμετωπίζει ως ίσο προς ίση την Χριστιανοκοινωνική ‘Ενωση (CDU/CSU). Διαπιστώσαμε ότι ιδίως ψηφοφόροι οι οποίο δεν ψήφισαν το 2013 είναι εκείνοι οι οποίοι κατευθύνονται προς το SPD. O Mάρτιν Σουλτς είναι στην εσωτερική πολιτική σκηνή της Γερμανίας ένα “φρέσκο πρόσωπο”. Επιθυμεί να κερδίσει οπωσδήποτε και έτσι κινητοποιεί το κόμμα του. Πέραν των άλλων επωφελείται από το γεγονός ότι η Άνγκελα Μέρκελ έχει χάσει πολύ σε δημοτικότητα. Ο Μάρτιν Σουλτς είναι η Άνγκελα Μέρκελ με γενειάδα. Σε ότι αφορά την ουσία των θεμάτων είναι πολύ κοντά σε πολλά σημεία με την καγκελάριο, αλλά είναι το σοσιαλδημοκρατικό πρωτότυπο. Η μεταστροφή εντός δύο εβδομάδων αποδεικνύει πόσο γρήγορα μπορεί να αλλάξει κατεύθυνση ο άνεμος. Εν τούτοις αυτή τη στιγμή φαίνεται πως θα γίνει ένας αγώνας δρόμου μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων. Αυτό μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για τα μικρότερα κόμματα. Ιδίως το Φιλελεύθερο Κόμμα της Γερμανίας (FDP), οι Πράσινοι (Die Grünen) και το Κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) έχουν αποδυναμωθεί εξ αιτίας αυτού».

Πηγή: ΑΠΕ

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

mist erdo

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική…

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

8ce56d6d499047e58e6fa1054f091391

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

«Λάδι στη φωτιά» γύρω από το Κυπριακό έριξε το βράδυ της Δευτέρας (18/3) ο Τούρκος…