Newsroom

Newsroom

Που θα καταλήξουν τα 7,5 δισ. ευρώ της δόσης

Σε τόκους προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα (ΕΚΤ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και σε πληρωμή παλαιότερων ομολόγων θα καταλήξουν περίπου 5,7 από τα 7,5 δισ. ευρώ που πρόκειται να λάβει η Ελλάδα, ενώ οι ιδιώτες θα μοιραστούν περί τα 1,8 δισεκατομμύρια τα οποία θα δοθούν για ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου.

575a8e3c1dc524e80c8b486a

Αναλυτικότερα, τα 1,8 δισ. ευρώ θα μοιραστούν σε δύο δόσεις, με πηγές του υπουργείου Οικονομικών να ξεκαθαρίζουν ότι θα δοθεί προτεραιότητα στην απονομή συντάξεων που καθυστερούν, στην επιστροφή φόρων και στη συνέχεια στις οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων, των νοσοκομείων και του ΕΟΠΠΥ. Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο στο ΙΚΑ εκκρεμεί η απονομή περίπου 80.000 συντάξεων, ενώ σε εκκρεμότητα βρίσκονται και περίπου 29.000 εφάπαξ.

Σε ό,τι αφορά τους καθυστερούμενους φόρους, με βάση τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών καθυστέρηση άνω των 90 ημερών από τις Δ.Ο.Υ έχουν φόροι ύψους 1,1 δισ. ευρώ. Σε αυτούς θα πρέπει να προστεθούν αλλά 1,8 – 2 δισ. ευρώ από ΦΠΑ και ΕΦΚ προς εξαγωγικές επιχειρήσεις που καθυστερούν από τα τελωνεία. Σε ό,τι αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς προμηθευτές του Δημοσίου, μόνο για φάρμακα ξεπερνούν το 1,5 δισ. ευρώ.

Σε τόκους και χρέος τα 4/5 της δόσης

Αναφορικά με τους τόκους και τα χρέη του ελληνικού Δημοσίου προς τους πιστωτές, μόνο τον Ιούνιο θα χρειαστεί να καλυφθούν υποχρεώσεις χρέους 705 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 405 εκατομμύρια αφορούν τόκους και τα 300 παλαιότερα δάνεια του ΔΝΤ. Οι υποχρεώσεις της Ελλάδας αυξάνονται τον Ιούλιο στα 3,665 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 2,3 δισεκατομμύρια αφορούν λήξη ομολόγου που παρακρατά η ΕΚΤ, 900 εκατ. ευρώ αφορούν τόκους και ακόμη 457 εκατομμύρια χρέος προς το ΔΝΤ.

Σε τόκους, ΔΝΤ και λήξεις παλαιότερων ομολόγων, πρόκειται να καταλήξουν περί τα 1,4 δισ. ευρώ και τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Συγκεκριμένα, τον Αύγουστο το Δημόσιο έχει υποχρεώσεις χρέους ύψους 798 εκατ. ευρώ. Τα 500 εξ αυτώ θα δοθούν για τόκους, τα 186 για λήξεις ομολόγων και τα 112 θα καταλήξουν στα ταμεία του ΔΝΤ. Αντίστοιχα και τον Σεπτέμβριο οπότε το Δημόσιο θα πληρώσει 70 εκατομμύρια σε τόκους, 160 εκατομμύρια για λήξεις ομολόγων και 453 εκατομμύρια στο ΔΝΤ. Τον Οκτώβριο αντιθέτως το Δημόσιο έχει να αποπληρώσει μόνο 360 εκατ. ευρώ για τόκους.

Τι γίνεται με την εκταμίευση των 7,5 δισεκατομμυρίων

Η δόση των 7,5 δισ. ευρώ, δεν έχει πάντως εκταμιευθεί, ωστόσο πλέον είναι απίθανό να υπάρξει οποιοδήποτε εμπόδιο. Η δόση θα πιστωθεί στον ειδικό τραπεζικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος, αφού πρώτα εγκριθεί από τα Κοινοβούλια της Ολλανδίας, της Φινλανδίας, της Αυστρίας και της Σλοβακίας και περάσει από τυπική έγκριση τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Παρασκευής η Επιτροπή Προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής ψήφισε υπέρ της εκταμίευσης της δόσης, ενώ μοναδικό ερωτηματικό είναι πια το πόσο γρήγορα θα εγκρίνει την καταβολή της δόσης η Φινλανδία η οποία χρειάζεται με βάση το Σύνταγμά της, περίπου δέκα ημέρες μέχρι να εγκρίνει οικονομική βοήθεια σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Το ρεαλιστικότερο σενάριο πάντως, είναι ότι η δόση θα έρθει λίγο πριν ή λίγο μετά από το βρετανικό δημοψήφισμα στις 23 Ιουνίου.

Σύμφωνα με κοινοτικούς αξιωματούχους η οριστική απόφαση για την εκταμίευση των 7,5 δισ. ευρώ θα ληφθεί κατά πάσα πιθανότητα στις 16 Ιουνίου, ημέρα κατά την οποία συνεδριάζει το Eurogroup αλλά και ο ESM. Από τον Σεπτέμβριο εν τω μεταξύ αναμένεται και η εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ αν και οι ανάγκες του χρέους μέχρι και το τέλος του χρόνου δεν ξεπερνούν συνολικά το 1,5 δισεκατομμύριο. 

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

5860197

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

Τον αυτόχειρα εντόπισαν οι οικείοι του. Λίγες ώρες αργότερα, ένας 84χρονος, έκοψε το νήμα της…