ΠΟΥ: Παρελθόν ο Έμπολα στην Δυτική Αφρική μέχρι το τέλος του έτους

Ο θανατηφόρος ιός Έμπολα θα μπορούσε να είναι παρελθόν μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με τoν Παγκόσμιo Οργανισμό Υγείας.

Ο θανατηφόρος ιός Έμπολα θα μπορούσε να είναι παρελθόν μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με τoν Παγκόσμιo Οργανισμό Υγείας.

Στο τελευταίο δελτίο του Οργανισμού για την πορεία του ιού, αναφέρεται ότι υπάρχουν μόνο τρεις καταγεγραμμένες περιπτώσεις νοσούντων τον τελευταίο μήνα, εκ των οποίων η μία κατέληξε, όλες από την πρωτεύουσα Κόνακρι της Γουινέας, ενώ δεν έχουν εμφανιστεί κρούσματα στη Σιέρα Λεόνε για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα.

Στη Σιέρα Λεόνε οι γιατροί έδωσαν εν μέσω πανηγυρισμών εξιτήριο στην Αντάμα Σανχόν από τη νοσηλευτική μονάδα Μακένι,140 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας Φριτάνουν. Η 35χρονη είναι το τελευταίο περιστατικό του ιού Έμπολα που ανταποκρίθηκε καλά στη θεραπεία και έγινε καλά. Παρών στους πανηγυρισμούς στην ημέρα-ορόσημο και ο πρόεδρος της χώρας Έρνεστ Μπάι Κορόμα που δήλωσε πως η υπόθεση Έμπολα δεν έχει ακόμη τελειωσει.

Το πέρασμα του θανατηφόρου ιού από την Δυτική Αφρική κράτησε για διάστημα μεγαλύτερο των 18 μηνών, μόλυνε περισσότερους από 28.000 ανθρώπους, σκοτώντας πάνω από 11.000. Η Σιέρα Λεόνε είχε επιβεβαιώσει το πρώτο κρούσμα μόλυνσης από τον ιό τον Μάιο του 2014 και έκτοτε κατέγραψε το υψηότερο αριθμό κρουσμάτων στην περιοχή, αν και στη γειτονική Λιβερία υπήρξε μεγαλύτερος αριθμός θανάτων.

Πολλοί αναλυτές στάθηκαν κριτικά απέναντι στη στάση των αναπτυγμένων οικονομίων. Τα αίτια του ξεσπάσματος της επιδημίας χάθηκαν στη μετάφραση των αναφορών των διεθνών ΜΜΕ που απέφυγαν να συνδέσουν τις υγειονομικές συνθήκες με τις οικονομικές αδικίες που υφίσταται η αφρικανική ήπειρος. Από τα τέλη του 2014, οι αξιωματούχοι του ΠΟΥ υιοθετούσαν το σενάριο λήξης της επιδημίας στα τέλη του 2015. Οι γεωπολιτικές και οικονομικές εξελίξεις του τελευταίου εξαμήνου σε Ευρώπη και Ασία τράβηξαν τα φώτα της δημοσιότητας από το δράμα της Δυτικής Αφρικής με τον Έμπολα να αποτελεί είδηση πλέον μόνο υπό το hashtag #ZeroCases («μηδενικές περιπτώσεις») κάθε φορά που μια χώρα ανακοίνωνε το τέλος των κρουσμάτων. Όπως εμφανίστηκε από το πουθενά ο ιός, έτσι φαίνεται πως εξαφανίζεται.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, θα πρέπει να περάσουν 42 ημέρες, ώστε να θεωρηθεί και επισήμως ότι η Σιέρα Λεόνε έχει ξεπεράσει οριστικά τον κίνδυνο. Η Δρ. Τζόαν Λιου, από τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα, προειδοποιεί ότι η μάχη με τον ιό συνεχίζεται και πως δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός.

Εκπρόσωπος του Οργανισμού επανέλαβε ότι καταβάλλονται άοκνες προσπάθεις για την εξάλειψη της μετάδοσης του ιού Έμπολα ως το τέλος του χρόνου. «Μπορούμε να σταματήσουμε τη μετάδοση του ιού. Ειναι ωστόσο πιο δύσκολο να είμαστε σίγουροι ότι ο ιός Έμπολα δεν υπάρχει στον πληθυσμό καθώς παραμένει στο σώμα των ανθρώπων». Το ερώτημα παραμένει: πώς και πότε θα επουλωθούν οι βαθιές πληγές από το σώμα των αφρικανικών κοινωνιών;

Πηγή: Euronews, Reuters

Κρήτη: Νέα καταγγελία για ενδοοικογενειακή βία-Γρονθοκόπησε τη φίλη του κι εξαφανίστηκε

Κρήτη: Νέα καταγγελία για ενδοοικογενειακή βία-Γρονθοκόπησε τη φίλη του κι εξαφανίστηκε

Νέα καταγγελία για ενδοοικογενειακή βία έρχεται στο φως της δημοσιότητας με θύμα μια γυναίκα από…