"Πού να θυμάμαι τώρα πόσους σκότωσα";

«Δεν μπορώ να θυμηθώ πόσους ανθρώπους έχω σκοτώσει», κατάθεσε ούτε λίγο ούτε πολύ στο δικαστήριο ο 49χρονος Αντόνιο Ιοβίνε, ο…

«Δεν μπορώ να θυμηθώ πόσους ανθρώπους έχω σκοτώσει», κατάθεσε ούτε λίγο ούτε πολύ στο δικαστήριο ο 49χρονος Αντόνιο Ιοβίνε, ο οποίος θεωρείται ένα από τα «επιφανέστερα», αν όχι το «επιφανέστερο», στελέχη της Καμόρα, της ναπολιτάνικης μαφίας δηλαδή. Αξίζει να σημειωθεί πως η δίκη πραγματοποιείται μέσω τηλεδιάσκεψης καθώς ο Ιοβίνε, ο οποίος είναι διατεθειμένος να συνεργαστεί με τις αρχές, κρατείται σε μυστική τοποθεσία: «Άρχισα να συνεργάζομαι για να έχω μια καλύτερη ζωή, να αλλάξω τη ζωή μου».

Συνελήφθη το 2010 ενώ καταζητείτο επί 16 ολόκληρα χρόνια.

Όταν αποφάσισε να μιλήσει μεταφέρθηκε από τη φυλακή υψηλής ασφαλείας όπου κρατείτο και την οποία φέρεται ότι δεν μπορούσε να υποφέρει επειδή πάσχει από κλειστοφοβία.

Ο Ιοβίνε, επίσης, θυμήθηκε την τελετή της μύησής του στην Καμόρα, το 1985. «Τρύπησαν το δάχτυλό μου και έριξαν λίγες σταγόνες αίμα σε ένα εικόνισμα. Έδωσα όρκο πίστης τον οποίο δεν μπορώ να θυμηθώ ακριβώς, αλλά στον οποίο ορκίστηκα να μην προδώσω την οικογένεια». Ο «νίνο» (το «παιδί»), όπως ονομαζόταν στο χώρο της μαφίας εξαιτίας της νεανικής του εμφάνισης, ανέβηκε στην ιεραρχία της Καμόρα και έγινε υπεύθυνος οικονομικών. Ο Ιοβίνε διαχειριζόταν κυρίως τα χρήματα που επενδύονταν σε νόμιμες επιχειρήσεις και τα οποία προέρχονται από τις εγκληματικές δραστηριότητες της οργάνωσης.

Επί θητείας του η Καμόρα επέκτεινε την εμβέλειά της σε ολόκληρη την Ιταλία και την Ευρώπη, αγοράζοντας εστιατόρια, ξενοδοχεία και διεισδύοντας σε συμβόλαια για δημόσια έργα, ενώ είχε επίσης την επικερδέστατη διαχείριση των τοξικών απορριμμάτων στην Καμπανία, την περιοχή γύρω από τη Νάπολι.

Οι αρχές ευελπιστούν πως ο 49χρονος μαφιόζος θα αποκαλύψει τις υψηλού επιπέδου πολιτικές και επιχειρηματικές διασυνδέσεις που επέτρεψαν στην Καμόρα να ευημερεί επί δεκαετίες. Στο δικαστήριο ο Ιοβίνε επιβεβαίωσε ότι ήταν σε τακτική επαφή με επιχειρηματίες και δημάρχους από την ευρύτερη περιοχή της Νάπολι. Δήλωσε ακόμα πως μέχρι το 2010 είχε στη διάθεσή του 100.000 ευρώ το μήνα για τις προσωπικές ανάγκες του και για να πληρώνει τους ανθρώπους του, καθώς και τις οικογένειες των φυλακισμένων μελών της Καμόρα.

Τρόμος πάνω από την Κύπρο: Ημίγυμνη γυναίκα επιχείρησε να μπει στο πιλοτήριο φωνάζοντας «Allahu Akbar»

Τρόμος πάνω από την Κύπρο: Ημίγυμνη γυναίκα επιχείρησε να μπει στο πιλοτήριο φωνάζοντας «Allahu Akbar»

Μια γυναίκα, η οποία έμεινε με τα εσώρουχά της μέσα σε πτήση από Λάρνακα προς…

Αγωνία στο αέρα: Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους της Air France στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Αγωνία στο αέρα: Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους της Air France στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Συναγερμός σήμανε όταν πυκνοί καπνοί γέμισαν το χώρο του πιλοτηρίου για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία.