Newsroom

Newsroom

ΠΟΥ για Ουκρανία: Μεγάλη ανθρωπιστική καταστροφή

Η μεγαλύτερη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη από τα μέσα του 1940

1000 18

«Μεγάλη ανθρωπιστική καταστροφή» χαρακτήρισε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ο περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη, Δρ Χανς Κλούγκε. 

Διευκρίνισε στο BBC World ότι ο ΠΟΥ έχει επί του παρόντος τρεις προτεραιότητες: 

-Να αποστείλει ιατρικές προμήθειες στις πληγείσες περιοχές στην Ουκρανία. Πάνω από όλα οξυγόνο, αλλά και κιτ τραυματισμών και είδη βασικής υγειονομικής περίθαλψης, όπως φάρμακα για διαβήτη και καρδιακές παθήσεις, καθώς οι προμήθειες εξαντλούνται. 
-Να ενισχυθούν τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης σε χώρες που γειτνιάζουν με την Ουκρανία, όπου ο αριθμός των προσφύγων συνεχίζει να αυξάνεται και
-Να ανοίξει ένα κέντρο λειτουργίας του ΠΟΥ στην Ουκρανία 

Μιλώντας νωρίτερα σε συνέντευξη Τύπου, είπε ότι 13 ημέρες μετά την εισβολή «βλέπουμε ένα σύστημα υγείας υπό σοβαρή πίεση και πέρα από τα σύνορά του την ταχύτερα αναπτυσσόμενη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη εδώ και περισσότερα από 75 χρόνια». 

Ανακοίνωσε δε ότι υπήρξαν 16 επιβεβαιωμένες επιθέσεις σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων ζημιών σε εγκαταστάσεις και νοσοκομεία και οδήγησαν σε εννέα θανάτους και 16 τραυματισμούς. «Ο ΠΟΥ καταδικάζει σθεναρά αυτές τις επιθέσεις στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης» σημείωσε ο κ. Κλούγκε.