ΠΟΥ: Δεν απαιτείται αναμνηστική δόση εμβολίου για υγιή παιδιά και εφήβους

Δεν υπάρχουν επί του παρόντος στοιχεία ότι τα υγιή παιδιά και οι έφηβοι χρειάζονται αναμνηστικές δόσεις του εμβολίου για την Covid-19, ανέφερε σήμερα, Τρίτη, η επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Σούμια Σουαμινάθαν.

AP coronavirus vaccine kids children 102021 1

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο ΠΟΥ στη Γενεύη η Σουαμινάθαν επισήμανε ότι μολονότι φαίνεται πως η ανοσία από τα εμβόλια με την πάροδο του χρόνου ελαττώνεται, ιδίως απέναντι στην παραλλαγή Όμικρον, χρειάζονται περισσότερες έρευνες ώστε να εξακριβωθεί ποιος χρειάζεται τις ενισχυτικές δόσεις.

«Δεν υπάρχει καμία απόδειξη αυτή τη στιγμή ότι τα υγιή παιδιά ή οι έφηβοι χρειάζονται αναμνηστικές δόσεις. Κανένα στοιχείο απολύτως» υπογράμμισε.

Το Ισραήλ άρχισε να χορηγεί αναμνηστικές δόσεις σε παιδιά ηλικίας από 12 ετών και άνω, ενώ ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) νωρίτερα αυτόν τον μήνα ενέκρινε τη χορήγηση τρίτης δόσης του εμβολίου των Pfizer-BioNTech για τους εφήβους ηλικίας 12-15 ετών.

Την περασμένη εβδομάδα η Γερμανία συνέστησε επίσης να χορηγηθεί τρίτη δόση στους εφήβους 12-17 ετών. Την ίδια απόφαση έχει λάβει και η Ουγγαρία.

Η Σούμια Σουαμινάθαν επισήμανε ότι οι κορυφαίοι εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ θα συνεδριάσουν εντός της εβδομάδας για να εξετάσουν το συγκεκριμένο ερώτημα της χορήγησης ενισχυτικών δόσεων στον πληθυσμό.

«Ο στόχος είναι να προστατευθούν οι πιο ευάλωτοι, να προστατευθούν αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο με σοβαρή ασθένεια και θάνατο. Αυτοί είναι οι ηλικιωμένοι, οι ανοσοκατεσταλμένοι με υποκείμενα νοσήματα, αλλά και οι εργαζόμενοι στον υγειονομικό τομέα» επισήμανε.

Από πλευράς του, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) είχε εκφράσει την περασμένη εβδομάδα αμφιβολίες για την ανάγκη χορήγησης τέταρτης αναμνηστικής δόσης στον γενικό πληθυσμό.

«Οι επαναλαμβανόμενοι εμβολιασμοί σε σύντομα χρονικά διαστήματα δεν θα μπορούσε να είναι μια βιώσιμη μακροπρόθεσμη στρατηγική» είχε αναφέρει ο επικεφαλής για τη στρατηγική εμβολίων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, Μάρκο Καβαλέρι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Δεν υπάρχουν ακόμα αρκετά δεδομένα που να υποστηρίζουν την τέταρτη δόση και θα θέλαμε να τα δούμε πριν κάνουμε οποιαδήποτε σύσταση» ανέφερε ο Μ. Καβαλέρι.

Ο ίδιος είπε ότι υπάρχει μια ανησυχία σχετικά με τη στρατηγική για επαναλαμβανόμενο εμβολιασμό σε σύντομο χρονικό διάστημα.

«Πρέπει να εξετάσουμε ποια θα είναι η καλύτερη στρατηγική για εμβολιασμό με την πάροδο του χρόνου, καθιστώντας σαφές ότι δεν μπορούμε να χορηγούμε συνεχώς αναμνηστικές δόσεις κάθε 3-4 μήνες» επισήμανε.

Όσον αφορά τα ευάλωτα και ανοσοκατεσταλμένα άτομα, ο Μ. Καβαλέρι είπε ότι πράγματι αναμένεται η χορήγηση μιας δεύτερης ενισχυτικής δόσης.

 

O γνωστός ράπερ Εθισμός «σπάει κόκκαλα» με το νέο του τραγούδι – Η αναφορά στον Κώστα Βαξεβάνη και στις υποκλοπές

433140002 767928198614916 439479898267640574 n

O γνωστός ράπερ Εθισμός «σπάει κόκκαλα» με το νέο του τραγούδι – Η αναφορά στον Κώστα Βαξεβάνη και στις υποκλοπές

Ο Εθισμός μέσα από τους στίχους του θίγει συχνά υποθέσεις που απασχολούν έντονα την ελληνική…