Πού βρίσκεται η Ρωσία σε αυτές τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές;

Λίγες ώρες πριν τα τελικά αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης στις ΗΠΑ, αυξάνουν τα δημοσιεύματα που θέλουν την Ρωσία να βρίσκεται πίσω από το συνομωσιολογικό φιλο-Τραμπικό μόρφωμα QΑnon. 

AP 20308244314710

-Τί είναι το QAnon:

Το QAnon είναι μια θεωρία συνωμοσίας που υποστηρίζει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ διεξάγει έναν κρυφό πόλεμο ενάντια σε ελίτ σατανιστικές παιδόφιλες ομαδώσεις που κινούνται στον πολιτικό, επιχειρηματικό και μιντιακό κόσμο.  

Οι οπαδοί του QAnon εκτιμούν ότι αυτός ο αγώνας θα οδηγήσει στην αναγνώριση ότι εξέχουσες προσωπικότητες όπως η πρώην υποψήφια πρόεδρος Χίλαρυ Κλίντον θα συλληφθούν και καταδικαστούν. 

Ενώ αυτός είναι ο βασικός πυρήνας αυτής της θεωρίας, υπάρχουν και άλλες εκδοχές και παραλλαγές που πολλές φορές είναι αντιφατικές μεταξύ τους, και που συχνά παραποιούν ιστορικά γεγονότα ή αντλούν από τη νουμερολογία στοιχεία για να καταλήξουν σε πολύ “τραβηγμένα” συμπεράσματα. 

-Ρώσικοι λογαριασμοί προωθούν το QΑnon

Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιεύματα από διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι λογαριασμοί σε πλατφόρμες κοινωνικών δικτύων που βοήθησαν στην ανάπτυξη και την εξάπλωση της QAnon συνομωσιολογίας συνδέονται με τη ρωσική κυβέρνηση. 

Ερευνητές των social media καθώς και υψηλόβαθμα πρώην στελέχη στο Twitter είχαν αναστείλει τη λειτουργία 4,000 λογαριασμών το 2019 και 2019 για εξάπλωση παραπληροφόρησης συνδεόμενη με τη ρωσική κυβέρνηση, αλλά δεν διέγραψαν και διατήρησαν το περιεχομένο για ερευνητικούς λόγους. Τα αρχεία απέδειξαν ότι ρώσικοι λογαριασμοί είχαν βοήθησει στην εξάπλωση του QAnon ήδη από το τέλος του 2017. 

-Η ανάμειξη της Ρωσίας και το 2016

Εάν τα παραπάνω στοιχεία ευσταθούν, τότε επαληθεύουν τη συνέχεια της ρωσικής ανάμειξης στην πολιτική ζωή των ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι στις προεδρικές εκλογές του 2016, Ρώσοι χάκερς υπέκλεψαν υλικό από τους υπολογιστές των Δημοκρατικών και την ίδια ώρα δημιούργησαν χιλιάδες ψεύτικους λογαριασμούς στα social media προκειμένου να προωθήσουν την καμπάνια του Τραμπ και να σαμποτάρουν την υποψηφιότητα της Χίλαρυ Κλίντον. Παρόλο που είναι πάγια γραμμή των Δημοκρατικών να ενοχοποιούν τη Ρωσία, τον Ιούλιο του 2016 ξεκίνησε ακροαματική διαδικασία με τη συμμετοχή του FBI για τη διαλεύκανση της ρωσικής ανάμειξης στην ανάδειξη του προέδρου Τραμπ. 

-Η παραπομπή του Τραμπ 

Η παραπομπή του Τραμπ, το λεγόμενο impeachment, και το τότε ενδεχόμενο καθαίρεσής του απασχόλησε την πολιτική ζωή των ΗΠΑ το μεγαλύτερο διάστημα του 2019. Με επικεφαλής τον ειδικό εισαγγελέα Ρόμπερτ Μύλλερ και την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσυ Πελόζι τέθηκαν στο μικροσκόπιο οι συναλλαγές του Τραμπ με τον Ουκρανό ομόλογό του Ζελένσκι (με σκοπό να χτυπηθεί ο υποψήφιος τότε για το χρίσμα των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν), οι υπόνοιες για φοροδιαφυγές του Τραμπ, κάτι που επιβεβαιώθηκε το 2020 εν μέσω πανδημίας και οι ενδείξεις για τη ρωσική ανάμειξη στην εκλογή του Τραμπ του 2016. 

Το Φεβρουάριο του 2020, λίγες βδομάδες πριν την έξαρση της πανδημίας σε Ευρώπη και ΗΠΑ, ο Τραμπ αθωώθηκε από την Αμερικανική Γερουσία.  Ενώ για πολλούς αναλυτές, η παραπομοπή του Τραμπ και η τελική του αθώωση ενδυνάμωσε τη θέση του, ήταν πολιτικά ωφέλιμη για την εικόνα του και παγίωσε το κλίμα πόλωσης μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών. 

-Γεωστρατηγικές συμμαχίες και Μιντιακός Θόρυβος

Τα παρεδώσε του πλανητάρχη με τη ρωσική κυβέρνηση, με ρώσους χάκερς και με ουκρανικές εταιρείες φυσικού αερίου, είναι η μία πλευρά του νομίσματος. Διαιωνίζοντας ένα παρωχημένο πια, μετα-ψυχροπολεμικό κλίμα, οι ΗΠΑ και ο εκάστοτε πρόεδρος αυτού του ογκόλιθου οφείλει να προβεί σε ένα προσεκτικά σχεδιασμένο συσχετισμό συμμαχιών. Την εποχή του 2020, που η Κίνα προβάλλει σαν τη νέα απειλητική υπερδύναμη ενώ η Ρωσία μοιάζει με σιβηρική αρκούδα σε χειμερία νάρκη, κάθε Αμερικανός πρόεδρος αντιλαμβάνεται ότι δε μπορεί να είναι αντιμέτωπος με δύο μεγάλες απειλές (Ρωσία και Κίνα) και αποπειράται να προσεγγίσει τη ρωσική πλευρά. 

Την ίδια ώρα στην άλλη πλευρά του νομίσματος βρίσκεται ο μιντιακός θόρυβος και τα θολωμένα νερά, οι συγχυσμένες συνειδήσεις και τα fake news που τόσο εύκολα και απλόχερα προωθούνται από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Για να επιστρέψουμε στο QAnon, η υπάρξη ή μη ρωσικώn bots πίσω από τον καταιγισμό φιλο-Τραμπικών μηνυμάτων, ή ακόμα έστω και περιεχομένου που προβοκάρει και σκοπό έχει την πόλωση (π.χ. αντι-εμβολιαστες, η Γη είναι επίπεδη, Blue lives matter) μαρτυρά ένα και μόνο πράγμα: Είμαστε τόσο μακριά στη συνεννόηση μεταξύ μας και πολύ κοντά στο σημείο που το Facebook, η Google και οι κολοσσοί της Silicon Valley μπορούν να ανεβοκατεβάσουν κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο.  

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…