Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, ανέφερε με διπλωματικό τρόπο την αποδοχή της εκεχειρίας με την Ουκρανία, υπό την προϋπόθεση ότι θα βασίζεται σε δεδομένα που προκύπτουν από την πραγματικότητα στο πεδίο, ενώ εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για το σχέδιο 30 ημερών που συμφωνήθηκε μεταξύ των ΗΠΑ και της Ουκρανίας στην Τζέντα.
Ο Πούτιν επισήμανε ότι υπάρχουν πολλά ζητήματα που απαιτούν διευκρινίσεις, αναφέροντας ότι η Ρωσία υποστηρίζει τις αμερικανικές προτάσεις για τον τερματισμό των συγκρούσεων, αλλά τονίζοντας ότι οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός θα πρέπει να οδηγήσει σε μόνιμη ειρήνη και να αντιμετωπίσει τις βασικές αιτίες της σύγκρουσης. Τα σχόλια του έγιναν σε συνέντευξη Τύπου στο Κρεμλίνο, μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο.
Ο Ρώσος ηγέτης υπογράμμισε επίσης διάφορα κρίσιμα ζητήματα, όπως η επιτήρηση της εκεχειρίας κατά μήκος των 2.000 χλμ. του μετώπου και η ερώτηση ποιος θα επέμβει σε περίπτωση παραβίασης της συμφωνίας.
Ξεκινώντας τη δήλωσή του, ευχαρίστησε τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για την προσοχή που έδωσε στην προσπάθεια επίτευξης μιας διευθέτησης για την Ουκρανία.
Η Ρωσία, από τη μέση του 2024, προχωρά με επιτυχία στην προέλαση των δυνάμεών της, καταλαμβάνοντας σχεδόν το ένα πέμπτο του εδάφους της Ουκρανίας, τρία χρόνια μετά την αποστολή μεγάλου αριθμού στρατιωτών στην περιοχή.
Ο Πούτιν, κατά την επίσκεψή του στο διοικητήριο της Κουρσκ, ανέφερε ότι η κατάσταση είναι υπό πλήρη έλεγχο από τη Ρωσία. Υποστήριξε ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να ωφεληθεί από μια εκεχειρία 30 ημερών, αν και αυτό δεν θα ήταν προς όφελος της Ρωσίας, αφού οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να προχωρούν με επιτυχία σε όλο το μέτωπο. Εξέφρασε την ανάγκη για συζητήσεις σχετικά με τις «ταχέως μεταβαλλόμενες» συνθήκες του μετώπου και τα επόμενα βήματα της σύγκρουσης.
Ο Πούτιν επανέλαβε επίσης τις ερωτήσεις του σχετικά με την εκεχειρία: Ποιος θα αποφασίσει για την παραβίαση της και ποιος θα αναλάβει την ευθύνη σε περίπτωση που η συμφωνία παραβιαστεί; Εξέφρασε την υποστήριξή του στην ιδέα της εκεχειρίας, αλλά επισήμανε ότι υπάρχουν θέματα που χρειάζονται περαιτέρω διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ.
Σχετικά με την Ευρώπη, ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι η συνεργασία ΗΠΑ-Ρωσίας θα μπορούσε να προσφέρει στην Ευρώπη φθηνότερη ενέργεια. Ευχαρίστησε επίσης τους Ρώσους στρατιώτες για τη συνεισφορά τους στο πεδίο της μάχης και επανέλαβε την πρόθεση της Ρωσίας να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της Λευκορωσίας.
Διαβάστε επίσης:
Παπανικολάου: Γιατί ο Μητσοτάκης δεν δικαιούται να σκύβει στο κεφάλι στους νεκρούς των Τεμπών
Περίεργες δηλώσεις από Τσακαλώτο για Καρυστιανού: «Πρέπει να απαντήσει στα μεγάλα προβλήματα»
Δείτε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο koutipandoras.gr



