Newsroom

Newsroom

ΠΟΥ: Θέμα χρόνου η επόμενη πανδημία-«Καμπανάκι» για τη νόσο Χ

Σε ανάρτηση του ο Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους ανέφερε ότι, ο κόσμος παραμένει απροετοίμαστος για την επόμενη Ασθένεια και πανδημία

AP22347155443685

Σοβαρή προειδοποίηση από τον διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το ενδεχόμενο μιας νέας πανδημίας. Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που διεξήχθη αυτή την εβδομάδα στο Νταβός της Ελβετίας, ο ΠΟΥ ζήτησε από τους παγκόσμιους ηγέτες να εξετάσουν την πιθανότητα ενός τέτοιου σεναρίου.

Ήδη από το 2015, οι οργανώσεις-μέλη του ΠΟΥ έχουν τονίσει την έλλειψη επιδημικής ετοιμότητας και δρομολόγησαν ένα σχέδιο με την ονομασία «Σχέδιο δράσης για την πρόληψη των επιδημιών», το οποίο περιλάμβανε μια λίστα με παθογόνους μικροοργανισμούς που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πανδημία. Έπειτα από μια συνεδρίαση τον Φεβρουάριο του 2018, η επιτροπή πρόσθεσε τη νόσο Χ.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας η λίστα με τις ασθένειες προτεραιότητας εξετάστηκε και πάλι εξονυχιστικά. Το 2022 εκατοντάδες επιστήμονες συναντήθηκαν για να εξετάσουν 25 γνωστές οικογένειες μικροβίων και να συζητήσουν για τις απειλές που θα μπορούσε να θέσει ένα μελλοντικό ξέσπασμα πανδημίας.

 

Ο Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους δήλωσε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στο X:

«Η ιστορία μας διδάσκει ότι η επόμενη πανδημία είναι θέμα του πότε, όχι του αν. Και όπως έχουν τα πράγματα, ο κόσμος παραμένει απροετοίμαστος για την επόμενη πανδημία.

Οι κυβερνήσεις έθεσαν στον εαυτό τους προθεσμία για την ολοκλήρωση της συμφωνίας Pandemic Accord μέχρι την Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας τον Μάιο του τρέχοντος έτους. Αυτό απέχει τώρα μόλις 15 εβδομάδες.»

Στη σημερινή παρέμβασή του ανέφερε μεταξύ άλλων:

 

«Η COVID-19 ήταν μια ασθένεια Χ – ένα νέο παθογόνο που προκαλεί μια νέα ασθένεια.

Αλλά θα υπάρξει και άλλη ασθένεια Χ, ή ασθένεια Υ ή ασθένεια Ζ. Και όπως έχουν τα πράγματα, ο κόσμος παραμένει απροετοίμαστος για την επόμενη Ασθένεια Χ και την επόμενη πανδημία. Αν χτυπούσε αύριο, θα αντιμετωπίζαμε πολλά από τα ίδια προβλήματα που αντιμετωπίσαμε με το COVID-19»

Ωστόσο, υπάρχουν επί του παρόντος δύο σημαντικά εμπόδια για την τήρηση αυτής της προθεσμίας.

Το πρώτο είναι μια ομάδα θεμάτων για τα οποία οι χώρες δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε συναίνεση. Σημειώνουν πρόοδο, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν τομείς διαφορών που χρειάζονται περαιτέρω διαπραγματεύσεις μεταξύ των χωρών. Κανένα από αυτά δεν είναι ανυπέρβλητο. Εάν οι χώρες ακούσουν η μία τις ανησυχίες της άλλης, είμαι βέβαιος ότι μπορούν να βρουν κοινό έδαφος και κοινή προσέγγιση.

Το δεύτερο σημαντικό εμπόδιο είναι η λιτανεία των ψεμάτων και των θεωριών συνωμοσίας σχετικά με τη συμφωνία:

-Ότι πρόκειται για κατάληψη εξουσίας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας,

-Ότι θα εκχωρήσει κυριαρχία στον ΠΟΥ,

-Ότι θα δώσει στον ΠΟΥ την εξουσία να επιβάλλει αποκλεισμούς ή εντολές εμβολίων στις χώρες,

-Ότι πρόκειται για “επίθεση στην ελευθερία”,

-Ότι ο ΠΟΥ δεν θα επιτρέπει στους ανθρώπους να ταξιδεύουν,

Και ότι ο ΠΟΥ θέλει να ελέγχει τις ζωές των ανθρώπων.

Αυτά είναι μερικά από τα ψέματα που διαδίδονται. Αν δεν ήταν τόσο επικίνδυνα, αυτά τα ψέματα θα ήταν αστεία».