ΠΟΘΑ:Να προστατευθεί το δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου, και οι θεατές από την παρουσία της Αστυνομίας

Ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει την αστυνομική επιχείρηση στους κινηματογράφους Αελλώ και Village, την προσαγωγή επτά ανηλίκων και την απαγγελία κατηγοριών στους γονείς τους που «μας γυρίζουν πολλά χρόνια πίσω» εξέδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος.

NewsRoom 21/10/2019 | 19:54

Η ΠΟΘΑ εκφράζει το φόβο της ότι «η επιχείρηση αυτή συνδέεται με τις αντιδράσεις από συντηρητικούς κύκλους, που θεωρούν ότι η ταινία προτρέπει τους νέους να προβούν σε πράξεις βίας και αποτελεί απειλή για το σύστημα» και ελπίζει το περιστατικό «να μην είναι μια επέκταση και στις κινηματογραφικές αίθουσες του δόγματος ‘’ΝΟΜΟΣ ΚΑΙ ΤΑΞΗ’’».

Η Ομοσπονδία σημειώνει πως «δεν μπορεί να εφαρμόζεται με τις δυνάμεις καταστολής η διαβάθμιση της καταλληλόλητας ενός οπτικοακουστικού θεάματος» και προσθέτει ότι «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπάρχουν παρεμβάσεις με διακοπή της προβολής, προσαγωγές, διασυρμό  ανηλίκων και  των γονέων στα Αστυνομικά Τμήματα».

Καλεί το υπουργείο Πολιτισμού και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη «να προστατεύσει το δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου και της έκφρασης και τους θεατές από την παρουσία της Αστυνομίας».

Καλεί το υπουργείο Πολιτισμού «να αναλάβει την ευθύνη για την εφαρμογή αλλά και την επικαιροποίηση του νομικού πλαισίου ώστε να διαμορφωθεί ένα σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας των αιθουσών».

Τέλος η Ομοσπονδία σημειώνει πως έχει ζητήσει «αλλεπάλληλες φορές την έναρξη διαλόγου για το καθεστώς λειτουργίας και αδειοδότησης των αιθουσών δημοσίων Θεαμάτων».