ΠΟΘΑ: «Απεργούμε για να μην είναι η τελευταία μας απεργία»

«Οι αλλαγές που φέρνει η κυβέρνηση, οδηγούν σε ένα μεγάλο «ηλεκτρονικό φακέλωμα» των εργαζομένων», τονίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος στην ανακοίνωσή της για τις κινητοποιήσεις της Πρωτομαγιάς.  

texbu

Η ανακοίνωση από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος

«Μέσα στην βαθιά έρημο του lockdown και ενώ πλέον θρηνούμε χιλιάδες θύματα, η κυβέρνηση συνεχίζει να νομοθετεί απρόσκοπτα και να υποθηκεύει το μέλλον μας, γυρνώντας μας κυριολεκτικά έναν αιώνα πίσω. Ο Υπουργός Εργασίας, καθημερινά παρουσιάζει ωραιοποιημένα το νέο εργασιακό νομοσχέδιο – βόμβα στα κεκτημένα των εργαζομένων.

Ας το μεταφράσουμε για να δούμε πώς μας επηρεάζει με απλά λόγια:

«Θα πρέπει να κάτσω κι άλλο στη δουλειά, έχω και πάλι υπερωρία. (Άλλωστε που να πάω αφού δεν έχω πια ζωή;)

O αριθμός των νόμιμων υπερωριών αυξάνεται, άρα οι εργοδότες μπορούν με πιο ανταποδοτικό για αυτούς τρόπο να μας κρατούν στη δουλειά περισσότερο, χωρίς πια να υπάρχει η προσαυξημένη αμοιβή της υπερωρίας. Δηλαδή οι υπερωρίες θα είναι πλέον πιο συμφέρουσες για τους εργοδότες, παρά για τους εργαζόμενους.

«Νομοθετείται επίσημα το 10ωρο»:

Ναι, κάθε επιχείρηση θα μπορεί πλέον να απασχολεί το προσωπικό της 10 ώρες την ημέρα νόμιμα, χωρίς καμία έξτρα αμοιβή αλλά με την ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ, σε διάστημα 6 μηνών. Δηλαδή να αντισταθμίζονται οι παραπάνω ώρες με ρεπό ή μείωση ωρών. Το κεκτημένο με αίμα 8ωρο θα γίνει μία ιστορική αναφορά.

«Και μιας και δεν έχω πια ζωή πώς να περάσω την Κυριακή μου άραγε…»:

Προσθήκη κι άλλων επιχειρήσεων και εργασιών στη λίστα που επιτρέπει την Κυριακάτικη εργασία. Ιστορία θα είναι πλέον και η ματωμένη Κυριακή…

«Όλα αυτά θα γίνονται με την συμφωνία εργοδοτών-εργαζομένων»:

Με την ανεργία να καλπάζει είναι τουλάχιστον ανόητο να πιστεύουμε ότι ο εργαζόμενος θα μπορέσει να αρνηθεί αυτό που απαιτεί ο εργοδότης. Η ουσιαστική κατάργηση του ΣΕΠΕ και οι αλλαγές στη λειτουργία των σωματείων, καθώς και η θεσμοθέτηση των ατομικών συμβάσεων, διασφαλίζουν ότι ο εργαζόμενος θα είναι απροστάτευτος στις απαιτήσεις του εργοδότη.

«Το κράτος και οι εργοδότες μπαίνουν μέσα στα σωματεία μας!»:

Οι αλλαγές που φέρνει η κυβέρνηση, οδηγούν σε ένα μεγάλο ”ηλεκτρονικό φακέλωμα” των εργαζομένων. Η εγγραφή στο μητρώο, ως προϋπόθεση άσκησης του συνδικαλιστικού δικαιώματος, φακελώνει τους εργαζόμενους και προσπαθεί να  χειραγωγήσει τα σωματεία, με διάφορες μεθόδους όπως η στέρηση της δυνατότητας υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης και κήρυξης απεργίας με τον αποκλεισμό των πιο δραστήριων σωματείων.

«Απεργία πια μόνο με likes»:

Η ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ και όχι δυνατότητα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας καταστρατηγεί την ασφάλεια των συνελεύσεων και τη μυστικότητα της ψήφου, αφού δεν μπορεί κανείς να ξέρει ποιος παρακολουθεί τις ηλεκτρονικές διαδικασίες. Όποιος δεν έχει την τεχνολογική δυνατότητα ή γνώση να συμμετέχει, αποκλείεται από τις σωματειακές διαδικασίες.

«Απεργία από τα σπίτια μας ή… στα δικαστήρια»:

Ποινικοποιείται η περιφρούρηση της απεργίας. Οι εργοδοτικοί εκβιασμοί και οι απεργοσπαστικοί μηχανισμοί πλέον ισχυροποιούνται, ενώ το γνωστό προσωπικό ασφαλείας αυξάνεται και σε δημόσιο και σε ιδιωτικό τομέα. Το δικαίωμα στην απεργία θα αποτελέσει παρελθόν.

«Έλεγχο για το αν σε πληρώνει ο εργοδότης σου…θα κάνει ο εργοδότης σου»:

Όλος ο ελεγκτικός μηχανισμός πλέον περνάει στον ΟΜΕΔ του οποίου πλειοψηφία είναι φυσικά οι εργοδότες. Τέλος οι καταγγελίες σε ΕΦΚΑ και Επιθεώρηση Εργασίας.

Είμαστε ένας από τους βαρύτερα πληττόμενους κλάδους από την πανδημία. Ξέρουμε ότι τα μέτρα που έχουν παρθεί για μας είναι ελάχιστα, οι αποζημιώσεις ακόμα δεν μας καλύπτουν όλους. Ζούμε εδώ και μήνες μια δυστοπία, όπου οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε δουλειές και δεν μπορούμε να απεργήσουμε. Κι όμως, είμαστε στο δρόμο.

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ, όχι μόνο για μας. Στεκόμαστε στο πλευρό των εργαζομένων όλων των κλάδων. Συνεχίζουμε και στηρίζουμε τις εργατικές κινητοποιήσεις και παράλληλα οργανώνουμε εναλλακτικούς τρόπους συλλογικής ζύμωσης και δράσης. Δεν μπορεί να αξιοποιείται η Πανδημία για να καταστρέφονται βασικά δικαιώματα.

Ζητάμε:

 • Άμεσα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας .
 • Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας.
 • Απόσυρση του νέου εργασιακού νομοσχεδίου.
 • Καμία επιδείνωση των όρων εργασίας.
 • Άνοιγμα του πολιτισμού ταυτόχρονα με Τουρισμό και Εστίαση.
 • Άμεση ανακοίνωση ημερομηνίας επανέναρξης, ώστε να γίνει ο απαραίτητος, τουλάχιστον δίμηνος, προγραμματισμός.
 • Δημιουργία υγειονομικού πρωτοκόλλου για τους χώρους Πολιτισμού, όπως επίσης και για τις καλλιτεχνικές σχολές (δραματικές, σχολές χορού, ωδεία).
 • Διατήρηση της στήριξης στον κλάδο ΓΙΑ ΟΣΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ διαρκούν οι επιπτώσεις της κρίσης και εφαρμόζονται υγειονομικά πρωτόκολλα μειωμένης χωρητικότητας.
 • Ανακοίνωση στήριξης για Μάρτιο και Απρίλιο όλων των εργαζομένων που λαμβάνουν επιδόματα ειδικού σκοπού μέσω του Μητρώου και αυτόματη ανανέωση για κάθε μήνα μέχρι την πλήρη ομαλοποίηση της εργασίας μας.
 • Διασφάλιση των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων.
 • Αναστολή πληρωμών σε τράπεζες, ΔΕΚΟ, εφορία, επιδότηση ενοικίου.

Καμία παράσταση, καμία πρόβα, κανένα γύρισμα, κανένα διαδικτυακό μάθημα!

Στις 6 του Μάη  απεργούμε για την υγεία και τη ζωή μας.

24ωρη Γενική Απεργία για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς,

την Πέμπτη 6 Μαΐου και στο Συλλαλητήριο των Συνδικάτων μαζί με το Εργατικό Κέντρο

και την ΑΔΕΔΥ στις 11 π.μ. στην Πλατεία Κλαυθμώνος»

Καρυστιανού: To μήνυμα για τις Πανελλαδικές και το μάθημα της Φυσικής – «Όνειρα σε μπάζωμα»

6252393

Καρυστιανού: To μήνυμα για τις Πανελλαδικές και το μάθημα της Φυσικής – «Όνειρα σε μπάζωμα»

«Ξεκάθαρο το όφελος για το πρώτο ιδιωτικό πανεπιστήμιο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα», σχολίασε χαρακτηριστικά η…

Viral βίντεο στις ΗΠΑ: Πελάτης πέταξε καφέ σε εργαζόμενη επειδή του φάνηκε ακριβός και εκείνη του έσπασε το παρμπρίζ με σφυρί

448109901 1508481396757456 954515724883342579 n

Viral βίντεο στις ΗΠΑ: Πελάτης πέταξε καφέ σε εργαζόμενη επειδή του φάνηκε ακριβός και εκείνη του έσπασε το παρμπρίζ με σφυρί

Η 23χρονη υποστηρίζει ότι αντέδρασε με τον τρόπο αυτό «επειδή ένιωσα να κινδυνεύω» καθώς, όπως…

Η στιγμή που ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου ανακοινώνει ότι θα παίξει για τον σύλλογο συγγενών θυμάτων των Τεμπών (video)

Θανάσης Παπακωνσταντίνου

Η στιγμή που ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου ανακοινώνει ότι θα παίξει για τον σύλλογο συγγενών θυμάτων των Τεμπών (video)

Ο γνωστός τραγουδοποιός, αμέσως μετά το τραγούδι «Η κοιλάδα των Τεμπών» ανακοίνωσε ότι η ανακοινωμένη…

Κουτσελίνη για Λύτρα: «Εσείς αμφισβητείτε ότι πλήττεται μια καριέρα;» – Χαμός στον αέρα του STAR (video)

Κουτσελίνη

Κουτσελίνη για Λύτρα: «Εσείς αμφισβητείτε ότι πλήττεται μια καριέρα;» – Χαμός στον αέρα του STAR (video)

Η Ζήνα Κουτσελίνη είχε έναν πολύ έντονο διάλογο με τον συνεργάτη της, Δημήτρη Μαρέδη σχετικά…