ΓΜ

Γιάννης Μυλόπουλος

Πότε θα γίνουν οι επόμενες εκλογές;

Δεν είναι τυχαίο ότι στον φιλοκυβερνητικό τύπο υπάρχουν καθημερινά διαρροές για εκλογικό σχεδιασμό με ορίζοντα τις αρχές του φθινοπώρου

kalpi ekloges

Ο πρωθυπουργός σε κάθε ευκαιρία διατυμπανίζει ότι θα εξαντλήσει την τετραετία. Και δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι αν ήταν στο χέρι του όχι μια, αλλά πολλές τετραετίες θα εξαντλούσε, προκειμένου η κυβέρνησή του να συνεχίσει να λεηλατεί τον δημόσιο πλούτο και να υπηρετεί τα συμφέροντα της οικονομικής ολιγαρχίας σε βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών.

Από την άλλη μεριά, δεν είναι τυχαίο ότι στον φιλοκυβερνητικό τύπο υπάρχουν καθημερινά διαρροές για εκλογικό σχεδιασμό με ορίζοντα τις αρχές του φθινοπώρου. Μέχρι και συγκεκριμένες ημερομηνίες δημοσιοποιήθηκαν που επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των διαρροών.

Το ζήτημα όμως με τις εκλογές δεν είναι έτσι όπως παρουσιάζεται επικοινωνιακά από την κυβέρνηση. Το ζήτημα δηλαδή δεν είναι το πότε ο κ. Μητσοτάκης θα αποφασίσει να τις προκηρύξει. Το πραγματικό ζήτημα είναι μέχρι πότε ο πρωθυπουργός θα αντέξει να εκτελεί ανεμπόδιστα το νεοφιλελεύθερο σχέδιο της εξυπηρέτησης συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων σε βάρος της κοινωνίας.

Μέχρι πότε, για παράδειγμα, θα αντέξει η κυβέρνηση να μην αντιμετωπίζει την αισχροκέρδεια των επιχειρήσεων παραγωγής και παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, την οποία η ίδια επέτρεψε και τώρα καλύπτει; Μέχρι πότε θα αντέξει να μην αντιδρά υπέρ των πολιτών σε μια ενεργειακή κρίση που μπορεί να έχει διεθνή χαρακτήρα, αλλά που η απουσία μέτρων συγκράτησης των τιμών καταδίκασε την Ελλάδα να γίνει η ακριβότερη χώρα της Ευρώπης;

Και μέχρι πότε οι πολίτες θα αντέξουμε τις τεράστιες αυξήσεις του ρεύματος, που στη χώρα μας φτάνουν στο 80%, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη, μετά από τις εκεί κυβερνητικές παρεμβάσεις, δεν υπερβαίνουν κατά μέσον όρο το 20% – 30%;

Πως θα βγάλουμε τον χειμώνα όταν όλοι εμείς, η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, που είμαστε αναγκασμένοι να ζούμε «εξαρτημένοι από τον μισθό μας», όπως το έθεσε ο κ. Μητσοτάκης, θα κληθούμε να πληρώνουμε λογαριασμούς ρεύματος και βενζίνης που θα υπερβαίνουν τις χαμηλές απολαβές μας;

Πως θα βγάλουμε τον χειμώνα όταν ο πληθωρισμός, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, έσπασε το ψυχολογικό όριο του 10%, χωρίς καμία κρατική παρέμβαση που να προστατεύει τις ήδη χαμηλές αποδοχές μας από το να χάσουν την όποια μικρή αξία τους;

Και πως θα βγάλει η κυβέρνηση έναν χειμώνα με την Ελλάδα και πάλι, μετά από χρόνια, σε δημοσιονομική επιτήρηση; Αφού γίνεται γνωστό από ευρωπαϊκές πηγές ότι οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές της, με τις σπάταλες υπέρ συμφερόντων επιλογές, κατάφεραν σε 3 μόλις χρόνια να εκτοξεύσουν το δημόσιο χρέος ξανά σε ύψη της εποχής πριν από τα μνημόνια.

Το ερώτημα λοιπόν σήμερα δεν είναι πότε θα αποφασίσει ο κ. Μητσοτάκης να προκηρύξει εκλογές, αλλά μέχρι πότε θα αντέξουμε εμείς να ζούμε με αυτή την κυβέρνηση. Και συνεπώς, μέχρι πότε θα αντέξει η κυβέρνηση, κάτω από το βάρος της λαϊκής δυσαρέσκειας, να μην προκηρύσσει εκλογές.

Πρώτα από όλα αν ο πρωθυπουργός ήταν βέβαιος ότι σήμερα έχει τη δημοσκοπική πλειοψηφία, όπως οι δημοσκοπήσεις που κυκλοφορούν παρουσιάζουν και με δεδομένο ότι ο προσεχής χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος έως αβίωτος, θα προκήρυσσε εκλογές αύριο το πρωί. Εξασφαλίζοντας έτσι εύκολα και άκοπα άλλη μια ολόκληρη τετραετία.

Για να μην το κάνει, σημαίνει ότι οι έρευνες που έχει στη διάθεσή του το Μέγαρο Μαξίμου διαφέρουν σημαντικά από τις θριαμβικές υπέρ της ΝΔ δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται στα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ.

Κι ύστερα, με δεδομένο ότι οι κοινωνικές αντιδράσεις τον χειμώνα θα επιδεινώσουν το ήδη δυσμενές για την κυβέρνηση κλίμα, η τελευταία σχετικά ευνοϊκή για την κυβέρνηση χρονική στιγμή για να προκηρυχθούν οι εκλογές, είναι οι αρχές του φθινοπώρου. Όταν η τουριστική κίνηση του καλοκαιριού θα έχει γίνει αισθητή στην οικονομία και όταν οι λογαριασμοί του χειμωνιάτικου ρεύματος δεν θα έχουν ακόμη παραληφθεί από τους καταναλωτές.

Βέβαια υπάρχει και η ενδιαφέρουσα άποψη σύμφωνα με την οποία «όταν οι άνθρωποι κάνουν σχέδια, οι Θεοί χαμογελούν».
Τι θα συμβεί, για παράδειγμα, αν το καλοκαίρι εκτός από τουρισμό, φέρει και καταστροφικές πυρκαγιές; Τι θα συμβεί δηλαδή αν για μια ακόμη φορά το… επιτελικό κράτος καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος, αποκαλύπτοντας τη γύμνια της κυβέρνησης και διαψεύδοντας τις προεκλογικές της υποσχέσεις περί αποτελεσματικού κράτους; Οι κλιματικές συνθήκες, έτσι κι αλλιώς, είναι ευνοϊκές για θερινές αναφλέξεις. Την ίδια όμως στιγμή, δεν είναι καθόλου βέβαιο αν η κυβέρνηση, μετά την αγορά πανάκριβων οπλικών συστημάτων, άφησε δημοσιονομικό περιθώριο και για ενίσχυση της πυροσβεστικής ικανότητας της χώρας…

Ο κ. Μητσοτάκης δεν βρίσκεται σε τόσο άνετη θέση όσο επιδιώκει να μας κάνει να πιστέψουμε ότι βρίσκεται. Για την ακρίβεια ζει έναν εφιάλτη. Έχει εμπρός του τον γκρεμό της λαϊκής δυσαρέσκειας για τις συνέπειες που προκαλούν οι πολιτικές του και πίσω του το ρέμα των κυβερνητικών αποτυχιών σε ό,τι μέχρι τώρα διαχειρίστηκε. Από τις πυρκαγιές και τη χειμερινή χιονόπτωση, μέχρι την πανδημία και την ενεργειακή κρίση.

Και γνωρίζει καλά ότι το ταμείο γίνεται στις εκλογές. Ήδη, οι 152.000 πολίτες που εγγράφηκαν σε μια μέρα κομματικά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ψήφισαν τον Αλέξη Τσίπρα για πρόεδρο, έστειλαν έναν λογαριασμό που αποτελεί μια πρόγευση αυτού που θα ακολουθήσει στις εθνικές εκλογές.

Όλα τα άλλα, από τα χειροκροτήματα των Αμερικανών μέχρι τα πληρωμένα δημοσιεύματα για τους δήθεν άθλους του πρωθυπουργού, είναι επικοινωνιακές πομφόλυγες και φληναφήματα με διάρκεια πυροτεχνήματος. Η κυβέρνηση λοιπόν βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση. Καθώς η μόνη βεβαιότητα που έχει να διαχειριστεί είναι η ήττα της στις εκλογές, οποτεδήποτε και αν αυτές γίνουν.

Με την έννοια αυτή, μια λογική θα ήταν να τις καθυστερήσει όσο μπορεί περισσότερο, με σκοπό να… ολοκληρώσει το έργο της λεηλασίας του δημόσιου πλούτου και της αφαίμαξης των πολιτών.

Η… ευφυής αυτή ιδέα όμως έχει δυο μειονεκτήματα.

Το ένα είναι ο ελληνικός λαός που τον χειμώνα θα ξεσηκωθεί και θα περιμένει την κυβέρνηση στη γωνία. Και το άλλο είναι η αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η οποία μετά την ανασύνταξη και την ενίσχυση με 152.000 νέα κομματικά μέλη και μετά τη διεύρυνση και τη διείσδυσή της σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα, με τη νέα πολιτική της έκφραση, όπως αυτή αντανακλάται στη σύνθεση της νέας Κεντρικής Επιτροπής, θα είναι εδώ για να θυμίζει καθημερινά στους πολίτες τι χάνουν όσο καθυστερούν οι εκλογές.

Η εξίσωση δεν βγαίνει. Γι’ αυτό και η ευφυέστερη, ίσως, κίνηση από πλευράς κυβέρνησης Μητσοτάκη θα ήταν να κάνει την ηρωική έξοδο όσο γίνεται νωρίτερα και με όσο το δυνατόν λιγότερη ζημιά για το κύρος και την υστεροφημία της ΝΔ. Η Τουρκική επιθετικότητα τους δίνει, άλλωστε, πολλές αφορμές για προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Το ερώτημα που τίθεται, βέβαια, είναι αν εκείνοι που παίρνουν τις αποφάσεις στην κυβέρνηση είναι αρκούντως ευφυείς, ώστε να αντιληφθούν την αξία της συγκυρίας και να αξιοποιήσουν τη μεγάλη ευκαιρία. Ο χρόνος θα δείξει…

Πηγή: TVXS

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Καλλιάνος: Η συγκινητική ανάρτηση για τον πατέρα του – «Έκανα ότι μπορούσα, δεν τα κατάφερα. Σου ζητώ συγγνώμη»

4950603

Καλλιάνος: Η συγκινητική ανάρτηση για τον πατέρα του – «Έκανα ότι μπορούσα, δεν τα κατάφερα. Σου ζητώ συγγνώμη»

«Εύχομαι τα παιδιά τους να μην τους δουν ποτέ όπως σε είδα εγώ. Ο Θεός…

Συγκλονίζει η σύζυγος του Καλλιάνου: «Δεν είναι καλά ψυχολογικά, έχουν στερέψει τα δάκρυα» (Video)

kallianos copy 4

Συγκλονίζει η σύζυγος του Καλλιάνου: «Δεν είναι καλά ψυχολογικά, έχουν στερέψει τα δάκρυα» (Video)

«Είναι στο αυτοκίνητο, κάνει βόλτες, δε μπορεί να ηρεμήσει, δεν τον χωράει ο τόπος. Δεν…

Πλακιάς για Φλέσσα: «Εγώ τα παιδιά μου φοιτήτριες τα έστειλα – Δεν φταίω και δεν σκότωσα κανέναν»

InCollage 20240425 140114310

Πλακιάς για Φλέσσα: «Εγώ τα παιδιά μου φοιτήτριες τα έστειλα – Δεν φταίω και δεν σκότωσα κανέναν»

«Θα ήθελα να μην αναφέρετε πάλι το όνομα ΤΕΜΠΗ ,δεν γνωρίζετε μην μιλάτε», τόνισε ο…

Δίκη Ιάσονα: «Φτου σου, ψεύτη» – Χαμός στην αίθουσα μετά την κατάθεση του συνοδηγού αστυνομικού

604e6647825e631a983d9b22 1

Δίκη Ιάσονα: «Φτου σου, ψεύτη» – Χαμός στην αίθουσα μετά την κατάθεση του συνοδηγού αστυνομικού

Ούτε λίγο ούτε πολύ κατέθεσε πως δεν έφταιγε το όχημα για το τροχαίο που στέρησε…