Newsroom

Newsroom

Πότε και με ποιούς όρους ανοίγει ξανά το Χρηματιστήριο

Του Βασίλη Γεώργα

Του Βασίλη Γεώργα

Αρνητική ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, η απάντηση της ΕΚΤ στην κοινή εισήγηση της Τράπεζας της Ελλάδας και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να ανοίξει το Χρηματιστήριο της Αθήνας χωρίς περιορισμούς για τους Έλληνες επενδυτές.

Έτσι οι  ελληνικές αρχές είναι υποχρεωμένες να προχωρήσουν στην εφαρμογή του αρχικού σχεδίου, δηλαδή να απαγορεύσουν εντελώς την χρησιμοποίηση υφιστάμενων καταθετικών λογαριασμών από τους Έλληνες επενδυτές, και να επιτρέψουν αγορές μετοχών με τον διαχωρισμό του “παλαιού” από το “νέο” χρήμα.

Πρακτικά δηλαδή, ενώ οι κίνηση κεφαλαίων για τους ξένους επενδυτές θα είναι απολύτως ελεύθερη (αγορές μετοχών, “εξαγωγή” κεφαλαίων  κλπ), οι Έλληνες επενδυτές θα μπορούν να πραγματοποιήσουν αγορές μόνο αν καταθέσουν νέα χρήματα ή να χρησιμοποιήσουν τα υφιστάμενα πιστωτικά υπόλοιπα των κωδικών τους, ή το προϊόν από πώληση μετοχών.

Στο πλαίσιο αυτό οι τράπεζες θα πρέπει να ανοίξουν νέους λογαριασμούς σε όσους θα κάνουν αγορές και πωλήσεις μετοχών στο χρηματιστήριο, προκειμένου να είναι δυνατός ο “διαχωρισμός” των νέων κεφαλαίων τα οποία θα εισρέουν στο σύστημα από Έλληνες επενδυτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες σε επικοινωνία που είχε ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας με την ΕΚΤ το απόγευμα της Κυριακής, το ελληνικό αίτημα απορρίφθηκε υπό το φόβο της εκροής κεφαλαίων από τις ελληνικές τράπεζες προς το Χρηματιστήριο. Κατά τις ίδιες πληροφορίες η απαγόρευση θα είναι προσωρινή και θα ισχύσει για λίγες ημέρες (ίσως μια εβδομάδα) από την ημέρα που θα ανοίξει το Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Ο χρόνος επανέναρξης των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας δεν έχει ακόμη αποφασιστεί καθώς πλέον όλα θα εξαρτηθούν όχι μόνο από την υπογραφή της υπουργικής απόφασης από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσκαλώτο, αλλά κυρίως από την ετοιμότητα των τραπεζών να προχωρήσουν σε άνοιγμα νέων λογαριασμών για τους Έλληνες επενδυτές, μια διαδικασία που είναι εκ των πραγμάτων χρονοβόρα.

Στο πλαίσιο αυτό το άνοιγμα της αγοράς για αύριο Δευτέρα έχει ήδη αποκλειστεί και θα γίνει προσπάθεια οι συναλλαγές να ξεκινήσουν “το συντομότερο δυνατό μέσα στην εβδομάδα”.

Πηγή: capital.gr