Πότε η… βαρεμάρα κάνει καλό;

Αν περιμένετε την έμπνευση και δεν έρχεται, η βαρεμάρα θα σας σώσει. Αυτό είναι το συμπέρασμα έρευνας που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην εφημερίδα Academy of Management Discoveries και η οποία αποκάλυψε πως η βαρεμάρα μπορεί να πυροδοτήσει την παραγωγικότητα και τη δημιουργικότητα στον άνθρωπο.

βαρεμάρα

Στο πλαίσιο της έρευνας, άτομα που έκαναν κάτι βαρετό -συγκεκριμένα χώριζαν ανά χρώμα ένα μπολ με φασόλια, ένα ένα- αργότερα σημείωσαν καλύτερη απόδοση σε άλλα, δημιουργικά έργα, σε σχέση με άτομα που προηγούμενα είχαν καταπιαστεί με μια ενδιαφέρουσα δραστηριότητα.

Τα άτομα που είχαν βαρεθεί είχαν σημαντικά υψηλότερη απόδοση μετέπειτα, τόσο σε όρους ποιότητας των ιδεών τους, όσο και όρους ποσότητας.

Τα ευρήματα αυτά, πάντως, δεν εξέπληξαν την Sandi Mann, ανώτατη λέκτορα Ψυχολογίας στο βρετανικό Πανεπιστήμιο του Κεντρικού Λάνκασαϊρ. Πρόκειται για τη συγγραφέα του βιβλίου «The Upside of Downtime: Why Boredom Is Good», αλλά και υπέρμαχο του να αποδεχτούμε το συναίσθημα της βαρεμάρας.

Να πως η βαρεμάρα μπορεί να είναι καλή για το μυαλό, τη φαντασία και την παραγωγικότητά μας, αλλά και πώς να την… αξιοποιήσουμε σωστά.

Η βαρεμάρα πυροδοτεί δημιουργικότητα

Στη βάση της, η βαρεμάρα είναι «αναζήτηση μιας νευρικής διέγερσης» που μας λείπει, τονίζει η Mann. «Αν δεν μπορούμε να το βρούμε αυτό, το μυαλό μας θα το δημιουργήσει (…) Δεν υπάρχει κανένας άλλος τρόπος να έχεις αυτή τη διέγερση, επομένως πρέπει να ανατρέξεις στο μυαλό σου», πρόσθεσε, εξηγώντας πως η δημιουργικότητα και η επίλυση προβλημάτων έρχεται όταν το μυαλό ταξιδεύει και ονειροπολεί.

Η βαρεμάρα κάνει καλό στην ψυχική υγεία

Η ονειροπόληση μπορεί να λειτουργήσει ως ένα «διάλειμμα» από την καθημερινή ζωή, επισημαίνει η συγγραφέας. Αλλά, ταυτόχρονα, ωφέλιμη είναι και απομάκρυνση από τις οθόνες, από την εργασία και άλλες στρεσογόνες καταστάσεις, για αρκετή ώρα ώστε να βαρεθείς.

Πώς… να βαρεθείτε σωστά

Η Mann προειδοποιεί: μη μπερδεύετε τη βαρεμάρα με τη χαλάρωση. Μια σκόπιμα ήρεμη δραστηριότητα, όπως η γιόγκα ή ο διαλογισμός, δεν έχει καμία σχέση με αυτό που αναζητούμε εδώ.

Για να νιώσουμε βαρεμάρα, προτείνει, καλό είναι να διαλέξουμε μια δραστηριότητα που απαιτεί ελάχιστη ή καθόλου συγκέντρωση -όπως να περπατήσουμε μια γνωστή μας διαδρομή ή απλά να κάτσουμε με τα μάτια κλειστά- και να αφήσουμε το μυαλό μας να περιπλανηθεί, χωρίς μουσική ή κάτι άλλο που να το καθοδηγεί.

Κάτι τελευταίο αλλά πολύ σημαντικό, επισημαίνει η Mann, καλό είναι να κλείσουμε τα κινητά μας και άλλες συσκευές, καθώς τα τηλέφωνά μας παραδόξως δεν μας αφήνουν να βαρεθούμε!

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…