Πόσο σας μισώ απαίσια εργατάκια

Περίπου δυόμιση αιώνες μετά τη γαλλική επανάσταση, 132 χρόνια μετά την Πρωτομαγιά του Σικάγο και 51 χρόνια μετά το Μάη του 68, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μοιάζει αποφασισμένος να σπάσει τα εργασιακά ταμπού και να αποκαταστήσει τη φήμη της τόσο παρεξηγημένης ιστορικής περιόδου του μεσαίωνα.

odostrotiras

Ανατριχίλα. Αυτή είναι η μόνη λέξη που μπορεί να περιγράψει, το βίντεο που είδε προχθές το φως της δημοσιότητας και στο οποίο επιχειρηματίας στην Κω ζητάει από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προχωρήσει άμεσα στην καθιέρωση 7ήμερης εργασίας και να σταματήσουν οι έλεγχοι και τα πρόστιμα της Επιθεώρησης Εργασίας στις επιχειρήσεις που παραβιάζουν την εργασιακή νομοθεσία. Η τοποθέτηση, αργότερα στο ίδιο βίντεο, του Κ. Μητσοτάκη, μοιάζει ακόμα πιο απειλητική, αποδεικνύοντας πως οι αναφορές του σε αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος, μόνο τυχαίες δεν ήταν όλο το προηγούμενο διάστημα.

Επιχειρηματίας: «Για να τελειώνουμε, 7ήμερο εργασίας. Όχι αυτός ο εκβιασμός που γίνεται με τους ελέγχους εδώ πέρα (σ.σ. επιθεώρηση εργασίας). Και όχι 6ήμερο, 7ήμερο. Άπαιτούμε να γίνει πιο εύκολο, πιο ευέλικτο το θέμα των 7 ημερών (εργασίας)».

Μητσοτάκης: «Δεν πρέπει εμείς να μπλέξουμε στα χωράφια των εργαζόμενων και των επιχειρηματιών που έχουν επιλέξει τι είναι καλό για τους ίδιους. Μιλάμε για την ανάγκη να σαρώσουμε στην κυριολεξία ως οδοστρωτήρες, τα εμπόδια τα οποία σήμερα κρατούνε δέσμια την ελληνική επιχειρηματικότητα»

Το βίντεο από τη συγκεκριμένη συνάντηση είναι πλήρως κατατοπιστικό και δεν αφήνει κανένα περιθώριο για παρερμηνείες.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, έχει, εδώ και καιρό, ανάψει το πράσινο φώς σε επιχειρηματίες και συμφέροντα, που ξερογλείφονται πάνω απ’ το “φιλέτο” του κοινωνικού κράτους και οραματίζονται μια κοινωνία με σύγχρονους σκλάβους.

Όταν πέρυσι στη ΔΕΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλεγε «δεν πιστεύω σε μια κοινωνία χωρίς ανισότητες, κάτι τέτοιο είναι ενάντια στην ανθρώπινη φύση», δεν ήταν κάποια λάθος διατύπωση.

Όταν αναφερόταν, με χειρουργική ακρίβεια, στην άποψη πως «το κλασσικό δυτικό 8ωρο είναι ξεπερασμένο. Θα πρέπει να αφήνουμε εργοδότες και εργαζόμενους να συμφωνούν μεταξύ τους χωρίς την παρέμβαση του κράτους», δεν του ξέφυγε εν τη ρύμη του λόγου

Όταν ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης -της γνωστής οικογενείας- την βραδιά των ευρωεκλογών, δήλωνε σε τηλεοπτική εκπομπή πως «το δίλημμα των εθνικών εκλογών θα είναι: ή είσαι με την κοινωνική πολιτική ή με την ανάπτυξη»,

Όταν η Όλγα Κεφαλογιάννη -της γνωστής οικογενείας- δήλωνε πριν λίγες μέρες πως «Επιδοματικές λογικές έχουν μόνο χώρες της Λατινικής Αμερικής», δεν είναι ότι δε γνωρίζει για την κοινωνική πολιτική της Σουηδίας, της Δανίας και πολλών άλλων ακόμα προηγμένων χωρών.

Το ίδιο και όταν ο Άδωνις Γεωργιάδης, μόλις προχθες, δήλωνε πως η μείωση του αφορολογήτου όπως το ψήφισε η κυβέρνηση δεν θα ισχύσει με πρωθυπουργό Μητσοτάκη γιατί «δεν πάμε να κάνουμε πόλεμο με τους θεσμούς και τους ξένους». Είναι ο ίδιος που δήλωνε πριν τρία χρόνια πως «με κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη πρώτα θα κάνουμε όλες τις μεταρρυθμίσεις που μας έχει ζητήσει η Τρόικα από την πρώτη μέρα του Μνημονίου και μετά θα κάνουμε και άλλες τόσες που δεν μας έχουν ζητήσει»

Κανένα από τα δεκάδες ακόμα παραδείγματα παρόμοιων δηλώσεων, στελεχών της ΝΔ, δε είναι τυχαία. Όλα έχουν μια πολύ συγκεκριμένη στρατηγική στόχευση. Να πυροδοτήσουν δηλώσεις όπως αυτή του επιχειρηματία στην Κω που ζήτησε άμεσα 7ημερη εργασία. Να προπαγανδίσουν την ιδιωτικοποίηση όλων των δημοσίων αγαθών και υπηρεσιών. Να πείσουν πως οι πιο διεφθαρμένοι πολιτικοί και επιχειρηματίες, για κάποιον ανεξήγητο λόγο, θα λειτουργήσουν για το κοινό όφελος.

Απέναντι στην απανθρωπιά του νεοφιλελευθερισμού δε θα πρέπει κανείς να θεωρεί τα προφανή ως αναφαίρετα.

ΥΓ. Το παρακάτω βίντεο είναι χθεσινό, έχει διάρκεια 52 δευτερόλεπτα και περιγράφει έναν από τους βασικούς λόγους που χρεοκοπήσαμε σαν χώρα.

Ένας Μητσοτάκης (δεν έχει σημασία ποιος) απαντά σε έναν επιχειρηματία (δεν έχει σημασία ποιον) που παραπονιέται ότι ο Τσίπρας (προσωπικά) του έστειλε 8 φορές το ΣΔΟΕ: 
«Εγώ να ξέρεις δεν στέλνω. Και το Κράτος δεν πρέπει να στέλνει, αλλά πρέπει να δείχνει μια μεγάλη κατανόηση απέναντι στους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται με πολύ αυξημένο κόστος».

YΓ2. Όλα τα παραπάνω, η υστερία δηλαδή της ΝΔ και ορισμένων εργοδοτών για την κατάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων, είναι το μεγαλύτερο παράσημο για τη δουλειά και τα αποτελέσματα που έφερε ο Νάσος Ηλιόπουλος ως επικεφαλής της Επιθεώρησης Εργασίας. Μιας υπηρεσίας που είχαν απαξιώσει με στρατηγική οι σκληρά μνημονιακές κυβερνήσεις που προηγήθηκαν. Δυστυχώς, φτάσαμε στο σημείο, στις ερχόμενες εθνικές εκλογές, να ψηφίζουμε και για το δικαίωμα στην εργασιακή αξιοπρέπεια.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…