Πόσο «κουλ» είναι να υποφέρεις από ζητήματα ψυχικής υγείας;

Αντιδράσεις για το εξώφυλλο της Vogue Πορτογαλίας για τη στερεοτυπική απεικόνιση γυναικών με ψυχικές διαταραχές

trela

Το Vogue, η εβδομαδιαία αμερικάνικη εφημερίδα που ξεκίνησε  στα τέλη του 19ου αιώνα και εξελίχθηκε στο πιο παγκοσμίως γνωστό περιοδικό μόδας έγειρε αντιδράσεις τις προηγούμενες μέρες λόγω του καλοκαιρινού του εξώφυλλου.

Το εξώφυλλο του τεύχους για τον Ιούλιο/Αύγουστο του 2020 με τίτλο «The Madness Issue» παρουσίαζε μια γυναίκα σε μια μπανίερα σε ένα νοσοκομείο και μια νοσοκόμα να της ρίχνει νερό πάνω στο κεφάλι της. Η Vogue Πορτογαλίας είπε ότι η εικόνα είχε σκοπό να «ανοίξει μια συζήτηση».

Αλλά μετά απέσυρε το εξώφυλλο υποστηρίζοντας ότι τώρα συνειδητοποεί ότι «το ζήτημα της ψυχικής υγείας απαιτεί περισσότερη κατανόηση και μια πιο προσεκτική προσέγγιση».  «Η Vogue Πορτογαλίας λυπάται βαθιά για όποια προσβολή ή αναστάτωση προκάλεσε εξαιτίας αυτής της φωτογράφισης», δήλωσε η εταιρεία σε ανάρτησή της στο Instagram. 

Η συγκεκριμένη φωτογραφία προκάλεσε πολλές αντιδράσεις, αλλά αρχικά η εταιρεία αρνήθηκε να υποχωρήσει επιμένοντας με δήλωσή της στο twitter ότι εικόνα αυτού του εξώφυλλου αναδεικνύει «το ιστορικό πλαίσιο της ψυχικής υγείας και είναι σχεδιασμένη να αντανακλά την πραγματική ζωή και τις αυθεντικές ιστορίες».

Το τεύχος περιλαμβάνει συνεντεύξεις και άρθρα από ψυχιάτρους, κοινωνιολόγους, ψυχολόγους και άλλους ειδικούς. Το μόντελο που πρωταγωνιστεί στη φωτογραφία, η Σλοβάκα Σιμόνα Κιρχέροβα ανέφερε ότι ήταν μια κορυφαία στιγμή της καριέρας της γιατί οι γυναίκες που στέκονταν δίπλα της σε κάθε πλευρά ήταν μέλη της οικογένειάς της. «Κατάφερα να κάνω εξώφυλλο στη Vogue με τη μαμά μου και τη γιαγιά μου» έγραψε στο λογαριασμό της στο Instagram.

Η κλινική ψυχολόγος με έδρα το Λονδίνο, Κατερίνα Αλεξανδράκη, σχολίασε στο BBC ότι θεωρεί το εξώφυλλο να είναι αήθες και απερίσκεπτο. Για αυτούς που έχουν εμπειρία από το ψυχιατρικό σύστημα,το να βλεπουν ένα εξώφυλλο περιοδικού μόδας να παρουσιάζει μια γυναίκα σε τόση ευάλωτη κατάσταση μπορεί να τους υπενθυμίσει πολύ δύσκολες περιόδους στη ζωή τους. 

Η εικόνα ενισχύει το στερεότυπο μιας γυναίκας ευάλωτης και αβοήθητης την ώρα ενός νευρικού κλονισμού ή μιας ολικής κατάρρευσης. «Δε μας δείχνει την προσπάθεια που κάνουν για να ξεπεράσουν τα προβλήματά τους, τους αγώνες, τις δυνάμεις και τις αντιστάσεις τους για να ξεπεράσουν όλη αυτή τη δυσκολία», πρόσθεσε. 

Το μοντέλο Σάρα Σαμπάγιο από την Πορτογαλία, που και η ίδια έχει υποφέρει στο παρελθόν από ζητήματα ψυχικής υγείας και κρίσεις πανικού σχολίασε ότι η φωτογραφία είναι πολυ κακόγουστη και παρωχημένη, παρουσιάζοντας ένα παλιό νοσοκομείο που συνήθιζαν να βασανίζουν τους ασθενείς.

Τέλος, πρόσθεσε ότι το εξώφυλλο βγήκε σε μια πολύ ιδιαίτερη και ευαίσθητη συγκυρία λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και των βαριών συνεπειών σε απομονωμένους ανθρώπους ή σε ψυχικά ασθενείς.  Άλλα σχόλια στο διαδίκτυο καταδίκασαν το περιοδικό ότι ωραιοποιεί «μια απεικόνιση της ψυχικής υγείας που επιστρέφει πίσω σε αρχαϊκές, τραυματικές θεραπείες».

Μετάφραση/ Ελέυθερη απόδοση από το BBC

Κέιτ Μίντλεντον: Ξανά αντικείμενο συζήτησης μετά από νέα φωτογραφία – «Έχει σωσία, δεν είναι αυτή»

AP22007351527410

Κέιτ Μίντλεντον: Ξανά αντικείμενο συζήτησης μετά από νέα φωτογραφία – «Έχει σωσία, δεν είναι αυτή»

Λίγο καιρό μετά τον χαμό που προκάλεσε μια επεξεργασμένη φωτογραφία της, η Κέιτ Μίντλεντον βρίσκεται…

Θρήνος για τον 33χρονο Μανώλη που έχασε τη ζωή του από φωτοβολίδα – Είχε τραυματιστεί και παλιότερα (video)

φωτοβολίδα Μανώλης

Θρήνος για τον 33χρονο Μανώλη που έχασε τη ζωή του από φωτοβολίδα – Είχε τραυματιστεί και παλιότερα (video)

Τα νέα στοιχεία για την τραγωδία στην με τον 33χρονο Μανώλη που έχασε τη ζωή…

Ακρίτα για Καρυστιανού: «Σηκώνει στις πλάτες της τον λυγμό και τον θυμό ενός ολοκλήρου λαού»

Ακρίτα Καρυστιανού 1536x814 1

Ακρίτα για Καρυστιανού: «Σηκώνει στις πλάτες της τον λυγμό και τον θυμό ενός ολοκλήρου λαού»

Η Έλενα Ακρίτα με ανάρτησή της στήριξε για ακόμα μια φορά την Μαρία Καρυστιανού και…

«Θετικές» συζητήσεις για ανακωχή στη Γάζα, που έχει μετατραπεί σε «υπαίθριο νεκροταφείο»

γαζα γυναικα

«Θετικές» συζητήσεις για ανακωχή στη Γάζα, που έχει μετατραπεί σε «υπαίθριο νεκροταφείο»

Εντεινόμενες ανησυχίες πως θα ενσκήψει λιμός που «χρησιμοποιείται ως πολεμικό όπλο»