Newsroom

Newsroom

Πόσο επίκαιροι μπορούν να γίνουν οι μύθοι του Αισώπου;

Της Ήρας Ραΐση

12 mythoi

Της Ήρας Ραΐση

Όταν το κλασικό συναντά το μοντέρνο ο συνδυασμός είναι εντυπωσιακός!

Σε μια εποχή που τα πάντα στη χώρα μας επαναπροσδιορίζονται και το κοινό αναζητά νέα πλαίσια ύπαρξης, σε μια  πρώτη αναζήτηση  ισορροπίας συναντάμε την προσέγγιση των κλασικών αξιών που χαρίζει η πολιτιστική μας κληρονομιά. Όταν ο αέρας φυσάει δυνατά , το δέντρο κρατιέται από τις γερές  του ρίζες, θα μπορούσε να πει κανείς. Ωστόσο, αυτό δεν αρκεί, διότι αφού όλα αλλάζουν με ταχύτατους ρυθμούς, η  μέθοδος της αφομοίωσης των νέων δεδομένων είναι προτιμότερο να είναι ένας συνδυασμός μοντέρνου και κλασσικού ώστε να βρεθεί το διαχρονικό, η σταθερά, το σημείο εκκίνησης για οποιαδήποτε περαιτέρω πορεία.

Οι μύθοι του Αισώπου είναι μια κληρονομιά που αν μη τι άλλο μας κάνει υπερήφανους σαν λαό και τα διδάγματά τους είναι αδιαμφισβήτητα διαχρονικά. Η σοφία που περικλείουν είναι αειθαλής και πολύτιμη όσο οι παροιμίες του λαού μας, μεταδίδεται δε το ίδιο εύκολα τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες.

Η ιδέα της διασκευής των μύθων του Αισώπου με ταυτόχρονη μοντέρνα εικονογράφηση σε στυλ ποπ άρτ και με την φιλοσοφία της καρικατούρας ξεκίνησε από την ανάγκη εύρεσης σταθερών αξιών ακριβώς την εποχή που εκείνες κινδυνεύουν. Επιπλέον προστέθηκε η επιθυμία της μετάδοσης και υπενθύμισης  αυτών των αξιών προκειμένου το κοινό να αναμοχλεύσει μνήμες, να αναλογιστεί, να  κρίνει , να αφυπνιστεί, να χαμογελάσει και να προβληματιστεί ταυτόχρονα.

Ο τρόπος που επιλέχτηκε ως επικοινωνία με τους αναγνώστες ήταν  η καταγραφή διασκεδαστικών ιστοριών εμπνευσμένων από την καθημερινότητα . Τα ζώα των μύθων του Αισώπου είναι οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας. Τα εικαστικά παρουσιάζονται με χαρούμενα χρώματα σαν καρικατούρες προς τέρψη και με χιουμοριστική διάθεση. Η περιπέτεια αρχίζει…

Ποιός  δεν θα αναγνωρίσει έναν λαγό, μια χελώνα, έναν τζίτζικα κι έναν μέρμηγκα ή έστω μια αλεπού δίπλα του;

Ποιος δεν θα αναλογιστεί για τα παθήματα του πελαργού και του κόρακα;

Υποκλινόμενη στο μεγαλείο του έργου του Αισώπου, ξεκίνησα μια συγγραφική προσπάθεια προσπαθώντας να μιλήσω εκ μέρους άλλων ανθρώπων, αφού αφουγκράστηκα τις ανάγκες τους, για θέματα που μας προάγουν σαν άτομα και σαν πολίτες.

Το koutipandoras.gr θα σας παρουσιάζει κάθε εβδομάδα αρχής γενομένης από αύριο Τετάρτη τους δώδεκα μύθους της Ήρας Ραΐση

* Το εξώφυλλο είναι μια κατασκευή του Μανώλη Χάρου, καθηγητή της Σχολής Καλών τεχνών και γνωστού Ζωγράφου και επιλέχθηκε από τη συγγραφέα με τη λογική του Δαυίδ και του Γολιάθ. Ελλάδα-Γερμανία. Εξ ου το βόδι και ο βάτραχος.


 

 

Κασσελάκης: «Ξέμεινε» στην Αστυπάλαια και του τραγούδησαν το «Bella Ciao» σε ταβέρνα (video)

Κασσελάκης 1

Κασσελάκης: «Ξέμεινε» στην Αστυπάλαια και του τραγούδησαν το «Bella Ciao» σε ταβέρνα (video)

«Δυστυχώς δε θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε την περιοδεία μας προς Χάλκη και Σύμη λόγω των…

Συνελήφθη ο παρουσιαστής Κώστας Μιναρετζής για απόπειρα εκβίασης – Αναζητείται ο Μένιος Φουρθιώτης

fourthiotis 45 0

Συνελήφθη ο παρουσιαστής Κώστας Μιναρετζής για απόπειρα εκβίασης – Αναζητείται ο Μένιος Φουρθιώτης

Δικογραφία σε βάρος του 56χρονου παρουσιαστή Κώστα Μιναρετζή και του 39χρονου εκδότη Μένιου Φουρθιώτη, σχηματίστηκε…

Συναγερμός στην Κρήτη: Μεγάλη φωτιά κοντά στον ναύσταθμο στη Σούδα – Μήνυμα του 112 για εκκένωση (video)

Κρήτη

Συναγερμός στην Κρήτη: Μεγάλη φωτιά κοντά στον ναύσταθμο στη Σούδα – Μήνυμα του 112 για εκκένωση (video)

Στη Σούδα επιχειρούν συνολικά 55 πυροσβέστες με 17 οχήματα και 2 πεζοπόρα