Πόσο ανεξάρτητη Δικαιοσύνη θέλει η ΝΔ

Γιατί δεν πείθουν οι προτάσεις για συνταγματική αναθεώρηση για αλλαγές στην επιλογή ηγεσίας

dikaiosyni 1

Η επιλογή της ηγεσίας της ∆ικαιοσύνης έχει κοµβική σηµασία, καθώς έχει τον τελευταίο και αποφασιστικό λόγο στα θέµατα της ∆ικαιοσύνης, σηµειώνουν όλοι οι νοµικοί, ενώ ο καθηγητής της Νοµικής του ΕΚΠΑ Αντώνης Καραµπατζός αναφερόµενος στη δυσπιστία των πολιτών έναντι της ∆ικαιοσύνης εκτιµά: «Αν φτάσει να κλονιστεί σοβαρά η εµπιστοσύνη, τότε κινδυνεύει ακόµη και η κοινωνική ειρήνη».

Πόσο ανεξάρτητοι και αµερόληπτοι έναντι της κυβέρνησης µπορεί να είναι οι λειτουργοί της ∆ικαιοσύνης όταν η εκλογή τους περνά από την κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή; Η ανεξάρτητη βουλευτής Θεοδώρα Τζάκρη χαρακτήρισε «µποναµά στους προθύµους» την πρόταση της Ν∆ –καθώς οι δικαστές θα µπορούν να αναλάβουν διοικητές οργανισµών– τονίζοντας: «Φανταστείτε τον κ. Τζαβέλλα που ενταφίασε το σκάνδαλο των υποκλοπών και πήρε πρόσφατα σύνταξη να διοριστεί αύριο το πρωί επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδροµείων». Οι κάθε λογής «εξυπηρετήσεις» κατά την επταετία Μητσοτάκη δείχνουν µια επικίνδυνη ατραπό την οποία η κυβερνητική πλειοψηφία επιχειρεί να παγιώσει συνταγµατικά διά της αναθεώρησης του θεµελιώδους καταστατικού χάρτη.

Η κυβέρνηση προτείνει η επιλογή της ηγεσίας της ∆ικαιοσύνης να λαµβάνεται από κοινοβουλευτική επιτροπή και όχι από το υπουργικό συµβούλιο ανάµεσα σε υποψηφίους που από το 2024 (έπειτα από συστάσεις της ΕΕ) προτείνουν µη δεσµευτικά µε µυστική ψηφοφορία οι ολοµέλειες των ανώτατων δικαστηρίων. Η αντιπολίτευση αντιδρά στην αλλαγή της παραγράφου 5 του άρθρου 90, που έχει απασχολήσει τον νοµικό και πολιτικό κόσµο. Η δυσπιστία επιτείνεται, καθώς στην πρόταση δεν αναφέρονται ούτε η σύνθεση ούτε η πλειοψηφία µε βάση την οποία θα λαµβάνεται η απόφαση. Επικρατεί ο φόβος να επιλέγεται πάλι από την εκάστοτε κυβερνητική πλειοψηφία.

Υπήρξαν πάντως περιπτώσεις που οι «ευαισθησίες» της ηγεσίας της ∆ικαιοσύνης συντονίστηκαν µε την κυβέρνηση. Στο σκάνδαλο των υποκλοπών σκανδάλισαν οι νοµικές ντρίµπλες του τότε εισαγγελέα του Αρειου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου που έφραξαν ουσιαστικά την έρευνα που θα διενεργούσε η ανεξάρτητη αρχή (Α∆ΑΕ). Κατόπιν οι εισαγγελείς Ζήσης και Τζαβέλλας τοποθέτησαν µε νοµικισµούς την υπόθεση στο αρχείο, παρότι τη δεύτερη φορά υπήρξε τεκµηριωµένη δικαστική απόφαση που εισέφερε νέα στοιχεία. Από τη σπουδή Ντογιάκου να ορίσει εφέτη ανακριτή µόλις το αιτήθηκε ο πρωθυπουργός µέχρι τη σύσταση Αδειλίνη να θρηνούν οι συγγενείς σιωπηλά για το έγκληµα στα Τέµπη και από τις παραγγελίες Τζαβέλλα για άσκηση ποινικών διώξεων σε αγρότες µέχρι τις νοµικές µεθοδεύσεις στην υπόθεση του υιού Θεοδωρικάκου η εµπιστοσύνη της κοινής γνώµης έχει κλονιστεί, κάτι που αποτυπώνεται σε όλες τις δηµοσκοπήσεις.

Επιπλέον, την προηγούµενη εβδοµάδα κατά την ακρόαση από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής περίπου 30 ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί αρνήθηκαν να παραστούν απονοµιµοποιώντας ουσιαστικά τη νέα ηγεσία της ∆ικαιοσύνης. Κατόπιν αυτών οι κυβερνητικές προτάσεις δεν επιλύουν την κρίση εµπιστοσύνης. «Οπως η κυβέρνηση λογοδοτεί στη Βουλή και η Βουλή λογοδοτεί στον λαό, έτσι θα πρέπει και η ∆ικαιοσύνη να λογοδοτεί κάπου, χωρίς όµως αυτό να επηρεάζει την επί της ουσίας κρίση της» έχει δηλώσει ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, εισηγητής της πλειοψηφίας για τη συνταγµατική αναθεώρηση.

Για τους νεοεπιλεγέντες πρόεδρο και εισαγγελέα του Αρειου Πάγου έχει ήδη προκαλέσει πολλή συζήτηση το αν –παρά τη δεδοµένη επιστηµονική συγκρότησή τους– αποτέλεσε διαβατήριο η πρότερη κρίση τους σε κρίσιµες υποθέσεις (π.χ. υποκλοπές) παράλληλα µε τη διάρκεια της θητείας τους ως «µαξιλαράκι ασφαλείας» ενόψει τυχόν αποτυχίας στις εκλογές, όπως το έθεσε και ο φιλοκυβερνητικός πολιτικός αναλυτής Ανδρέας ∆ρυµιώτης: «Αν η Ν∆ πέσει στο 25%, ανοίγει ο δρόµος ακόµη και για παραποµπή Μητσοτάκη στο ειδικό δικαστήριο».

Την αυτονόητη ανάγκη να παύσει η οργανική σύνδεση της ηγεσίας της ∆ικαιοσύνης µε την κυβερνητική πλειοψηφία στηρίζει το ΚΚΕ. Υπάρχει εποµένως άλλη λύση; «Οι απόψεις υπέρ της εµπλοκής τρίτων προσώπων (πανεπιστηµιακών, αυτοδιοικητικών κ.λπ.) σε διευρυµένο εκλεκτορικό σώµα είναι ακόµη πιο ατυχείς, διότι µεταθέτουν την ευθύνη εκλογής σε πολιτικά ανεύθυνο όργανο, µε πολλαπλάσιο κίνδυνο εξαρτήσεων» έχει σηµειώσει επ’ αυτού η πρώην πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Μια κυβέρνηση που έχει στιγµατιστεί από πολλούς νοµικούς για θεσµική αναξιοπιστία µε ποια εχέγγυα θα πείσει για την αµεροληψία της στην επιλογή της ηγεσίας της ∆ικαιοσύνης;

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης: Μήνυμα σε ΝΑΤΟ και Τουρκία – «Να λαμβάνονται υπόψη οι ευαισθησίες όλων των μελών»

Ο Μητσοτάκης χτύπησε στον ντόκο Σαμαρά

Μητσοτάκης – Τσίπρας win-win

Δείτε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο koutipandoras.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Νεαρός πλήρωσε ακριβά την χρήση SUP στην παραλία: Το πρόστιμο των 250 ευρώ και τι προβλέπει η νομοθεσία

SUP

Νεαρός πλήρωσε ακριβά την χρήση SUP στην παραλία: Το πρόστιμο των 250 ευρώ και τι προβλέπει η νομοθεσία

Το SUP έχει γίνει πλέον μία από τις πιο αγαπημένες συνήθειες του καλοκαιριού, ωστόσο η…

Οι Προτάσεις μας

Πολάκης: «Μπορώ να βάλω τον ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή με αξιοπρεπές ποσοστό – Καθοριστικός ο Τσίπρας στην πτώση του κόμματος»

7027700

Πολάκης: «Μπορώ να βάλω τον ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή με αξιοπρεπές ποσοστό – Καθοριστικός ο Τσίπρας στην πτώση του κόμματος»

«Με βάση το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ, για να εκλεγεί πρόεδρος του κόμματος πρέπει να προηγηθεί…

Το Κουτί της Πανδώρας του Κ. Βαξεβάνη επέστρεψε: Σκοτεινές επιχειρήσεις από βρετανικές υπηρεσίες στην Ελλάδα

snapshot2

Το Κουτί της Πανδώρας του Κ. Βαξεβάνη επέστρεψε: Σκοτεινές επιχειρήσεις από βρετανικές υπηρεσίες στην Ελλάδα

Εμπλέκονται κορυφαίοι πανεπιστημιακοί, σύμβουλοι πολιτικών και δημοσιογράφοι.

Σχετικά με ΑΠΟΨΕΙΣ

Η τρίτη θητεία Μητσοτάκη, η στρατηγική Τσίπρα και η παγίδα των «μεθεπόμενων» εκλογών

3864187

Η τρίτη θητεία Μητσοτάκη, η στρατηγική Τσίπρα και η παγίδα των «μεθεπόμενων» εκλογών

Ο Γιώργος Λακόπουλος αναλύει το πολιτικό σκηνικό με βάση τις δημοσκοπήσεις και τη στρατηγική των…