ΉΚ

Ήρα Κατσούδα

Πόσο άβολο θα είναι για έναν stand-up κωµικό να ρωτάει ένα τριπόδι;

Η stand-up comedian Ήρα Κατσούδα γράφει για την κατάσταση όπου η πραγματικότητα ξεπερνάει τα γραμμένα αστεία.

katsoyda

Προσωπικά έχω να δηλώσω ότι καθόλου δεν µου αρέσει η δεύτερη καραντίνα. Στην πρώτη ήταν αλλιώς. Ναι µεν σταµατήσαµε όλοι τις παραστάσεις, αλλά ήταν πρωτόγνωρο. Όλος ο πλανήτης σε pause, άγνωστος ιός, άγνωστα αποτελέσµατα, θα πεθάνουµε, δεν θα πεθάνουµε… Ωραίες εποχές.

Τώρα είναι απλώς επαναλαµβανόµενο. Έχει φύγει αυτή η αδρεναλίνη και ζούµε το ίδιο έργο. Και συνεχίζουµε να µην κάνουµε παραστάσεις. Παρ’ όλα αυτά, επειδή δεν έχουµε ιδέα µέχρι πότε θα είναι αυτή η κατάσταση, συνεχίζω να δουλεύω. ∆εν εννοώ ότι παίζω σε κάποιο παράνοµο θέατρο σε λογική speakeasy του θεάµατος. Εννοώ ότι προσπαθώ να µένω ενεργή, να παράγω υλικό. Για ίντερνετ, για βίντεο, ακόµη και κείµενα παράστασης για όταν επανέλθουµε.

Βλέπεις, οι κωµικοί παραµένουµε entertainers, αυτό ξέρουµε να κάνουµε. Βασική διαφορά όµως µε την κανονική ζωή είναι ότι µέσα σε αυτή την κατάσταση ναι µεν παράγουµε υλικό αλλά, πρώτον, µας λείπει πολύ το ζωντανό κοινό και, δεύτερον, παρέχουµε τις υπηρεσίες µας ως επί το πλείστον δωρεάν για το κοινό. Θέλω να πω, δεν θα πληρωθούµε για κάποιο Instagram ή YouTube live κ.λπ.

Βλέπεις, οι online παραστάσεις που έχουν αρχίσει τα θέατρα είναι κάτι δύσκολο για τον χώρο του stand-up, µιας και είναι ίσως το πιο ζωντανό θεατρικό είδος και αν οι ηθοποιοί που παίζουν ένα δοµηµένο έργο νιώθουν ήδη περίεργα µε την αντικατάσταση του κοινού από κάµερα, φαντάσου πόσο άβολο θα είναι για έναν stand-up κωµικό να ρωτάει ένα τριπόδι «περνάµε καλάαα;».

Όσον αφορά τη διακωµώδηση της κατάστασης, τι να σχολιάσεις; Η πραγµατικότητα ξεπερνάει οποιοδήποτε γραµµένο αστείο.

Για παράδειγµα µου φαίνεται τόσο εξωφρενικά αστείο το όλο θέµα µε τα περίπτερα. Είναι ένας τελείως outsider κλάδος ο οποίος έχει δεχτεί γερή δόση παράνοιας. Σκεφτείτε λίγο. Τον Σεπτέµβριο που ήµασταν όλοι γιόλο τα περίπτερα δεν πουλούσαν αλκοόλ µετά τις 10. Μετά, ενώ όλοι ήταν έξω, αυτά έπρεπε να κλείνουν στις 12. Μετά τα κάνουν 24ωρα ενώ έχουµε απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9!

Φαντάζοµαι κάποιον µέσα στην κυβέρνηση να έχει φάει σκάλωµα µε τα περίπτερα και να τον χαϊδεύουν οι άλλοι συγκαταβατικά και να του λένε: «Έλα, όλα καλά θα πάνε, δεν τρέχει τίποτε µε τα περίπτερα, χαλάρωσε».

Βέβαια, όλο αυτό γίνεται γιατί βλέπουµε πώς αντιδρά η Ευρώπη και πράττουµε αντίστοιχα. Οι άλλες χώρες όµως δεν έχουν περίπτερα. Ξενοιάσανε! Αν µε ρωτάτε, το λιγότερο που έχει να κάνει η κυβέρνηση ως συγγνώµη προς τον αγαθό αυτό κλάδο είναι όταν βγει το εµβόλιο να το δώσει να το πουλάνε τα περίπτερα. Μαζί µε τα παγωτά. Στους -70 βαθµούς. Επιτέλους, να µην τρώµε και λιωµένο πύραυλο.